Στοπ στην παρακολούθηση Τούρκων από τις μυστικές υπηρεσίες
Η ανάμειξη Τούρκων πρακτόρων σε υποθέσεις ξένων χωρών.
«Η ελευθερία της έκφρασης είναι μια παγκόσμια αρχή, η οποία αναγνωρίζεται από την Ελβετία, που ελπίζει πως η ελευθερία αυτή θα διαφυλαχθεί και για τους Τούρκους πολίτες της χώρας, είτε αυτοί ψηφίζουν στην Τουρκία είτε στην Ελβετία» δήλωσε ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέρ Μπουρκχάλτερ λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του.
Η συνάντηση έγινε ώστε ο Μπουρκχάλτερ να εκφράσει τις ανησυχίες του για τους ισχυρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τους οποίους οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) παρακολουθούν τους Τούρκους πολίτες που ζουν στην Ελβετία.
Λίγο μετά η Εισαγγελία της Ελβετίας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για τις πιθανές παρακολουθήσεις εις βάρος Τούρκων πολιτών που διαμένουν στη χώρα. Η κίνηση αυτή δυσαρέστησε την Άγκυρα, η οποία – πρώτη φορά – μίλησε για «ελβετικό φασιστικό καθεστώς». Από τη γερμανική πλευρά, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η ομοσπονδιακή Εισαγγελία έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας «κατ’ αγνώστων» αντιδρώντας στις καταγγελίες για τουρκική κατασκοπεία εντός του γερμανικού εδάφους.
Μέσα από τις κινήσεις της Ελβετίας και της Γερμανίας στο ζήτημα της κατασκοπείας της ΜΙΤ στο έδαφός τους γίνεται προσπάθεια να μπει επίσημα ένα «στοπ» στην ανεξέλεγκτη ανάμειξη της Άγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών. Κάτι που έναν χρόνο πριν δεν υπήρχε ως σενάριο. Χαρακτηριστικό είναι πως, όταν η Τουρκία κάλεσε όσους μένουν στην Ολλανδία να καταδώσουν στις τουρκικές διπλωματικές αρχές αυτούς που «καταφέρονταν εναντίον του προέδρου Ερντογάν», δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση στην πρόκληση αυτή.
Η ΜΙΤ στη χώρα μας
Με την Ελβετία – και τη Γερμανία να ακολουθεί – στον δρόμο της... αντίστασης στη βούληση του Ερντογάν, γεννώνται εκ νέου ερωτήματα αναφορικά με την ελληνική στάση απέναντι στην αποδεδειγμένη εμπλοκή της Τουρκίας στην εσωτερική πολιτική της χώρας μέσα από τη δράση της ΜΙΤ ή άλλων δικτύων που περνούν «απαρατήρητα».
Ενδεικτικό παράδειγμα για τη... σιγή ασυρμάτου της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα είναι η Θράκη και τα όσα συμβαίνουν στη μουσουλμανική μειονότητα. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεν είναι τουρκική. Όλα αυτά τα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις επέλεξαν να σιωπήσουν απέναντι στην τουρκική εμπλοκή στην περιοχή και να μην αμφισβητήσουν τις προθέσεις ή και τις πρακτικές Ελλήνων υποψήφιων βουλευτών στη Θράκη.
Αρκεί να θυμηθούμε πως, μερικά χρόνια πριν, η φωτογραφία Έλληνα μουσουλμάνου βουλευτή της Θράκης μέσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου παρουσιαζόταν να έχει την... τουρκική σημαία πίσω από το γραφείο του και όχι την ελληνική, είχε προκαλέσει σάλο. Παρά ταύτα η αντίδραση από την ελληνική πλευρά ήταν μάλλον... χλιαρή.
Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η δήλωση του Τούρκου πρώην πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ το 2011, ο οποίος παραδέχθηκε πως πίσω από τις πυρκαγιές στα ελληνικά δάση την περίοδο 1995-97 βρισκόταν η ΜΙΤ. Η απάντηση της Αθήνας στις αποκαλύψεις Γιλμαζ; Ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ πως η Ελλάδα πρόκειται να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τις τουρκικές αρχές. Έκτοτε κανείς δεν έμαθε τι έγινε ή αν όντως έγινε η έρευνα.
Στο πρόσφατο παρελθόν λίγες είναι οι φορές που η Ελλάδα έχει απαντήσει επαρκώς στη δράση της ΜΙΤ ή άλλων τουρκικών εθνικιστικών οργανώσεων στη χώρα. Για παράδειγμα το 2014 οι ελληνικές αρχές απέλασαν από την Αθήνα την «Επιτροπή Ταλάτ», η οποία είχε έρθει για να διαμαρτυρηθεί στο Σύνταγμα κατά της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας. Αν η διαμαρτυρία είχε πραγματοποιηθεί, η συγκέντρωση Γκρίζων Λύκων μπροστά από το Κοινοβούλιο ήταν σίγουρη.
Προειδοποιήσεις
Ενδιαφέρον έχει ακόμη, στο πλαίσιο της... κινητικότητας της ΜΙΤ στην Ελλάδα, να εξετάσουμε την ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο έγκριτος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ: «Οι πηγές μου αναφέρουν πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντείνει τις παράνομες επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα αυξάνοντας τον αριθμό των πρακτόρων τους. Συνωμοτεί (σ.σ.: ο Ερντογάν) για κάτι;».
Να σημειωθεί πως ο Μποζκούρτ βρίσκεται αυτοεξόριστος στη Σουηδία καθότι διώκεται εδώ και καιρό για τις σχέσεις του με το δίκτυο Γκιουλέν. Και αν για μία στιγμή αφήσουμε στην άκρη το ενδεχόμενο πως ο Μποζκούρτ μέσα από την ανάρτηση αυτή μπορεί να προειδοποιεί μέλη του δικτύου Γκιουλέν στην Ελλάδα, το περιεχόμενό της δεν πρέπει να περάσει ασχολίαστο. Ειδικά τώρα που στην Ελλάδα βρίσκονται 10 Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα.
Υπενθυμίζεται πως για τους οκτώ από αυτούς υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στην Τουρκία, ενώ για τους άλλους δύο δεν είναι γνωστά περισσότερα στοιχεία, πέρα από το γεγονός πως εισήλθαν στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου από την Ορεστιάδα, έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου και φέρεται να ανήκουν στους Μπορντό Μπερελί, την ομάδα που, σύμφωνα με τον Ερντογάν, στάλθηκε να τον δολοφονήσει.
Αν οι πληροφορίες του Μποζκούρτ αληθεύουν, τότε θα βρεθούμε σε δύσκολη θέση. Το δημοψήφισμα στην Τουρκία είναι προ των πυλών και ο Ερντογάν χρειάζεται περισσότερες ψήφους υπέρ του «Ναι». Αυτό σημαίνει πως οι οδηγίες που μπορεί να έχουν λάβει οι πράκτορες της ΜΙΤ, τόσο για τους 10 αξιωματικούς όσο και γενικότερα για τη δράση τους στην Ελλάδα, δεν είναι εύκολα προβλέψιμες και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι... ευχάριστες.
Πηγή: topontiki.gr