Το μοντέλο διακυβέρνησης και οι προτεραιότητες του Μακρόν

Gazzetta team
Το μοντέλο διακυβέρνησης και οι προτεραιότητες του Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν «σηκώνει τα μανίκια» κι ετοιμάζεται να παρουσιάσει το δικό του μοντέλο διακυβέρνησης για τη Γαλλία, με καινοτομίες και ρίχνοντας το βάρος σε τέσσερις πυλώνες.

Οπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, το νέο κατά Εμανουέλ διακυβερνητικό Ευαγγέλιο θα στηρίζεται πάνω σε τέσσερις πυλώνες: έλεγχο, ευελιξία, γυναίκες και ΜΜΕ, με τον πρόεδρο να επιθυμεί, όπως λένε, να κυβερνήσει την Γαλλία σαν να επρόκειτο για μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία.

Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ προετοιμάζει «μια οδηγία για την μέθοδο εργασίας ώστε να υπάρξει το μάξιμουμ αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής δράσης».

Οι υπουργοί τους οποίους ο Μακρόν τους θέλει πραγματικούς «επικεφαλής διοίκησης» θα αξιολογούνται. Οσο για τα ανώτερα στελέχη του δημοσίου, όπως είχε ανακοινωθεί στην προεκλογική εκστρατεία «θα εξετάζονται, θα ανανεώνονται ή θα αλλάζουν» στις επόμενες εβδομάδες.

Αυτοί είναι λοιπόν οι τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηρίξει την διακυβέρνηση του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας:

 

Μικρο κι “ευέλικτο” υπουργικό συμβούλιο: Ο Μακρόν κράτησε την υπόσχεση του, διορίζοντας 11 μέλη της κυβέρνησης από την κοινωνία των πολιτών και κρατώντας “ευέλικτο” το υπουργικό του συμβούλιο. Ετσι, η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 18 υπουργούς και τέσσερις υφυπουργούς. Από το σύνολο των 22 μελών, οι τέσσερις είναι Σοσιαλιστές, οι 3 προέρχονται από τους Ρεπουμπλικάνους και ακόμη 3 ανήκουν στο κεντρώο κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού, «Modem».

Το (πολιτικό) μέλλον είναι... Γυναίκα: Επίσης, τηρείται και η ίση εκπροσώπηση με 11 άνδρες και 11 γυναίκες. Λόγου χάρη, το υπουργείο Άμυνας ανατέθηκε στην κεντρώα ευρωβουλευτή Σιλβί Γκουλάρ, που ήταν εκείνη που οργάνωσε τις συναντήσεις του Μακρόν με την Άγκελα Μέρκελ. Στο υπουργείο Υγείας διορίσθηκε η Ανιές Μπιζέν 48 ετών, καθηγήτρια αιματολογίας, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο, πρώην διευθύντρια της Ανώτατης Αρχής Υγείας, δυνατή προσωπικότητα που χαίρει εκτίμησης στον ιατρικό χώρο, ενώ παράλληλα γνωρίζει τη λειτουργία των διαφόρων οργανισμών του τομέα. Και το υπουργείο Πολιτισμού ανατέθηκε στην εκδότρια, Φρανσουάζ Νισέν του μικρού, αλλά ιδιαίτερα γνωστού εκδοτικού οίκου Acte Sud. Τέλος, η Μιριέλ Πενικό που αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας είναι πρώην διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας Danone και διευθύντρια του οργανισμού Business France για την διεθνή προβολή των γαλλικών επιχειρήσεων.

"Πλαφόν" στην επιλογή συνεργατών: Ο Μακρόν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως το οποίο περιορίζει σε δέκα τον αριθμό των συνεργατών κάθε υπουργού και διευκρινίζει ότι ο διορισμός των προσώπων που επανδρώνουν τα υπουργικά γραφεία γίνεται με διάταγμα αφού υποβληθεί στον πρωθυπουργό. «Το γραφείο ενός υπουργού δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δέκα μέλη. Το γραφείο ενός αναπληρωτή υπουργού δεν μπορεί να περιλαμβάνει παρά οκτώ μέλη. Το γραφείο ενός υφυπουργού δεν μπορεί να περιλαμβάνει παρά πέντε μέλη», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα που φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Γαλλίας και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

«Οι διορισμοί των μελών των γραφείων γίνονται με υπουργική απόφαση αφού θα έχουν υποβληθεί στον πρωθυπουργό». Η υπουργική απόφαση θα προσδιορίζει τον τίτλο του προσώπου και το έργο που καλείται να επιτελέσει στο υπουργικό γραφείο. Κάθε μέλος ενός υπουργικού γραφείου οφείλει «να καταθέσει δήλωση περιουσιακών στοιχείων και δήλωση δραστηριοτήτων στην Ανώτατη Αρχή Διαφάνειας της Δημόσιας Ζωής».

