Ολόκληρη η φτωχή Ευρώπη ζει μια τεχνολογική επανάσταση! Μάλλον καλύτερα, όχι ολόκληρη

Gazzetta team
Ολόκληρη η φτωχή Ευρώπη ζει μια τεχνολογική επανάσταση! Μάλλον καλύτερα, όχι ολόκληρη
Στην Πολωνία οι start-ups κάνουν ουρές, στην Σλοβακία φτιάχνουν ιπτάμενα αυτοκίνητα. Στην Ελλάδα πάλι...

Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται και οι λόγοι εκτείνονται πολύ πέραν των προφανών προκλήσεων όπως η οικονομική κρίση, η μετανάστευση και το Brexit.

Τα τελευταία 12 χρόνια, το μερίδιο του παγκόσμιου ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μειωθεί από 32% σε περίπου μόνο 23%. Αν και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Ευρωπαϊκή ήπειρος θα γίνει και πάλι το κέντρο της παγκόσμιας παραγωγής, η ΕΕ εξακολουθεί να έχει τα εργαλεία για να αντιστρέψει αυτή την τάση.

Ένα από αυτά τα «εργαλεία» είναι να επωφεληθεί από την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση (την αλλαγή δηλαδή στην ψηφιακή εποχή) και να οδηγηθεί σε μια περίοδο συνεχούς ανάπτυξης μέσω ενός συνδυασμού μακροπρόθεσμων πολιτικών, καινοτομίας και ασφαλώς συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων.

Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο μέλλον της ηπείρου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι χώρες της συγκεκριμένης περιοχής σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 

Στη Βουλγαρία για παράδειγμα, το ΤΠΕ αυξήθηκε από 1,3% που ήταν το 2012 σε 3,3% το 2016.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ΤΠΕ υποχωρεί συνεχώς.

Σε πολλές πτυχές της, η βιομηχανία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι ακόμα «κολλημένη» στη Σοβιετική εποχή. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι κυβερνήσεις των περιοχών αυτών μιλούν όλο και περισσότερο για την εκ νέου εκβιομηχάνιση των χωρών τους.

Αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας στα σχολεία, μαθαίνουν από μικρή ηλικία στα παιδιά να γράφουν κώδικα και δίνουν ευκαιρίες στις τεχνολογικές επιχειρήσεις είτε να μεταφέρουν εκεί τις δραστηριότητες τους εκεί είτε να ξεκινήσουν.

Η Πολωνία κέντρο των start-up

Μια γρήγορη ματιά των επενδύσεων στην αγορά της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης δείχνει ότι η Πολωνία έχει ένα πολύ καλά αναπτυγμένο οικοσύστημα για τις επιχειρήσεις start-up που εκτείνεται σε μια σειρά από τομείς, όπως τo marketing automation (την αυτοματοποίηση marketing ενεργειών).

Οι Allegro, SALESmanago, Growbots και CD Projekt είναι κάποια μόνο κάποια από τα (πολύ)επιτυχημένα παραδείγματα της τεχνολογικής επανάστασης της Πολωνίας.

Εν τω μεταξύ, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ρουμανία έχουν γίνει πραγματικοί πυλώνες της ευρωπαϊκής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, με νεοσύστατες επιχειρήσεις, όπως οι Avastμ Bitdefender και TypingDNA, ενώ η Βουλγαρία έχει σχεδόν ίδια επιτυχία στη αύξηση του ΤΠΕ χάρη και στην εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Telerik, που αγοράστηκε από την Progress Software πριν από δύο χρόνια για 262.500.000 δολάρια!

Στη Σλοβακία, η προηγμένη τεχνολογία της εταιρείας AeroMobil, αναπτύσσει το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο στον κόσμο και μάλιστα αυτή την χρονιά αναμένεται να είναι σε θέση να ξεκινήσουν να δέχονται παραγγελίες για την κατασκευή και πώλησή του.

Από το Λουξεμβούργο στην Αλβανία

Βιομηχανική και οικονομική καινοτομία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την απαραίτητη νομοθεσία και ασφαλώς την υποστήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ακριβώς όπως οι νόμοι στο Λουξεμβούργο, του επιτρέπουν να έχει γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο στην προσέλκυση οικονομικών πόρων, η Εσθονία ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε τις ηλεκτρονικές διαδικασίες στον δημόσιο τομέα που βοηθάει όσο τίποτα άλλο τους πολίτες στην καθημερινότητά τους, σειρά τώρα έχει η Αλβανία!

Η γειτονική χώρα για να προσελκύσει νέες, τεχνολογικές κυρίως επιχειρήσεις, δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσει μια εταιρία με μηδέν φόρους, έως ότου επιτευχθεί ένα ορισμένο ποσό εσόδων όπου και θα αρχίσει να φορολογείται.

Μια Ευρώπη που προχωράει, «ψάχνεται», αναπτύσσεται. Όχι όλη βέβαια...

(με στοιχεία από το World Economic Forum)