Λαγκάρντ: Μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα χρέους για να μείνει το ΔΝΤ

Gazzetta team
Λαγκάρντ: Μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα χρέους για να μείνει το ΔΝΤ
Νέο μήνυμα για το χρέος της Ελλάδας αλλά και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ

Mήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ. Mιλώντας σε εκδήλωση του Center For Strategic International Studies στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής του Ταμείου ρωτήθηκε για το ελληνικό ζήτημα και επανέλαβε τις επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ αναφορικά με τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα και το γιατί δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να μετάσχει το ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα θα πρέπει να διασφαλίσουν μεταξύ άλλων ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα όχι μόνον ως προς το κόστος εξυπηρέτησής του, αλλά και συνολικά ως μέγεθος.

«Η αξιολόγηση μας είναι ότι προκειμένου αυτή η οικονομία να αποτελεί μέρος της ευρωζώνης που είναι μια νομισματική ένωση πρέπει ξεκάθαρα να εφαρμοστούν, να υλοποιηθούν και να ακολουθηθούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα εξοπλίσουν τη χώρα, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστική και να έχει μια διατηρήσιμη ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι η μια προϋπόθεση.

Δεύτερον, δεδομένου ότι η πολιτική για το ευρώ καθορίζεται για ολόκληρη την Ευρωζώνη, θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δεδομένης της πορείας αυτής της χώρας, ότι μεταφέρει ένα πάρα πολύ υψηλό χρέος και ότι προκειμένου εμείς να εμπλακούμε και να προσφέρουμε χρηματοδότηση αυτό το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο.

Ως αποτέλεσμα, κάτι πρέπει να γίνει. Εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε χρηματοδότηση. Και οι Ευρωπαίοι κάπως πρέπει να επιλύσουν το θέμα. Διαφορετικά αν εμείς προσφέρουμε χρηματοδότηση, τότε το χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο και προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο θα πρέπει να μειωθεί σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτησή του αλλά και συνολικά ως χρέος.

Αυτό μπορεί να γίνει με συνδυασμό διάφορων πραγμάτων: Επιμήκυνση των ωριμάνσεων σε μακρύ χρονικό ορίζοντα και μείωση των επιτοκίων, επίσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό συζητάμε αυτή τη στιγμή, πάνω σε αυτό που συχνά περιγράφω ως βάδισμα σε δύο πυλώνες: ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος».

 



Πηγή: thetoc.gr