Χάθηκε το αφορολόγητο - Θρίλερ με τις συντάξεις

Gazzetta team
Χάθηκε το αφορολόγητο - Θρίλερ με τις συντάξεις
Μητέρα των μαχών για το κλείσιμο της αξιολόγησης το πότε θα εφαρμοστεί το ψαλίδι 1,8 δισ. στις συντάξεις. Τι ζητά το ΔΝΤ, τι θέλει η Αθήνα.

Ο χρόνος εφαρμογής του νέου «ψαλιδιού» στις συντάξεις και το αν αυτό θα είναι άπαξ μέσα σε ένα χρόνο όπως απαιτεί το ΔΝΤ ή σταδιακά σε βάθος περισσότερων ετών όπως ελπίζει η Αθήνα, είναι η «μητέρα των μαχών» για το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης.

Η μείωση του αφορολόγητου ήταν από τα πρώτα που «παραδόθηκαν» ενώ μάχες οπισθοφυλακής δίνει η κυβέρνηση για τα εργασιακά ( όριο απολύσεων, συλλογικές συμβάσεις, συνδικαλισιτκό νόμος) και κάποια μέτρα κοινωνικής προστασίας που θα ενταχθούν στο πακέτο των αντίμετρων .Από το οποίο θα πρέπει να ξεχάσουμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ζητεί η ελληνική πλευρά καθώς οι δανειστές δεν το θεωρούν ως αναπτυξιακό μέτρο.

Ξαφνικός θάνατος στις συντάξεις από το 2019

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αφήσει την ελληνική κυβέρνηση μόνη απέναντι στο «ανυποχώρητο» ΔΝΤ ζητώντας η περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης να μην γίνει άπαξ αλλά σε εύρος 4ετίας από το 2020 και μετά .

 

Μετά την ολοκλήρωση το βράδυ της Πέμπτης των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον με τους κ. Τσακαλώτο, Χουλιαράλη και Αχτσιόγλου οι Θεσμοί εξέδωσαν μια γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρουν τους τομείς που έχει υπάρξει σημαντική στόχος και υπογραμμίζουν πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί τάχιστα μια staff level agreement.

Στην ίδια δήλωση υποσημειώνεται χωριστά πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετείχε στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα».

Η γραπτή δήλωση ΔΝΤ που προσγείωνε τις προσδοκίες

ΔΝΤ: Παραμένουν σημαντικές διαφορές

Είχε προηγηθεί - έξω από τη συνήθη πρακτική που έχει ακολουθήσει έως τώρα - η ανάγνωση εκ μέρους του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωση στην οποία ανέφερε πως παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των άλλων μερών στη διαπραγμάτευση της Αθήνας.

«Δεν θα σχολιάσω σε ποιες. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία. Ακόμη απαιτείται πολύ δουλεία να γίνει» ήταν μια ακόμη σαφής αναφορά του ΔΝΤ.

Ο κ. Ράις απέφυγε να διευκρινίσει εάν οι διαφωνίες εντοπίζονται πρωτίστως μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης ή μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων.

Ωστόσο η δήλωση αυτή εμπεριείχε μια σημαντική για τους ευρωπαίους διαβεβαίωση ότι το Ταμείο δεν ζητάει κούρεμα χρέους και ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την ελάφρυνση του χρέους.

Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου αντιμέτωποι με ΔΝΤ για συντάξεις- εργασιακά

Το βάρος της διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ για το πότε τελικά θα επιβληθεί το ψαλίδι 1,8 δισ, στην συνταξιοδοτική δαπάνη ,σηκώνει ο υπουργός Οικονομικών καθώς εντάσσεται στο σκληρό δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που θα ισχύσουν για μετά το τέλος του προγράμματος.

Υπ.Εργασίας:Το ΔΝΤ δεν ασχολείται με τις ευρωπαϊκές πρακτικές στα εργασιακά

Ομως ούτε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου περνάει εύκολα με το μέτωπο των εργασιακών στο οποίο επίσης το ΔΝΤ εμφανίζεται αμετακίνητο στην ανάγκη αυστηρών παρεμβάσεων.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος με ευθεία εμπλοκή σ αυτό το κομμάτι της διαπραγμάτευσης λέει πως το ΔΝΤ εμμένει στις θέσεις του «και δεν ασχολείται, ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ούτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές». Και ομολογεί πως «οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Οι μάχες οπισθοφυλακής της ελληνικής πλευράς στα εργασιακά δίνονται και την μη αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων , την διατήρηση του πλαισίου για την απεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.

Τηλεδιασκέψεις για να προλάβουν ότι μπορούν μέχρι το Eurogroup

Οι επαφές για τα ανοικτά μέτωπα θα γίνουν σε προγραμματισμένες την επόμενη εβδομάδα τηλεδιασκέψεις με σκοπό να υπάρξει ενδεχομένως πρόοδος έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Μετά το τέλος της συνάντησης στο Χίλτον κυβερνητική πηγή μίλησε για σημαντική πρόοδο σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε μια δέσμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά παραμένουν εκκρεμότητες σε τρία κυρίως μέτωπα:

Α) στο μέγεθος του πακέτου,
Β) στη μορφή των αντίμετρων
Γ) στα εργασιακά

Η θέση των δανειστών παραμένει για συνολικό πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ (1% από το αφορολόγητο το 2019 και 1% από τις συντάξεις το 2020), ενώ απορρίπτουν ως μη αναπτυξιακό αντίμετρο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ζητούσε η κυβέρνηση.

Επιμένουν στη μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των φυσικών προσώπων.

Πηγή: thetoc.gr