Kανένα θέμα με τους Έλληνες φοιτητές λόγω Brexit

Gazzetta team
Kανένα θέμα με τους Έλληνες φοιτητές λόγω Brexit
Οι Έλληνες φοιτητές δεν θα πρέπει να φοβούνται από τις επιπτώσεις του Brexit.

Τίποτα δεν έχουν να φοβούνται από το Brexit οι Έλληνες φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, καθώς τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στα δίδακτρα και τις υποτροφίες για τους πολίτες της ΕΕ.

Αυτό επιβεβαίωσε με πρόσφατη δήλωσή του ο αρμόδιος υφυπουργός σε θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιστημών, Τζο Τζόνσον, ο οποίος έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες μετά το δημοψήφισμα για έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πρόσφατη προκήρυξη εκλογών για τον Ιούνιο.

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να εφαρμοστεί για όσους ξεκινήσουν τις σπουδές τους τον επόμενο χρόνο, ανεξάρτητα εάν αυτές θα ολοκληρωθούν μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Αυτό ισχύει για όσους έρθουν στη Βρετανία για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές, τόνισε.

Όπως αναφέρει στο insider.gr υποψήφια διδάκτωρ που φοιτά στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, πάντως, ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης για Brexit τον περασμένο Ιούνιο, το πανεπιστήμιο προσπαθεί να καθησυχάσει τους ξένους φοιτητές του σχετικά με τις αλλαγές που θα φέρει ενδεχομένως η έξοδος της χώρας από την ΕΕ. Με τακτικά emails, η διοίκηση του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ διαβεβαιώνει τους ξένους φοιτητές της ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να εγγυηθεί μια «βελούδινη» μετάβαση στο νέο καθεστώς.

 

Οι υποψήφιοι από τα μέλη της ΕΕ θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στις υποτροφίες και τις εκπτώσεις που ισχύουν για τους Βρετανούς, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Σε αντίθεση με τους φοιτητές εκτός ΕΕ, οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τους Βρετανούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως εκπτώσεις στα δίδακτρα και υποτροφίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, οι Έλληνες φοιτητές έρχονται πέμπτοι στην κατάταξη των κρατών με τους περισσότερους φοιτητές στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βρετανίας. Συγκεκριμένα για το ακαδημαϊκό έτος 2004-2015, εγγράφηκαν πάνω από 10.000 Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 35.000 συνολικά –ανεξαρτήτως βαθμίδας/αντικειμένου σπουδών.

«Κλειδί της επιτυχίας μας [ως χώρα] είναι η προσέλκυση ταλέντων από όλο τον κόσμο. Θέλουμε τα λαμπρότερα μυαλά από την Ευρώπη να συνεχίσουν να δηλώνουν ενδιαφέρον για τα βρετανικά πανεπιστήμια, εφόσον μάλιστα θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στις οικονομικές ενισχύσεις που προβλέπονται.

Πηγή: insider.gr