Αναθεωρεί την ανάπτυξη το ΔΝΤ (pic)

Gazzetta team
Αναθεωρεί την ανάπτυξη το ΔΝΤ (pic)
Η παράταση της αβεβαιότητας πλήττει την ανάπτυξη, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ...

Χαμηλότερα κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2017 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς η νέα του πρόβλεψη κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,2% έναντι 2,8% που ήταν η εκτίμηση του Οκτωβρίου. Για το 2016, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η μεταβολή του ΑΕΠ είναι μηδενική ενώ για το 2022, προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1%.

Η έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα είναι η πρώτη από τις συνολικά τρεις εκθέσεις που συντάσσει το Ταμείο στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον. Για αύριο, είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση της έκθεσης για τα δημοσιονομικά.

Ουσιαστικά, το ΔΝΤ με τη σημερινή του έκθεση, συντάσσεται με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας ότι η παράταση της αβεβαιότητας λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, θα πλήξει την ανάπτυξη.

Το 2,2% που ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ ως πρόβλεψη, είναι σαφώς χαμηλότερο όχι μόνο συγκριτικά με την εκτίμηση του Οκτωβρίου αλλά και σε σχέση με την πρόβλεψη στην οποία έχει στηριχτεί η ελληνική κυβέρνηση κατά τη σύνταξη του φετινού προϋπολογισμού (2,7%). Το ψαλίδισμα της πρόβλεψης για την ανάπτυξη αναμένεται να επηρεάσει και την πρόβλεψη για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί αύριο και θα αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη.

 

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2022 το ΑΕΠ θα περιοριστεί σε ρυθμό 1% όταν τον προηγούμενο Οκτώβριο υπολόγιζε σε άνοδο κατά 1,8% το 2021.

Για το 2016 βλέπει μηδενικό ΑΕΠ (αντί για ανάπτυξη 0,1% που προέβλεπε προηγουμένως), ενώ για το 2018 βλέπει ΑΕΠ στο 2,7%. Το ΔΝΤ παραθέτει και προβλέψεις σε επίπεδο 3μήνου. Βλέπει ισχυρή άνοδο ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2017 στο 4,2% αλλά και άνοδο ΑΕΠ κατά 2% το τελευταίο τρίμηνο του 2018

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η συμπίεση στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ θα οδηγήσει και σε βραδύτερη πτώση της ανεργίας, αλλά και μεγαλύτερες οι πληθωριστικές πιέσεις. Υπολογίζει ότι η άνοδος τιμων φέτος θα φτάσει στο 1,3% και το 2018 στο 1,4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πληθωρισμό 0,6% φέτος. Το ΔΝΤ εκτιμούσε προηγουμένως μηδενικό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), ενώ πλέον βλέπει οριακό έλλειμμα 0,3%. Η ανεργία υπολογίζεται στο 21,9% για φέτος και στο 21% το 2018, έναντι πρόβλεψης για αποκλιμάκωση στο 21,5% στην προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ.

Πηγή: thetoc.gr