Κι όμως οι Κινέζοι τηλεμετέφεραν «αντικείμενο» στο διάστημα

Gazzetta team
Κι όμως οι Κινέζοι τηλεμετέφεραν «αντικείμενο» στο διάστημα
Οι επιστήμονες στην Κίνα πέτυχαν κάτι μοναδικό που ανοίγει νέους δρόμους στην επικοινωνία.

Ακούγεται ως αποκύημα επιστημονικής φαντασίας. Και πράγματι, αν νομίζετε ότι εννοούμε ένα παπούτσι ή έναν άνθρωπο, τότε είναι. Ακόμα, τουλάχιστον. Και πάλι, όμως, αυτό που κατάφεραν επιστήμονες στην Κίνα, είναι απίστευτο και ανοίγει διάπλατα νέους δρόμους στην επικοινωνία και την μεταφορά δεδομένων.

Ας προσπαθήσουμε, όμως, να εξηγήσουμε τί ακριβώς κατάφεραν οι Κινέζοι. Και θα χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Ίαν Γουάλμσλεϊ, καθηγητή πειραματικής φυσικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο κατανοητοί.

«Αυτό που έκαναν στην ουσία, είναι να επικοινωνήσουν πληροφορίες με έναν τρόπο, που χρησιμοποιεί την κβαντική μηχανική. Σε ένα φωτόνιο στη Γη, είχαν πληροφορίες που κατάφεραν να τις μεταφέρουν σε ένα δεύτερο φωτόνιο σε δορυφόρο στο διάστημα».

Ουσιαστικά το δεύτερο φωτόνιο «κλωνοποιήθηκε» και από εκεί που δεν είχε καθόλου δεδομένα, απέκτησε όλα τα δεδομένα του πρώτου φωτονίου στη Γη. Μπορεί να μην ακούγεται πολύπλοκο (θυμίζει λίγο copy-paste), όμως η αλήθεια είναι ότι η ακριβής διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε είναι αρκετά περίπλοκη. Ωστόσο, τα αποτελέσματά της μπορεί σε λίγα χρόνια να αλλάξουν τις ζωές μας.

 

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μεταφέρθηκαν δεδομένα με κβαντική τηλεμεταφορά σε τόσο μεγάλη απόσταση. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς το παγκόσμιο κβαντικό ίντερνετ», συμπλήρωσε ο Γουάλμσλεϊ.

Αυτό ακούγεται απίστευτο! Και μόνο ο συνδυασμός των λέξεων κβαντικό και ίντερνετ είναι αρκετός για να μας φέρει όμορφες σκέψεις. Επίσης, αυτή η επιτυχία τοποθετεί την Κίνα στο κέντρο των επιστημονικών εξελίξεων, για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία της, καθώς τηλεμεταφορά φωτονίων είχε επιτευχθεί ξανά στο παρελθόν, σε αποστάσεις όμως εντός ενός εργαστηρίου. Όχι από τη Γη στο διάστημα!

Πηγή: reader.gr