2.000 νεκροί και 355.000 εκτοπισμένοι στη ΝΑ Τουρκία

Gazzetta team
2.000 νεκροί και 355.000 εκτοπισμένοι στη ΝΑ Τουρκία
Περίπου 2.000 είναι οι νεκροί και 355.000 οι εκτοπισμένοι του πολέμου ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και το ΡΚΚ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Το Γραφείο ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να ερευνήσει τις δολοφονίες, τους βασανισμούς, τις εξαφανίσεις και τις λοιπές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η 25σέλιδη έκθεση, που βασίζεται σε εμπιστευτικές μαρτυρίες, δορυφορικές φωτογραφίες και άλλες πηγές, αναφέρει ότι στη διάρκεια των επιχειρήσεων ασφαλείας έχουν καταστραφεί 1.800 κτίρια και έχουν εκτοπιστεί 355.000 άτομα. Οι ερευνητές του ΟΗΕ στηλιτεύουν το γεγονός ότι δεν τους δόθηκε άδεια να επισκεφθούν τις κουρδικές περιοχές, παρότι προσπαθούσαν επί ένα χρόνο, ενώ επεσήμαναν ότι οι αριθμοί των νεκρών προέρχονται από στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης.

Μεταξύ των νεκρών, οι 800 είναι μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και οι υπόλοιποι ένοπλοι και άμαχοι. Οι περισσότερες καταστροφές εντοπίζονται στην πόλη Τσίζρε, όπου γίνεται λόγος για «ολοκληρωτική καταστροφή συνοικιών». Οι ερευνητές κατέγραψαν πολυήμερες απαγορεύσεις κυκλοφορίας, στη διάρκεια των οποίων άνθρωποι δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν ή προστέθηκαν στον κατάλογο των εξαφανισμένων. «Απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε ένας ύποπτος για τα αδικήματα αυτά δεν έχει συλληφθεί ούτε ένα άτομο δεν έχει δικαστεί», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «αμφισβητεί την ακρίβεια» των πληροφοριών.

Στα θύματα περιλαμβάνονται 189 άνθρωποι που είχαν παγιδευθεί επί εβδομάδες στα υπόγεια κτιρίων της πόλης Τσίζρε στις αρχές του 2016, χωρίς νερό, τροφή, πρόσβαση σε γιατρό ή ηλεκτρικό ρεύμα. Ο θάνατός τους επήλθε από φωτιά που ξέσπασε έπειτα από βομβαρδισμό.

Ο Ζεΐντ είπε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει ανεξάρτητη δικαστική έρευνα. «Σαφώς, αν το ΡΚΚ έχει διαπράξει εγκλήματα, πρέπει να αναλυθούν και να βγουν στο φως», είπε ο εκπρόσωπος του Ζεΐντ, Ρούπερτ Κόλβιλ. «Το πρόβλημα είναι ότι έχει υπάρξει κενό στις έρευνες και στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει την κλίμακα του ποιος έκανε τι σε ποιον ούτε τις λεπτομέρειες».

Πηγή: kathimerini.gr