Η Γαλλία αποφάσισε: Πρώτος ο Μακρόν με 23,8%, Λεπέν 21,4%

Gazzetta team
Η Γαλλία αποφάσισε: Πρώτος ο Μακρόν με 23,8%, Λεπέν 21,4%
Μακρόν εναντίον Λεπέν: ο ευρωπαϊστής «Μεσσίας του Κέντρου» απέναντι στην υποψήφια της ακροδεξιάς που θέλει να γκρεμίσει την ΕΕ. Σε δύο Κυριακές από τώρα, αναμένεται μία αναμέτρηση αποφασιστικής σημασίας όχι μόνον για τη Γαλλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πέρασε πρώτος στον α' γύρο επικρατώντας της Μαρίν Λεπέν. Οι δημοσκοπήσεις πλέον τον δείχνουν να εκλέγεται άνετα ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. Οι περισσότεροι υποψήφιοι που απέτυχαν να περάσουν στον επόμενο γύρο, δήλωσαν ανοικτά ότι θα τον στηρίξουν (πλήν του νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν) ενώ όλη η Ευρώπη τάχθηκε στο πλευρό του.

Σύμφωνα με το France24 στο 100% των καταμετρημένων ψήφων οι υποψήφιοι λαμβάνουν:

Μακρόν: 23,86
Λεπέν: 21,43%
Φιγιόν! 19,94
Μελανσόν: 19,62%
Αμόν: 6,35%

 

Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των 47 εκατ. ψήφων (106 από τις 107 εκλογικές περιφέρειες) σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, οι υποψήφιοι έλαβαν:

Εμανουέλ Μακρόν: 23,75 %
Μαρίν Λεπέν: 21,53 %
Φρανσουά Φιγιόν: 19,91 %
Ζαν-Λυκ Μελανσόν: 19,64 %
Μπενουά Αμόν: 6,35 %

Οι πρώτες δηλώσεις των «μονομάχων»

Στις πρώτες δηλώσεις του ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως θέλει να γίνει «ηγέτης όλων των Γάλλων πατριωτών, ενάντια στην απειλή των εθνικιστών» κάνοντας ανοίγματα στους αντιπάλους του που απέτυχαν να μπουν στον β' γύρο.

Από την πλευρά της, η ηγέτις του Ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, χαρακτήρισε ιστορικό το αποτέλεσμα και «πράξη περηφάνιας του γαλλικού λαού» δηλώνοντας «υποψήφια του λαού» -σαφής αιχμή προς τον αντίπαλό της, που τον χαρακτηρίζει άνθρωπο του κατεστημένου και των ελίτ.

Εμανουέλ Μακρόν: ο 39χρονος που θέλει να γίνει ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπηρέτησε στην κυβέρνηση Ολάντ ως υπουργός Οικονομίας, αλλά βλέποντας -όπως λένε οι κακιές γλώσσες- τη δημοσκοπική κατρακύλα του Γάλλου προέδρου αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί και να κατέβει ως ανεξάρτητος στις προεδρικές εκλογές.

Αν τα καταφέρει ο πρώην τραπεζίτης θα γίνει ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα «αλώνοντας» το Ελυζέ πριν καν συμπληρώσει τα 40 του χρόνια.

Ήθελε να στείλει μήνυμα κατά του κατεστημένου και δεν άργησε να γίνει το φαβορί για τη νίκη στις πιο αβέβαιες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

Πολλοί αποδίδουν την πρωτοφανή του άνοδο στην ανάγκη των Γάλλων για νέα πρόσωπα, παράλληλα με την αναπάντεχη πτώση πολλών παραδοσιακών αντιπάλων του. Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια για την τρέχουσα κατάσταση, ο Μακρόν έχει δεσμευθεί να κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές.

Ο Μακρόν φοίτησε στα καλύτερα γαλλικά σχολεία, έκανε περιουσία όταν εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Rothschild και στη συνέχεια εντάχθηκε στην ομάδα του απερχόμενου Γάλλο προέδρου Φρανσουά Ολάντ, το 2012, και γρήγορα έγινε υπουργός Οικονομίας. Εκεί καταφέρθηκε ενάντια σε βασικές αρχές του κοινωνικού μοντέλου, όπως η εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών και η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα. Αυτά ήταν μηνύματα που τον έκαναν έναν από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γαλλία, ένα μεγάλο επίτευγμα για έναν πρώην τραπεζίτη σε μια χώρα όπου πολλοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τον κόσμο της οικονομίας, αν και πολλοί στην αριστερά δεν τον εμπιστεύονται.

Φιλοδοξία του Μακρόν είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Όταν παραιτήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο για να ιδρύσει το κίνημα «Εμπρός!» πολλοί επικριτές του θεώρησαν ότι θα είναι ένας διάττων αστέρας στην πολιτική. Όμως με τους Σοσιαλιστές διχασμένους και τον κεντροδεξιό του αντίπαλο Φρανσουά Φιγιόν να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, ο Μακρόν βρέθηκε στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφους.

Έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και με την προσωπική του ζωή. Παντρεύτηκε την πρώην καθηγήτριά του, Μπριζίτ Τρονό, την οποία γνώρισε όταν εκείνη ήταν 37 ετών, παντρεμένη με τρία παιδιά και εκείνος μόλις 17 ετών.

