Ανησυχία σε ΕΛΑΣ-ΕΥΠ για την ΠΓΔΜ: Στήνουν γραφείο πληροφοριών

Gazzetta team
Ανησυχία σε ΕΛΑΣ-ΕΥΠ για την ΠΓΔΜ: Στήνουν γραφείο πληροφοριών
«Γραφείο ανάλυσης πληροφοριών», στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, συστάθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Γραφείο ανάλυσης πληροφοριών», στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, συστάθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), ύστερα από την κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα και το φόβο για εμφύλιο.

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», στόχος είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου μηχανισμού πληροφόρησης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στα Σκόπια, προκειμένου να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν ακραίων καταστάσεων. Στο «γραφείο ανάλυσης πληροφοριών» συμμετέχουν διπλωμάτες και αστυνομικοί σύνδεσμοι από όλα τα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον αστυνομικό σύνδεσμο που διαθέτει στα Σκόπια, ενώ πληροφόρηση υπάρχει και από διπλωματικές πηγές.

Ο Έλληνας εκπρόσωπος ενημερώνει τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και ΕΥΠ για την πολιτική κρίση που κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει. Η χώρα μας λόγω και της γειτνίασης με τα Σκόπια έχει έναν λόγο παραπάνω να ανησυχεί για το ενδεχόμενο εμφύλιας σύρραξης, ιδιαίτερα μετά τα σοβαρά επεισόδια στη Βουλή της γειτονικής χώρας. Η πολιτική αστάθεια έχει θορυβήσει εδώ και καιρό τις ελληνικές Αρχές, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να προκρίνει σχέδιο εγρήγορσης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας έχουν εκπονήσει ήδη κάποια πρώτα σχέδια δράσης για την περίπτωση του απευκταίου σεναρίου της εμφύλιας σύρραξης, που θα μπορούσε να δημιουργήσει ροές προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Το σχέδιο, το οποίο δεν θα τεθεί ποτέ σε εφαρμογή αν εξομαλυνθεί η κρίση, προβλέπει ότι σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης Σκοπιανών, ο πληθυσμός θα παραμείνει στο Κιλκίς. Εκεί έχουν βολιδοσκοπηθεί περιοχές, όπου θα μπορούσαν να στηθούν καταυλισμοί για την εγκατάσταση των εισερχομένων, έως ότου εκτονωθεί η κατάσταση και επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω. Στους καταυλισμούς αυτούς θα μπορούσε να γίνει καταγραφή των εισερχομένων, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα των ροών.

 

Στα ελληνοσκοπιανά σύνορα δρούσαν στο παρελθόν κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τυχόν αρνητικές εξελίξεις στα Σκόπια. Έτσι, σε κάθε περίπτωση οι μηχανισμοί ελέγχων που θα αναπτυχθούν στα σύνορα -αν χρειαστεί- θα φροντίσουν, προκειμένου να μη βρουν την ευκαιρία έλευσης στην Ελλάδα αλλοδαποί που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

Η ανησυχία για τις εξελίξεις στα Σκόπια είναι έντονη και από την πλευρά των σερβικών Αρχών. Στις 18 και 19 Απριλίου 2017 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας επισκέφτηκε τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς. Ο κ. Τόσκας ανέφερε τότε ότι «στη συνάντηση έγινε λόγος για την κατάσταση στην περιοχή, συζητήθηκαν οι κίνδυνοι και οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες», ενώ τόνισε ότι «οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και στο οποίο συνεχώς εμφανίζονται απειλές και κίνδυνοι». Οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, γεγονός που ίσως βοηθήσει σε περίπτωση που απαιτηθεί διαχείριση ροών. Από ελληνικής πλευράς γίνεται λόγος για άριστη συνεργασία, που αφορά και σε θέματα αντιμετώπισης οργανωμένου εγκλήματος.

Πηγή: thetoc.gr