H πρόταση που θα παρουσιάσει ο Σόιμπλε τη Δευτέρα
Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα στις διαβουλεύσεις για το Χρέος είναι πολύ συγκεκριμένα, τουλάχιστον με πολιτικούς όρους: 1) η επιλογή του “κουρέματος” έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι από τον περασμένο Μάιο 2) το “πάγωμα” των επιτοκίων, που επίσης έχει ζητήσει το ΔΝΤ, έχει απορριφθεί τόσο από τη Γερμανία όσο κι από τους υπόλοιπους Βόρειους, καθώς φέρνει επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους τους. Ποιες είναι οι βασικές επιλογές που απομένουν; Οι μεγάλες επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων και μια νέα παράταση της περιόδου χάριτος. Κι εκεί ακριβώς γίνεται το μεγάλο παζάρι, καθώς η κάθε μια πλευρά- δηλαδή το ΔΝΤ και το Βερολίνο- προσέρχονται με τελείως διαφορετικές παραδοχές στις τελικές (;) συζητήσεις.
Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιμένει στο ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά αλλά μπορεί και πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα, με ακόμα πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στην αγορά εργασίας και στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων. Κάνοντας αυτά τα αναγκαία βήματα, η ελληνική οικονομία μπορεί να διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5- 3% για τα επόμενα χρόνια και με αυτόν τον τρόπο να περιορίσει τις μεσομακροπρόθεσμες δανειακές της ανάγκες σε διαχειρίσιμα επίπεδα, χωρίς να χρειάζονται τα μέτρα ελάφρυνσης που ζητά το ΔΝΤ.
Αντιθέτως, το Ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει πρωταθλήτρια από ουραγός στις μεταρρυθμίσεις κι ως εκ τούτου οι παραδοχές για το ΑΕΠ θα πρέπει να είναι πολύ πιο συντηρητικές, με αποτέλεσμα να απαιτείται ταυτοχρόνως μια χείρα βοηθείας από τους Ευρωπαίους στο πεδίο του Χρέους. Σημειωτέον ότι στη Σύνοδο του Μπάρι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι- πλην Σόιμπλε- ικέτεψαν την επικεφαλής του ΔΝΤ να δεσμευθεί για την εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, παίρνοντας την απάντηση ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει αρκεί η πολιτική συμφωνία, που ευαγγελίζεται και προωθεί ο Β. Σόιμπλε, να συνοδεύεται από κάποιους αξιόπιστους αριθμούς.
Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ήδη έχει ρίξει πολύ νερό στο κρασί του, αποδεχόμενο τον περιορισμό των υψηλών πλεονασμάτων (3,5%) για χρονικό διάστημα μικρότερο της δεκαετίας, συνεχίζοντας ωστόσο τα παζάρια όχι μόνο για το αν αυτά τα πλεονάσματα θα διατηρηθούν ως το 2022 ή το 2023 αλλά και για το ρυθμό αποκλιμάκωσης τους τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- ΣΥΡΙΖΑ - Κατερίνα Νοτοπούλου: Πηγαίνετε να δείτε το «Apprentice», για να καταλάβετε ότι ο Κασσελάκης αντιγράφει τον Τραμπ
- Μητσοτάκης για την εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα» (vid)
- Άδωνις Γεωργιάδης: Το φιλί σε διαδηλώτρια του ΠΑΜΕ όταν του είπε «είσαι πιο όμορφος από κοντά», δείτε βίντεο