Τι θέλει ο Μακρόν;

Σχέδιο δημόσιων επενδύσεων ύψους 50 δισ ευρώ για εκπαίδευση εργασίας, έξοδο απ’ τον άνθρακα και στροφή στην πράσινη ενέργεια, υποδομές και εκσυγχρονισμό του κράτους
Μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 7% απ’ το 9,7% που είναι τώρα
Μεγάλη περικοπή του εταιρικού φόρου και μεγαλύτερα περιθώρια στις εταιρείες να επαναδιαπραγματευθεί 35 ώρες την εβδομάδα
Επιστροφή του πλήρους κόστους των γυαλιών, οδοντοστοιχιών και ακουστικά βαρηκοΐας.
Απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων σε σχολεία για παιδιά κάτω των 15 ετών και δελτίου ελευθέρας εισόδου σε πολιτιστικές εκδηλώσεις για 18χρονους...

Μαρίν Λεπέν: η υποψήφια που τρομάζει την Ευρώπη...

Το Εθνικό Μέτωπο ήταν και παραμένει η κατεξοχήν ακροδεξιά παράταξη του πολιτικού φάσματος της Γαλλίας. Ωστόσο η Μαρίν Λεπέν ήταν το πρόσωπο που κληρονόμησε τρόπον τινά τον Ιανουάριο του 2011 το «κόμμα του μπαμπά» και στρογγυλεύοντας τη ρητορική του κατάφερε να το αναδείξει σε μια από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας, ισότιμο συνομιλητή με τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας.

Σημαντικό ρόλο για να το καταφέρει αυτό έπαιξε ίσως η απόφασή της να θέσει τον πατέρα της εκτός του κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε μετά τα σχόλιά του ότι οι θάλαμοι αερίων των Ναζί ήταν απλώς μια «λεπτομέρεια» της ιστορίας.

Μετριάζοντας λοιπόν τον ακροδεξιό λόγο αύξησε σταδιακά την πολιτική ισχύ του Εθνικού Μετώπου σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, τοπικές αλλά και ευρωπαϊκές.

Κατάφερε να αναδείξει το κόμμα της πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές του 2014 προκαλώντας σεισμό στην Ευρώπη και στη συνέχεια χάρη στην αντιμεταναστευτική ρητορική της, ως επί το πλείστον, έχτισε σταδιακά ένα αρχηγικό προφίλ εντός και εκτός γαλλικών συνόρων, στη Γηραιά Ήπειρο. «Στο όνομα τίνος θα πρέπει να δεχόμαστε κάθε χρόνο στα εδάφη μας 200.000 νόμιμους μετανάστες όταν έχουμε επτά εκατομμύρια ανέργους;», σχολίασε αναφορικά με την μετεγκατάσταση μεταναστών.

Εν τέλει, η Μαρίν Λεπέν έπεισε μεγάλη μερίδα να ψηφίζει την ίδια, όχι το κόμμα της για τις ιδέες που πρεσβεύει. Γι’ αυτό και το Εθνικό Μέτωπο αφαιρέθηκε από πολλές αφίσες της προεκλογικής περιόδου και αντικαταστάθηκε από το όνομά της και ένα τριαντάφυλλο.

Η εκστρατεία της πρώην δικηγόρου ήταν προσεκτικά συντονισμένη και αυστηρά ελεγχόμενη, αλλά αυτό δεν απέτρεψε από το να γίνει αντικείμενο ερευνών η υποτιθέμενη κατάχρηση των κονδυλίων της ΕΕ από το κόμμα του Εθνικού Μετώπου. Η ίδια η Λεπέν κατηγορήθηκε για την χρήση στο τουίτερ φωτογραφιών με θέμα την βία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Ζαν Ιβ Καμί πιστεύει ότι καμία από αυτές τις κατηγορίες δεν θα ορθώσει φραγμό στην ανέλιξη του κόμματός της. «Περιβάλλεται από μια νέα γενιά μαχητικών στελεχών, τα οποία δεν έχουν καμία πρόθεση να παραμείνουν στην αντιπολίτευση για 30 χρόνια, χωρίς να καταλάβουν εκλεγμένες θέσεις ή χωρίς να φθάσουν μια μέρα σε θέση εξουσίας. Έτσι κάνει ό,τι πρέπει να κάνει. Ό,τι είναι απαραίτητο για να γίνει το κόμμα της περισσότερο αποδεκτό».

Οι χρηματοδότες αρνήθηκαν να ενισχύσουν με τις προσφορές τους την προεκλογική της καμπάνια,με αποτέλεσμα να έχει οικονομικό μειονέκτημα σε σχέση με τους αντιπάλους της. Ούτε όμως αυτό έδειξε να την αποθαρρύνει, με την ίδια να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ευχάριστη την προεκλογική της εκστρατεία…

Η 48χρονη Μαρίν Λεπέν είναι δις διαζευγμένη, μητέρα τριών παιδιών και ζει στα δυτικά προάστια του Παρισιού.

Τι θέλει η Λεπέν:

Διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για μια νέα ΕΕ και να ακολουθήσει δημοψήφισμα
Αυτόματη απέλαση παράτυπων μεταναστών και έως 10.000 νόμιμους μετανάστες ετησίως μετά από ένα άμεσο ολοκληρωτικό μορατόριουμ.
Να κλείσουν τα τεμένη -«φωλιές εξτρεμιστών» και να δοθεί προτεραιότητα στους Γάλλους στα προγράμματα κοινωνικής στέγασης
Συνταξιοδότηση στα 60 και εξασφαλισμένο το 35ωρο εργασίας ανά εβδομάδα.

Πηγή: iefimerida.gr