O κλοιός των διαδηλώσεων σφίγγει την κυβέρνηση (pics & vid)

Gazzetta team
O κλοιός των διαδηλώσεων σφίγγει την κυβέρνηση (pics & vid)
Η «κάθοδος» των αγροτών μετέτρεψε την Αθήνα σε πεδίο μάχης το πρωί, ενώ θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Α. Τσίπρα διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη.

Σε πεδίο μάχης μετετράπη το πρωί το κέντρο της Αθήνας, καθώς η «κάθοδος» και οι διαδηλώσεις των αγροτών συνοδεύτηκαν από επεισόδια και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, ξύλο αλλά και δύο προσαγωγές. Οι αγρότες ωστόσο προχώρησαν και σε μια ιδιότυπη «καύση» των συμβόλων και ειδικότερα της σημαίας του ΣΥΡΙΖΑ, έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, πριν προχωρήσουν σε πορεία προς τα γραφεία του κόμματος, στην Κουμουνδούρου. Mετά το «μπλόκο» που συνάντησαν στην πορεία τους

Την ίδια στιγμή, και στη Θεσσαλονίκη, «θερμή» ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε ομάδα διαδηλωτών στον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρα έξω από το στρατόπεδο Παύλος Μελάς, όπου επικράτησε ένταση. Μετά το πέρας της τελετής παράδοσης, ο πρωθυπουργός έφτασε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, κάτω από έντονες αποδοκιμασίες διαδηλωτών που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από αυτό. Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, ενώ κλούβες των ΜΑΤ «έκοψαν» στα δύο την Αγίου Δημητρίου.

Για ακραία στοιχεία ανάμεσα στους αγρότες τα οποία, όπως ανέφερε είχαν προβεί και πέρυσι σε καταστροφές και βανδαλισμούς έκανα λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στα επεισόδια στην Αθήνα. Λίγο αργότερα ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είπε ποτέ ότι δημιούργησαν τα επεισόδια οι αγρότες της Κρήτης. «Είπα ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκαν τις κινητοποιήσεις, έδωσε την δυνατότητα να παρεισφρήσουν στοιχεία που δεν είχαν σχέση με τους αγρότες» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου.

Οι αγροτικές διαδηλώσεις στην Αθήνα

 

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκοντι πλέον οι αγρότες μετά το «μπλόκο» από τις αστυνομικές δυνάμεις που συνάντησαν έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Οι αγρότες είχαν συγκεντρωθεί και νωρίτερα στο υπουργείο πριν πραγματοποιήσουν πορεία προς την πλατεία Κουμουνδούρου και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ενταση υπήρξε έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθη το πρωί της Τετάρτης, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αγρότες από την Κρήτη που έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με πλοία της γραμμής, προκειμένου να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο.

Οι αγρότες συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ κρατώντας μαγκούρες ενώ οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν με χημικά. Μερικοί αγρότες έσπασαν τζάμια από κλούβες των ΜΑΤ, αντάλλαξαν κλωτσιές και χτυπήματα με τους αστυνομικούς και πέταξαν αντικείμενα κατά του υπουργείου.

Όπως έγινε γνωστό υπήρξαν δύο προσαγωγές από την Αστυνομία. Λάδι στη φωτιά έριξε και η άρνηση των αρχών να μπει στο υπουργείο αντιπροσωπεία με 40 αγρότες, αλλά και η αντίπροταση για αντιπροσωπεία με οκτώ, καθώς οι Κρητικοί ζήτησαν την παρουσία τηλεοπτικών καμερών κάτι που το υπουργείο αρνήθηκε.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της κινητοποίησης οι αγρότες έκαψαν και μια σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μαρτυρούν και οι σχετικές φωτογραφίες.

Λόγω του συλλαλητηρίου αγροτών της Κρήτης έκλεισαν όλοι οι δρόμοι που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Βάθη. Παράλληλα, οι οδοί Αχαρνών και Λιοσίων έχουν κλείσει από το ύψος της Ηπείρου.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες συμμετέχουν στο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή συναδέλφων τους και από άλλες περιοχές της χώρας. Υπολογίζεται ότι έως και 2000 αγρότες αναχώρησαν χθες με τα πλοία από τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Σούδας.

Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, αλλά και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων με το κόστος παραγωγής είναι στο επίκεντρο των αιτημάτων του αγροτικού συλλαλητηρίου.

Αποστόλου: «Άλλο ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός»

«Άλλο ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή τα επεισόδια στην Πλατεία Βάθη κατά τη συγκέντρωση των αγροτών από την Κρήτη.

