Εφιάλτης για την κυβέρνηση το σενάριο του «σπασίματος» της συμφωνίας
Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε το θέμα του χρέους και το ζήτημα της συνολικής λύσης, στις χθεσινές επαφές του με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Ωστόσο, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα πράξει τελικώς το Ταμείο σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πράγμα που από μόνο του προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα.
«Όχι» σε λύση-γέφυρα
Ο μεγαλύτερος εφιάλτης για το Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συνολική συμφωνία, αλλά «σπαστή». Κάτι τέτοιο, θα σήμαινε ότι το θετικό DSA του Ταμείου παραπέμπεται στις καλένδες, άρα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Κατά συνέπεια, το μόνο βέβαιον θα ήταν ότι η κυβέρνηση θα έκλεινε την τεχνική συμφωνία, ώστε να εκταμιευθεί το ποσό της δόσης προκειμένου να πληρώσει τις οφειλές της και θα έπαιρνε κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που όμως δεν θα ήταν αρκετά για το Ταμείο.
«Κλειδί» η ποσοτική χαλάρωση
Κανείς δεν αρνείται από την κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν παραδέχεται πως αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί για λόγους που έχουν να κάνουν με τον απαραίτητο «σεβασμό» στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν αυτός που δήλωσε πως «για μας, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αύξηση της ρευστότητας, αλλά και για να μπει η σφραγίδα της ΕΚΤ στο αξιόχρεο της Ελλάδας».
Συμφωνία στα...δύο με Qe;
Μεγάλο ερωτηματικό πάντως αποτελεί το αν η κυβέρνηση θα αποδεχόταν μια λύση που θα παρέπεμπε τις τελικές αποφάσεις του ΔΝΤ μετά τις Γερμανικές εκλογές με μια παράλληλη δέσμευση για άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αν και αυτό κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο τεχνικά, καθώς θα έριχνε το βάρος της επίλυσης του προβλήματος για άλλη μια φορά στις πλάτες του Ντράγκι θα μπορούσε ωστόσο να είναι μια λύση-ανάσα για όλες τις πλευρές.
Πηγή: iefimerida.gr