Κύρτσος: «Η Ελλάδα δεν κινείται προς την έξοδο από την κρίση»
«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε διάφορες προσαρμογές, κοινωνικά επώδυνες, όμως έχει σημασία να παίρνεις την πρωτοβουλία και να κάνεις εσύ την προσαρμογή από το να σου την επιβάλλουν», σημείωσε ο κ.Κύρτσος φέροντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία, που σήμερα ενόψει του Brexit «προσελκύει τράπεζες και επιχειρήσεις».
Ο ευρωβουλευτής σημείωσε πως «θα πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες με δημιουργικό τρόπο, που δεν θα στερεί από τον κόσμο βασικές υπηρεσίες, όπως στον τομέα της Υγείας». Παρατήρησε δε, ότι «δεν φτάνει η βελτίωση του μακροικονομικού πλαισίου - όλα αυτά γίνονται σε μεγάλο βαθμό έστω καθυστερημένα και με κοινωνικό κόστος- χρειάζονται όμως και σωστές ολοκληρωμένες κλαδικές πολιτικές». «Δεν γίνεται, για παράδειγμα, ο τουρισμός να αντιμετωπίζεται σαν φορολογική αγελάδα για να καλύψουμε τα ελλείμματα και τους στόχους […] Οι κλαδικές πολιτικές είναι το Α και Ω για να βγεις από την κρίση, καθώς μέσα από αυτές γίνεται πιο εξωστρεφής η οικονομία» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ο κ. Κύρτσος παρατήρησε ότι «έχουμε επιλέξει λάθος στόχο», εκτιμώντας πως «ο πρωθυπουργός δέχθηκε η αναδιάρθρωση να γίνει μετά το τέλος του προγράμματος [...] και σε κάποια φάση θα ρυθμιστεί, όμως με τους όρους των πιστωτών».
Ο ευρωβουλευτής χαρακτήρισε κεφαλαιώδους σημασίας την επίλυση των προβλημάτων των τραπεζών και δη των κόκκινων δανείων, σημειώνοντας πάντως, ότι στο ζήτημα αυτό «δεν υπήρχε καλή πολιτική διάθεση από την πλευρά των Ευρωπαίων», ενώ «υπάρχουν ντρίπλες στους κανόνες, που αν θέλουν να σε διευκολύνουν μπορούν να τις κάνουν».
Σημασία έχει να οργανωθεί ξανά η κοινωνία, καθώς «άνθρωποι εξαιρετικά παραγωγικοί βρέθηκαν στο επαγγελματικό κοινωνικό περιθώριο» επεσήμανε ο κ. Κύρτσος. «Πρέπει να επανεντάξουμε στην παραγωγική δημιουργική οικονομία αυτούς που περιθωριοποιήθηκαν στην κρίση», είπε. Επισήμανε περαιτέρω, την ανάγκη ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της χώρας στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας κ.λ.π.. Σημείωσε ωστόσο, ότι «αν και έχουμε παραδοσιακά πλεονεκτήματα, μέσα στην απελπισία μας να μαζέψουμε φόρους βάζουμε αυτογκόλ». Ως τέτοιο παράδειγμα ανέφερε την πολιτική φορολόγησης των ακινήτων, «όταν είμαστε μία χώρα ιδιοκτητών».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κύρτσος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας: «Δώσαμε μία μεγάλη μάχη στρατηγικής σημασίας για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η ευρωζώνη ξεπέρασε την κρίση με τη συνταγή που εφάρμοσε και η οποία έχει αρχίσει και αποδίδει. Μείναμε σε έναν χώρο προνομιούχο, που αναπτύσσεται ικανοποιητικά έως δυναμικά. Έχει σημασία ότι είμαστε στο σωστό περιβάλλον».
Στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πολυγύρου, μίλησαν για το βιβλίο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, οι δήμαρχοι Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος και Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ Γ.Βαγιωνάς και εκπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικητικών και κομματικών αρχών.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Δημοσκόπηση Pulse: Κατρακυλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει στη Βουλή ο Κασσελάκης και η Λατινοπούλου
- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο πληροφοριοδότης «Χι» και ο ρόλος του στην εξάρθρωση της 17Ν, πώς έβαλε στο κάδρο τον Γιωτόπουλο
- Θεοδωρικάκος για ελέγχους ενόψει Black Friday: Ενδείξεις παραβίασης νομοθεσίας σε 2.000 κωδικούς και έναν influencer