ΥΠΕΞ των G7: Όσο κυβερνά ο Ασάντ, δεν υπάρχει λύση για τη Συρία
Οι 7 χώρες μαζί με τη σύμφωνη γνώμη αραβικών χωρών, μεταξύ των οποίων το Κατάρ, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, που συμμετείχαν στη συνάντηση, υπογράμμισαν την ανάγκη να αποχωρήσει ο Άσαντ, ωστόσο δε συμφωνήθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αντικατάσταση του Σύρου Πρόεδρου.
Αναφερόμενος την πρόσφατη επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν – Μαρκ Ερό τη χαρακτήρισε ως «μικρό παράθυρο ευκαιρίας» που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό των συγκρούσεων.
«Δεν πρόκειται για μια επιθετική θέση απέναντι στους Ρώσους» διευκρίνισε ενώ πρόσθεσε ότι «Η G7 θα πει απολύτως ξεκάθαρα στη Ρωσία ότι αυτή η υποκρισία πρέπει να πάψει. Πρέπει πραγματικά και ειλικρινά να δεσμευθεί στην πολιτική διαδικασία για να καταφέρουμε να εξέλθουμε από αυτή την κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε».
Ωστόσο, για το ζήτημα ενδεχόμενων κυρώσεων, ο Ερό επεσήμανε ότι οι G7 δεν συζήτησαν το θέμα, απέρριψαν όμως σχετική πρόταση του Βρετανού υπουργού Μπόρις Τζόνσον, που ζητούσε την επιβολή κυρώσεων σε Συρία και Ρωσία.
Βέτο στην βρετανική πρόταση έθεσε η Ιταλία και η Γερμανία, οι οποίες μάλιστα ζήτησαν «σκληρές αποδείξεις που δε θα επιδέχονται αμφισβήτηση» για την ενοχή του καθεστώτος Άσαντ και τη συνέργεια της Μόσχας.
Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, από την άλλη δήλωσε ότι η Ρωσία δεν πρέπει «να αφεθεί στη γωνιά», ειδικά μάλιστα με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα.
Πηγή: iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Παγκόσμια ανησυχία: Η Γη απειλείται με την εξαφάνιση μιας ηπείρου - Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος
- Εκεί που αποτυγχάνουν και οι πιο δυνατοί -Αυτή είναι η εκπαίδευση των μυθικών Αμερικανών Navy Seals
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Το πιθανό τέλος που βλέπει ο Ζελένσκι το 2025 και η ισορροπία τρόμου των νέων πυραύλων