«Παρότι», αναφέρει, «δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης, θεώρησα ο ίδιος σκόπιμο να βρίσκομαι στο υπουργείο για ενδεχόμενο αίτημα. Πράγματι, δε, όταν υποβλήθηκε, ανταποκριθήκαμε και δεχτήκαμε να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία τους». Ωστόσο, σημειώνει ότι «δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να επιτρέψουμε ή ακόμα και να διευκολύνουμε την κατάληψη του υπουργείου από ακραία στοιχεία, τα οποία και πέρυσι χωρίς καμία αφορμή προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς που διακύβευσαν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων».

«Οι πόρτες του υπουργείου», καταλήγει στη δήλωσή του, «είναι πάντα ανοιχτές. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν συναντήσεις του υπουργού και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα και βεβαίως και από την Κρήτη».

«Δεν είπα ποτέ ότι δημιούργησαν τα επεισόδια οι αγρότες της Κρήτης. Είπα ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκαν τις κινητοποιήσεις, έδωσε την δυνατότητα να παρεισφρήσουν στοιχεία που δεν είχαν σχέση με τους αγρότες» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, μερικές ώρες αργότερα στην Ολομέλεια.

Όπως είπε, «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο… και οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές και στους αγρότες της Κρήτης και σε όλους τους αγρότες» και εξήγησε πως ο ίδιος ήξερε ότι θα κατέβουν οι αγρότες από την Κρήτη και συμφώνησε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους, αλλά απάντησαν ότι θα μπουν 45 άτομα. «Πήγε να γίνει κατάληψη, αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να την επιστρέψουμε», διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο κ. Αποστόλου -ο οποίος προκλήθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη, όταν του είπε ότι κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τους αγρότες «αγανακτισμένους», σήμερα τους αποκαλεί «τραμπούκους»- ζήτησε να πει ξεκάθαρα η ΝΔ αν καταδικάζει τα επεισόδια.

«Η ΝΔ ήταν και είναι αντίθετη στα έκτροπα. Το έχουμε πει πολλές φορές και τα καταδικάζει», απάντησε ο κ. Κεφαλογιάννης και κάλεσε τον κ. Αποστόλου να ομολογήσει τουλάχιστον η κυβέρνηση, ότι ήταν υπερβολική στις δηλώσεις της ως αντιπολίτευση.

«Σε κάθε επεισόδιο από όπου και εάν προέρχεται, εμείς είμαστε απέναντι. Εσείς είσαστε που παλαιά μιλούσατε για αγανακτισμένους και σήμερα μιλάτε για τραμπούκους και για τραμπούκικες ενέργειες. Σήμερα καλωσορίζουμε τον υπουργό που για πρώτη φορά λέει ότι καταδικάζει τις καταλήψεις…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, είπε πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα τους αγρότες και ο υπουργός τούς χαρακτηρίζει τραμπούκους. Τραμπούκοι όμως δεν είναι οι αγρότες, τραμπούκικες είναι οι πολιτικές σας που τους ξεκληρίζουν…».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλης, σχολίασε με την σειρά του, ότι «δεν μπορεί να υιοθετηθούν πράξεις βίας και αυταρχισμού από όπου και εάν προέρχονται».

«Ακούσαμε για τραμπούκους. Ξεχνάνε τα σκισμένα λάστιχα και τα ΜΑΤ», ανέφερε ο Ιω. Σαχινίδης (ΧΑ).

Δείτε φωτογραφίες από τα επεισόδια και τις κινητοποιήσεις των αγροτών:


Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από το στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ θέλησαν να απομακρύνουν τα μέλη των Λαϊκών Επιτροπών δυτικής Θεσσαλονίκης, τα οποία πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία στο σημείο, πριν την άφιξη του πρωθυπουργού.

Ένταση επικράτησε ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς των ΜΑΤ, ενώ σημειώθηκε τουλάχιστον μία προσαγωγή.

Κατά την είσοδό του στο στρατόπεδο, τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν απλοί πολίτες, αλλά και μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με επευφημίες και εκφράσεις θαυμασμού. Μάλιστα ένας από αυτούς είπε: "Αρχηγέ της ανθρωπιάς και της καλοσύνης, τον Πολάκη να προσέχεις και τα μάτια σου". Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φώναξαν "μπροστά, μπροστά με την Αριστερά".

Μετά το πέρας της τελετής παράδοσης του πρώην στρατοπέδου Π. Μελά στους πολίτες, ο πρωθυπουργός έφτασε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Μπροστά από το υπουργείο διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τους προέδρους των τεσσάρων Επιμελητηρίων των νομών της Δυτικής Μακεδονίας, όπου και θα ανακοινώσει τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας.