ΔΝΤ: Αν δεν βγουν τα μέτρα, το αφορολόγητο θα πέσει στα 5.700
Ιδιαίτερα αυστηρό τόσο για την εφαρμογή των αντίμετρων όσο και με βάση τη λίστα των «έξτρα» μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει είναι το μνημόνιο του ΔΝΤ (MEFP) το οποίο εστάλη στην κυβέρνηση. Η συμφωνία της ελληνικής πλευράς στο κείμενο αυτό, το οποίο αποτελείται από 5 σελίδες κειμένου ροής συν 40 σελίδες το τεχνικό σκέλος, θεωρείται απαραίτητη για να κλειδώσει το ντιλ στο Hilton.
Πέραν των όσων γνωρίζουμε, ότι θα περικοπούν οι συντάξεις 5% ως 30% από 1.1.2019 και το αφορολόγητο από το 2020, το Ταμείο εισάγει τον όρο της «βιώσιμης υπεραπόδοσης» στο κείμενό του από την οποία θα εξαρτάται με βάση τριμηνιαίους ελέγχους η εφαρμογή των όποιων αντίμετρων μέσα από μια συγκεκριμένη λίστα. Αν όμως αντί για «βιώσιμη υπεραπόδοση» υπάρχει υστέρηση τότε τα μέτρα λιτότητας θα έρχονται νωρίτερα και σύμφωνα με το κείμενο το πρώτο που θα συμβεί είναι η εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου στα 5.700 ευρώ από το 2019 μαζί με τις συντάξεις. Όπως σημειώνει η Καθημερινή, στο κείμενο που παραδόθηκε στο υπ. Οικονομικών γίνεται αναφορά σε μείωση έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για οριζόντια μείωση ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης.
Αν δεν επαρκούν οι περικοπές στην «προσωπική διαφορά» των κύριων συντάξεων για να υπάρξει εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ τότε το «μαχαίρι» θα μπαίνει και στις επικουρικές.
Το μνημόνιο βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής πλευράς. Χθες στο Hilton έγινε ανταλλαγή παρατηρήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και σήμερα αναμένεται νέο ραντεβού ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής της τρόικας.
Και ΜΗΣΥΦΑ στα σουπερμάρκετ
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πέρα από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές το μνημόνιο του ΔΝΤ περιλαμβάνει και την πώληση μη-συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στα σουπερμάρκετ, μια σύσταση της «Εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ η οποία συγκεντρώνει από το παρελθόν τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου των φαρμακοποιών.
Νέα μείωση του Δημοσίου
Για το Δημόσιο το μνημόνιο του ΔΝΤ δίνει έμφαση στην εφαρμογή του σχήματος της κινητικότητας και της αξιολόγησης ενώ η μείωση προσωπικού θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς. Έτσι, ο λόγος της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει σταδιακά 1 προς 4, 1 προς 3 και τελικά 1 προς 2.
Βραχυκύκλωμα με τη ΔΕΗ
Και σαν να μην έφταναν αυτά, ξαφνικά, πέρα από την πώληση λιγνιτικών (και πιθανόν υδροηλεκτρικών) μονάδων της ΔΕΗ -που υπάρχει στα κείμενα- στο τραπέζι του Hilton άνοιξε την Τρίτη και θέμα και για τους απλήρωτους λογαριασμούς προς την επιχείρηση οι οποίοι επιβαρύνουν τη λειτουργία της. Η κυβέρνηση πιέζεται να «κάνει κάτι» όπως βεβαιώνουν πηγές των Βρυξελλών και είναι ένα θέμα που το χειρίζεται ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.
Πηγή: protothema.gr