Βρέθηκε θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία
Τις σχετικές επιτυχείς κλινικές δοκιμές έκαναν Δανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οντένσε, με επικεφαλής τη δρα Μάρτα Χάαρ και τις παρουσίασαν στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Ουρολογίας στο Λονδίνο.
Μέχρι σήμερα αρκετές επιστημονικές ομάδες έχουν εργασθεί, με στόχο την ανάπτυξη βλαστοκυτταρικών θεραπειών για τη στυτική δυσλειτουργία, αλλά οι πρόοδοί τους δεν ήσαν επαρκείς σε βαθμό που οι άνδρες να μπορέσουν να έχουν μια ολοκληρωμένη συνουσία. Η νέα δανική έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι είναι δυνατό, χάρη στα βλαστοκύτταρα, να αποκατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η λειτουργία της στύσης ορισμένων τουλάχιστον ασθενών.
Πρόκειται για το πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών (φάση 1), που εστίασαν στην ασφάλεια και στη δοσολογία της νέας θεραπείας, συνεπώς θα ακολουθήσουν και νέες δοκιμές, προτού η νέα μέθοδος εφαρμοσθεί κλινικά. «Αυτό που δείξαμε, είναι ότι η νέα τεχνική μπορεί να επιτρέψει στους άνδρες να έχουν αυθόρμητη στύση, χωρίς χρήση φαρμάκων, ενέσεων ή εμφυτευμάτων. Αρχίζουμε τώρα μια μεγαλύτερη δοκιμή φάσης 2, που θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και θα επιβεβαιώσει την ασφάλειά της», δήλωσε η Χάαρ. «Η νέα θεραπεία, που γίνεται μία μόνο φορά, είναι πολύ καλύτερη από το να παίρνει κανείς ένα χάπι κάθε φορά που θέλει να κάνει σεξ», ανέφερε ο καθηγητής Λαρς Λουντ.
Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα που, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, επηρεάζει σχεδόν τους μισούς άνδρες 40 έως 70 ετών. Η προστατεκτομή, η υπέρταση, ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και τα ψυχολογικά προβλήματα (χρόνιο στρες, διαπροσωπικές συγκρούσεις, άγχος απόδοσης στο σεξ, καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία κ.α.) είναι ανάμεσα στις κύριες αιτίες.
Η δανέζικη έρευνα έγινε σε 21 άνδρες που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση ριζικής αφαίρεσης προστάτη και στη συνέχεια δεν είχαν εμφανίσει βελτίωση της στύσης τους με τις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες (τύπου «Βιάγκρα» κ.α.). Οι Δανοί επιστήμονες πήραν κύτταρα από τον λιπώδη ιστό της κοιλιάς των ανδρών και, αφού απομόνωσαν τα βλαστοκύτταρα, τα εισήγαγαν με σύριγγα στο πέος. Στη διάρκεια της διαδικασίας, οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε γενική αναισθησία, ενώ γύρισαν στο σπίτι τους την ίδια μέρα μετά την εισαγωγή των βλαστοκυττάρων.
Έξι μήνες μετά τη θεραπεία, οι οκτώ από τους 21 ασθενείς είχαν πλέον απολύτως ικανοποιητική στύση για να κάνουν σεξ. Η βελτίωση της στυτικής λειτουργίας τους έχει διατηρηθεί εδώ κι ένα έτος. Η θεραπεία δεν είχε όμως αποτέλεσμα στους άνδρες που είχαν ακράτεια ούρων μετά την προστατεκτομή.
Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία αναμένεται να φθάσει τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019.