(Φειδωλές) σχέσεις με τα ΜΜΕ: Ο Μακρόν εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην ενημέρωση -για πολλούς, θα είναι καλύτερη, αλλά για άλλους θα είναι απείρως χειρότερη. Έτσι, στο πρώτο του υπουργικό συμβούλιο, την Τετάρτη 17 Μαίου, ο πρόεδρος επέβαλε... άκρα του τάφου σιωπή στους υπουργούς του. Ολοι εισήλθαν στο προεδρικό μέγαρο, για την συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να πουν λέξη στους δημοσιογράφους, ενώ κανείς δεν αποκάλυψε τι συνέβη κατά την πρώτη τους συνεδρίαση.

«Εμπιστευτικότητα, πειθαρχία, αλληλεγγύη»: αυτές είναι οι αρχές που θα διέπουν την κυβέρνηση Μακρόν. Οι εντολές είναι σαφείς: «Ανήκει στον κάθε υπουργό να σεβαστεί όλα όσα συζητούνται στο υπουργικό συμβούλιο», μια εντολή σαφής και ρητή, που απέχει πόρρω από την τακτική του πολυλογά προκατόχου του, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αρεσκόταν σε φλυαρίες και τελικά είδε τα ποσοστά δημοτικότητας του να καταποντίζονται σταδιακά.

Ωστόσο, εδώ υπάρχει και η δεύτερη “ανάγνωση”: αυτή που, όπως λένε τα γαλλικά ΜΜΕ, από μια τυχόν φειδωλή σχέση ελλοχεύει ο κίνδυνος ο Μακρόν να διολισθήσει σε φαινόμενα... Τραμπισμού και να αρχίσει να αποκλείει τις αντίθετες φωνές κατά το δοκούν.

Ήδη, τα πρώτα σημάδια έκαναν την εμφάνιση τους, όταν εκδόθηκε οδηγία με την οποία ο Μακρόν απαγόρευσε την είσοδο στο Μέγαρο των Ηλυσίων σε δημοσιογράφους, καθιστώντας την επικοινωνία αυστηρά ελεγχόμενη, ενω η προεδρία της δημοκρατίας επικοινώνησε με τα ΜΜΕ και ζήτησε να καλυφθεί η περιοδεία Μακρόν στο Μάλι μόνο από ενα περιορισμένο αριθμό -25- συντακτών Αμυνας και όχι πολιτικών συντακτών, με αποτέλεσμα ορισμένα ΜΜΕ να μην μπορέσουν να στείλουν στην αποστολή κάποιον δημοσιογράφο.

Το μέτρο αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα γαλλικά ΜΜΕ, με αποτέλεσμα, την Παρασκευη να κυκλοφορεί σε περίπου 15 εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων και σωματεία δημοσιογράφων, τεχνικών και φωτογράφων μια ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας στον Μακρόν.

«Δεν μπορεί να αποφασίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τη δουλειά των δημοσιογράφων. Κανείς από τους προκατόχους σας δεν το έκανε. Την ώρα που υπάρχει αυξανόμενη δυσπιστία για τα media, το να επιλέγετε ποιος θα καλύψει τις μετακινήσεις σας προκαλεί περισσότερη σύγχυση ανάμεσα στην επικοινωνία και τη δημοσιογραφία και είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία» αναφέρει μεταξύ άλλων το κοινό κείμενο που υπογράφουν δημοσιογράφοι από: AFP, BFM TV, Europe 1, Le Figaro, France Info, France Inter, Liberation, JT M6, Mediapart, Le Monde, Le Parisien, Le Point, RFI, RMC, Télérama, TF1.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε κυνήγι μαγισσών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ. “Πρόκειται για ζήτημα εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας”, πρόσθεσε.

Τα γαλλικά ΜΜΕ μάλιστα τον παρομοιάζουν με την Μαρίν Λεπέν η οποία απέκλεισε δημοσιογράφους από την προεκλογική της εκστρατεία και κάποιες εφημερίδες όπως η Liberation, την μποϊκόταραν.

Όπως φαίνεται το -αμφιλεγόμενο- σίριαλ με τα ΜΜΕ θα έχει πολλά επεισόδια ακόμη...

Πηγή: thetoc.gr