Ο Σαμαράς, ο Καραμανλής και... οι δυσκολες ισορροπίες του Κυριάκου στη ΝΔ
Σε κάθε ομιλία του στην βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από την τακτική που θα πρέπει να σκεφτεί, να ακολουθήσει απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα έχει ένα επιπλέον «πονοκέφαλο», τις αναφορές που θα πρέπει να κάνει στους δύο πρώην πρωθυπουργούς τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή, με τον πρόεδρο της ΝΔ να δείχνει να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Σε διαφορετική περίπτωση γνωρίζει ότι θα υπάρξουν γκρίνιες και από τις δύο πλευρές.Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και την περασμένη Πέμπτη στην συζήτηση για το νέο πακέτο μέτρων, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο χρέος και στα όσα είχαν συμφωνηθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά με τους δανειστές το 2012, αλλά και στην περίφημη φράση του Κώστα Καραμανλή περί νταβατζήδων.
Το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ήταν σαφώς πιο εύκολο, αν οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών δεν ήταν τυπικές έως παγωμένες.
Πιο κοντά με τον Σαμαρά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιο κοντά πολιτικά με τον Αντώνη Σαμαρά παρά με τον Κώστα Καραμανλή, άλλωστε ο μεσσήνιος πολιτικός ήταν εκείνος που τον πίστεψε και του έδωσε για πρώτη φορά χαρτοφυλάκιο, σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή που αρνιόταν πεισματικά να τον εντάξει στις κυβερνήσεις του λόγω... Ντόρας Μπακογιάννη. «Δεν μπορώ να έχω δύο από την οικογένεια Μητσοτάκη στην κυβέρνηση» διέρρεε μετά από κάθε ανασχηματισμό που το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη «έπαιζε» αλλά τελικά ποτέ δεν έγινε μέλος του υπουργικού συμβουλίου.
Λίγο πριν παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς και ενώ βάλλοντας εσωκομματικά με τα μυστικά δείπνα να δίνουν και να παίρνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, μία κίνηση που προκάλεσε εντάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ήταν η περίοδος που η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας αλλά και «καραμανλικοί» βουλευτές ζητούσαν την απομάκρυνση του μεσσήνιου πολιτικού από την προεδρία της «γαλάζιας» παράταξης.
Την στάση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς την εκτίμησε ιδιαίτερα και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις εσωκομματικές εκλογές στον Κυριάκο Μητσοτάκη βάζοντας τον μηχανισμό του να δουλεύει για λογαριασμό του. Παράλληλα τα στελέχη του Κώστα Καραμανλή ήταν στήριζαν την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, δύο γεγονότα που δεν τα ξεχνά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Από εκείνη την στιγμή και μετά οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον μεσσήνιο πολιτικό έγιναν ακόμη πιο στενές. Οι δύο τους επικοινωνούν τακτικά, ανταλλάσσουν απόψεις και όποτε μπορούν τα λένε από κοντά, είτε στην βουλή είτε στα βόρεια προάστια που μένουν. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους δύο πολιτικούς, ήταν τόσο η συνάντηση που είχαν αμέσως μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο αλλά και το ότι συνταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για την σύνοδο του ΕΛΚ.
Η μόνη διαφωνία τους που ορισμένες φορές έχει προκαλέσει και τριβές μεταξύ των δύο είναι η ρητορική που ακολουθεί ο πρόεδρος της ΝΔ, που οφείλεται κυρίως στον χαρακτήρα των δύο πολιτικών. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά πως θα έπρεπε η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη να ήταν πιο σκληρή και πιο επιθετική απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο πολύ καλές σχέσεις που διατηρούν και η απευθείας επαφή που έχουν λύνουν άμεσα τις όποιες παρεξηγήσεις δημιουργηθούν.
Μακριά και αγαπημένοι με τον Καραμανλή
Οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή δεν ήταν ποτέ ιδιαιτέρως θερμές. Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση αλλά και σεβασμός μεταξύ των δύο πλευρών αλλά μέχρι εκεί. Μπορεί η πρώτη φορά που εξελέγη βουλευτής να συνέπεσε με την εκλογική νίκη της ΝΔ το 2004 αλλά ποτέ ο Κώστας Καραμανλής δεν τον έχρισε ούτε υφυπουργό.
Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμφωνούσε με τις πολιτικές που εφάρμοσε ο πρώην πρωθυπουργός, τόσο στην οικονομία όσο και με τις προσλήψεις που έγιναν στο δημόσιο και τις διαφωνίες του τις έχει εκφράσει και δημόσια.
Εκείνο όμως που ράγισε το γυαλί στις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών ήταν η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την προεδρία της Δημοκρατίας. Από εκείνη την στιγμή και μετά μπορεί να κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι, αλλά ουσιαστικά οι δύο πλευρές δεν ήρθαν ποτέ ιδιαιτέρως κοντά.
Η καθαρή στήριξη του «καραμανλικού στρατοπέδου» στον Βαγγέλη Μείμαράκη και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε πρώτος την παραίτηση του τότε προέδρου του κόμματος μετά την ακύρωση των εσωκομματικών εκλογών, δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερο ρήγμα στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή. Οι περισσότερες συναντήσεις του δημοσιοποιούνται και γίνονται κυρίως μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ ενώ επικοινωνούν ελάχιστά και μόνο όταν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.
Όλο αυτό το κλίμα όπως είναι φυσικό επηρεάζει και την κοινοβουλευτική ομάδα αν και οι περισσότεροι πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Κώστας Καραμανλής έχει χάσει τα ερείσματα του στο εσωτερικό του κόμματος.
Πηγή: thetoc.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Δημοσκόπηση Pulse: Κατρακυλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει στη Βουλή ο Κασσελάκης και η Λατινοπούλου
- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο πληροφοριοδότης «Χι» και ο ρόλος του στην εξάρθρωση της 17Ν, πώς έβαλε στο κάδρο τον Γιωτόπουλο
- Θεοδωρικάκος για ελέγχους ενόψει Black Friday: Ενδείξεις παραβίασης νομοθεσίας σε 2.000 κωδικούς και έναν influencer