Νέα μέτρα ασφαλείας για τις εφαρμογές social media

Gazzetta team
Νέα μέτρα ασφαλείας για τις εφαρμογές social media
Σήμερα οι διάδρομοι της εξουσίας ανοίγουν εύκολα με τη λειτουργία κάποιας εφαρμογής.

Διάφορες εφαρμογές όπως το WhatsApp, τo Signal και το Confide χρησιμοποιούνται ευρέως από τους βουλευτές, τους επιχειρηματίες και πολλούς άλλους. Φοβισμένοι από τις παρακολουθήσεις και τον κίνδυνο παρεμβολής χάκερ, όλοι αυτοί οι άνθρωποι στρέφονται προς εφαρμογές που τους επιτρέπουν την επικοινωνία με κρυπτογραφημένα μηνύματα, τα οποία συνήθως αυτοκαταστρέφονται. Προφανώς αυτές οι εφαρμογές έχουν πολλά οφέλη, αλλά η χρήση τους προκαλεί προβλήματα σε εκείνους τους τομείς του βίου όπου η τήρηση αρχείων είναι πρωταρχικής σημασίας.

«Η αλήθεια είναι ότι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ακόμα χρησιμοποιείται για τις σοβαρές συζητήσεις» εξηγεί η Τζουλιάνα Γκλόβερ, σύμβουλος επιχειρήσεων με έδρα την Ουάσιγκτον. Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων ήδη δημιουργούν σημαντικά προβλήματα και πονοκεφάλους στη Γουόλ Στριτ, όπου απαιτείται από τις εταιρείες να κρατούν αρχεία των ηλεκτρονικών επιστολών, των μηνυμάτων αλλά και της αλληλογραφίας που έχει κάποια σχέση με την επιχείρηση.

Φυσικά η γοητεία που ασκούν αυτές οι εφαρμογές δεν είναι μυστήριο. Οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον σημαντικών προσωπικοτήτων έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους εκείνους που κάθε χρόνο πηγαίνουν στο Νταβός. Η εκλογή του Τραμπ προκάλεσε νέα αύξηση στη χρήση τέτοιων εφαρμογών, καθώς πολλοί πιστέψαν ότι οι παρακολουθήσεις θα εντείνονταν. Είτε προσπαθούν να παραβούν τους νόμους είτε να συνάψουν ευαίσθητες συμφωνίες ή απλά επιθυμούν να μιλάνε χωρίς τον φόβο του ωτακουστή, οι επιχειρηματίες και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες έχουν πολλούς λόγους να θέλουν ένα πιο ιδιωτικό κανάλι επικοινωνίας.

Ομαδική χρήση

 

Σήμερα, η αμερικανική ελίτ μοιάζει να χρησιμοποιεί τέτοιες εφαρμογές στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες αλλά δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να γίνει και πιο ομαδική χρήση τους. Τη χρονιά που πέρασε μία ομάδα που πρόσκειται στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας χρησιμοποίησε το WhatsApp προκειμένου να δημιουργήσει μια προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Brexit, ενώ και οι αντίπαλοι χρησιμοποίησαν την τεχνολογία προκειμένου να προωθήσουν το μήνυμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Οι κρυπτογραφημένες συνομιλίες και τα προγράμματα ηλεκτρονικών επιστολών υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά κάποια από αυτά ήταν ιδιαίτερα δύσχρηστα. Αυτό, ωστόσο, άλλαξε με την έλευση του WhatsApp, ενός προγράμματος ανταλλαγής μηνυμάτων που ανήκει στο Facebook, το οποίο διαθέτει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο χρήστες. Η κρυπτογραφία επέτρεψε σε όλους τους χρήστες να επικοινωνούν με ασφάλεια.

Τα μηνύματα που εξαφανίζονται, κάτι που μέχρι πρόσφατα ήταν κτήμα των εφήβων στο SnapChat, έχει γίνει κοινός τόπος και για τους παρανοϊκούς χρήστες που χρησιμοποιούν ακόμα και μέσα όπως το Facebook Μessenger για την επικοινωνία τους.

Ωστόσο, παρά την ευκολία τους, αυτά τα συστήματα και οι εφαρμογές μπορεί να εγκυμονούν νέους κινδύνους σε περίπτωση που υπάρχουν κάποια κενά στην ασφάλειά τους.

Πηγή: kathimerini.gr