Τα «αγκάθια» και ο οδικός χάρτης για πλήρη συμφωνία στην αξιολόγηση
Με τη φράση αυτή κυβερνητικό στέλεχος, προσδιόρισε ουσιαστικά τα δύο μεγάλα θέματα, που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων για τα μέτρα και τα αντίμετρα μετά το 2018.
Η μεγαλύτερη δυσκολία βρίσκεται στον καθορισμό των αντίμετρων, ώστε στη μείωση του αφορολόγητου πρωτίστως, να βρεθεί ένα αντίβαρο που πολιτικά αλλά και εν μέρει οικονομικά, να μπορεί να σταθεί. Και η αλλαγή στις κλίμακες και στα κλιμάκια της φορολογίας, θα περιορίσει μεν για τα χαμηλά εισοδήματα τις απώλειες, όμως το ουσιαστικό αντίβαρο, πολιτικά και οικονομικά λένε, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και κάποιες άλλες παροχές, όπως για παράδειγμα η μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα.
Η άλλη δυσκολία βρίσκεται στο θέμα του ύψους των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Και στις δύο περιπτώσεις το Δ.Ν.Τ. θέλει σημαντικές μειώσεις των συντελεστών, ενώ η κυβέρνηση προκρίνει μικρότερες μειώσεις.
Όσον αφορά στην προσωπική διαφορά των συντάξεων και γενικότερα της μείωσης της ασφαλιστικής δαπάνης μετά το 2019 και ενδεχομένως μετά το 2020, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι έχουν μπει στο τραπέζι και άλλα θέματα εκτός από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς.
Τι θα συζητήσουν το μεσημέρι
Στις σημερινές συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων και μετά τις τρεις το μεσημέρι των επικεφαλής του κουαρτέτου με τους υπουργούς, ο στόχος είναι να μειωθούν οι αποστάσεις καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία επ’ αυτού του θέματος, καθώς συνδέεται με τις επιδόσεις της οικονομίας το 2016, που θα ανακοινώσει η Eurostat το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου και με τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις για το χρέος και ειδικότερα τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.
Τούτων λεγχθέντων η συνολική συμφωνία χωρίζεται πλέον σε τρία τμήματα. Το πρώτο είναι η τεχνική συμφωνία για τα μέτρα μέχρι τον Αύγουστο το 2018, που λήγει το μνημόνιο, και αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να υπάρξει τελική συμφωνία στο Eurogroup της 20 Μαρτίου.
Το δεύτερο αφορά κυρίως στα μέτρα και τα αντίμετρα, τα οποία εκτός απρόβλεπτης ανατροπής στις διαπραγματεύσεις, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Απριλίου και μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων της Γιούροστατ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016.
Και το τρίτο ασφαλώς περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς και τα εργασιακά τα οποία, όπως διαρρέεται από την κυβέρνηση, μπορεί να μετατεθούν ακόμα και για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Όμως προσοχή! Για να υπάρξει τελική συμφωνία θα πρέπει τα μέτρα για το χρέος να περιγραφούν με περισσότερες λεπτομέρειες, να υπάρξουν δεσμεύσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων, θέση στην οποία συμπίπτουν η ελληνική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε τη Χθεσινή τοποθέτηση της Κρίστιν Λαγκάρντ, η οποία έκανε πάλι λόγο για βιώσιμο χρέος τόσο στο σκέλος του ύψους όσο και της διαχείρισης, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω μείωσης επιτοκίων, επιμήκυνσης των δανείων και παγώματος κάποιων πληρωμών.
Τέλος, να αναφέρουμε τις πληροφορίες που δημοσίευσε το Newsit.gr, σύμφωνα με τις οποίες τα μέτρα για μετά το 2019 δεν αποκλείεται, μάλλον είναι πολύ πιθανόν λένε κυβερνητικοί κύκλοι, να αλλάξουν μετά την τυχόν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα έτη μετά το 2019. Επισημαίνεται επίσης, ότι για πρώτη φορά χθες ο Σόιμπλε, έκανε αναφορά για πρωτογενή πλεονάσματα μικρότερα από 3,5% του ΑΕΠ και ανέφερε τον αριθμό 2,7%, προσθέτοντας ότι αυτά θα προσδιοριστούν στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το κουαρτέτο.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, εάν τελικά, συμβεί λιγότερα μέτρα για το χρονικό διάστημα μετά το 2018.
Πηγή: newsit.gr