Ο δρόμος προς το Brexit δεν είναι εύκολος

Gazzetta team
Ο δρόμος προς το Brexit δεν είναι εύκολος
Η πορεία προς το Brexit είναι γεμάτη κινδύνους και οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες.

Η Ντανούτα Χούμπνερ, επικεφαλής της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας υποτιμά τις δυσκολίες των επερχόμενων συνομιλιών για την αποχώρηση της χώρας από το μπλοκ των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για το κόστος της ζωής μετέπειτα.

«Δημιουργούνται προσδοκίες οι οποίες μπορεί να μην επιβεβαιωθούν», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης η Χούμπνερ, η κοινοβουλευτική επιτροπή της οποίας θα εισηγηθεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το αν θα πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με το Brexit. «Θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις».

Η βρετανική κυβέρνηση έχει σκληρύνει την ρητορική της σχετικά με την ΕΕ καθώς η πρωθυπουργός ετοιμάζεται για τις εκλογές του Ιουνίου, μέσω των οποίων θέλει να ενδυναμώσει την διαπραγματευτική της ισχύ. Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμμπερ Ρουντ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρούσε «πολύ επιθετική προσέγγιση στο θέμα».

Η Χούμπνερ, η οποία είναι βετεράνος πολιτικός από την Πολωνία, δήλωσε ότι οι βρετανικές κυβερνήσεις παραδοσιακά εμφάνιζαν μια αδιαφορία για την ΕΕ με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν πως αυτή λειτουργεί. Η κυβέρνηση της Μέι δεν αποτελεί εξαίρεση, με την διαφορά ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από ποτέ, σύμφωνα με την Xούμπνερ.

 

«Δεν είναι ποτέ αργά για να καταλάβει κάποιος τι πρόκειται να χάσεις», δήλωσε. «Ελπίζω ότι θα είναι μια διαδικασία εκμάθησης, η οποία μπορεί να κάνει κάποιους ανθρώπους να επανεξετάσουν την θέση τους».

Οι συνομιλίες για το Brexit, θα ανατρέψουν την παραδοσιακή προσέγγιση των διεθνών διαπραγματεύσεων αντιμετωπίζοντας τα πιο δύσκολα θέματα στην αρχή και όχι προς το τέλος, σύμφωνα με την Χούμπνερ, η οποία πριν εκλεγεί Ευρωβουλευτής ήταν Ευρωπαία Επίτροπος για πέντε χρόνια.

Τα δικαιώματα των πολιτών

Η Ευρωβουλή δεν θα εμπλακεί στις καθημερινές διαπραγματεύσεις για το Brexit, ωστόσο το όργανο θα αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο και θα έχει δικαίωμα άσκησης βέτο στην τελική συμφωνία.

Τα αρχικά θέματα που θα συζητηθούν αρχικά θα αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Μεγάλη Βρετανία, ο λογαριασμός του διαζυγίου που θα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία καθώς και τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η απόφαση της ΕΕ – που αναμένεται τον Οκτώβριο– σχετικά με το αν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος σε αυτά τα τρία θέματα ώστε να καλυφθεί η απαίτηση της Μέι για παράλληλη συζήτηση σχετικά με την μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με το μπλοκ θα είναι «πολιτική» σύμφωνα με την 69χρόνη Χούμπνερ, η οποία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Η ίδια αναφέρει ότι οι αναλύσεις σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά αισιόδοξες. Η Χούμπνερ, η οποία είναι οικονομολόγος στο επάγγελμα, σημειώνει ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τις επιδόσεις της χώρας από τον Ιούνιο του 2016 που έγινε το δημοψήφισμα και όχι για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αποχώρησης από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αφού περίπου οι μισές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών της Βρετανίας καταλήγουν στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ευρωβουλευτής τόνισε, τέλος, την σημασία των καλών προθέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ κατά την διάρκεια των διετών συνομιλιών προκειμένου να βρεθεί ένα συμβιβασμός που θα περιορίζει την οικονομική ζημιά και στα δύο μέρη.

«Η καλή πρόθεση μετράει», δήλωσε η Χούμπνερ.

Πηγή: insider.gr