Με δεδομένη την συμφωνία της 15ης του Ιουνίου του 2017, την έστω και δοκιμαστική έξοδο στις αγορές αλλά και το γεγονός πως δεν μεσολαβούν άλλες διαδικασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε εκλογές, η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, έχει όλες τις προϋποθέσεις, να εξαντλήσει την τετραετία. Είναι άλλωστε κάτι που τα στελέχη της διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους.
Την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, η Ελλάδα μετρούσε… 0 κατακτήσεις Euro στο ποδόσφαιρο και δεν είχε πάρει ποτέ την πρώτη θέση στη Eurovision. Μοιάζει απίστευτο, όμως είναι αληθινό!
Η τελευταία κυβέρνηση στην Ελλάδα, που ολοκλήρωσε την τετραετία της (έστω και ημερολογιακά, ξεκίνησε δηλαδή 2000 και ολοκλήρωσε το 2004), ξεκίνησε με δραχμές και ολοκλήρωσε τη θητεία της με ευρώ. Στην αρχή μάλιστα της θητείας της, δεν είχε παραδοθεί στο κοινό ούτε το Μετρό!
Η κυβέρνηση αυτή, εξελέγη τον Απρίλη του 2000 και ήταν εκείνη του Κώστα Σημίτη. Ο Σημίτης είχε απέναντί του τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, που είχε διαδεχτεί πρόσφατα τον Μιλτιάδη Έβερτ στην ηγεσία της παράταξης.
Ήταν οι εκλογές στις οποίες η Ελλάδα «κοιμήθηκε με κυβέρνηση Καραμανλή και ξύπνησε με κυβέρνηση Σημίτη», όπως χαρακτηριστικά λεγόταν τότε καθώς όλα τα exit poll όπως και τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν οριακή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο όμως οι ώρες περνούσαν και η ενσωμάτωση των ψήφων από τα μεγάλα αστικά κέντρα μεγάλωνε, το ΠΑΣΟΚ έκλεινε την ψαλίδα, μέχρι που πέρασε μπροστά τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, αναδείχτηκε πρώτο κόμμα με 3.007.596 ψήφους και 43,79% καταλαμβάνοντας 158 έδρες. Η Νέα Δημοκρατία με 2.935.196 ψήφους και ποσοστό 42,74% καταλάμβανε 125 έδρες. Ο πρόγονος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, ο Συνασπισμός είχε πάρει τότε 219.880 ψήφους και 3,20% εξασφαλίζοντας οριακά την είσοδό του στην Βουλή με 6 μόλις βουλευτές.
Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, η τελευταία που έβγαλε τετραετία, περιελάμβανε μεταξύ άλλων τους: Βάσω Παπανδρέου, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Παπανδρέου, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Κώστα Λαλιώτη, Πέτρο Ευθυμίου, Γιώργο Ανωμερίτη, Τάσο Γιαννίτση, Αλέκο Παπαδόπουλο, Μιχάλη Σταθόπουλο, Θόδωρο Πάγκαλο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Χρήστο Παπουτσή, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Φλωρίδη, Νικόλα Σηφουνάκη, Χρίστο Βερελή, Δημήτρη Ρέππα, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Από εκεί και έπειτα είχαμε:
Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή το 2004, που αναγκάστηκε να πάει σε εκλογές ένα χρόνο πριν την λήξη της θητείας της το 2007.
Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή το 2007 που ξαναέκανε εκλογές σε 2 μόλις χρόνια το 2009.
Κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009, την τελευταία μονοκομματική που είχε η χώρα. Δύο σχεδόν χρόνια μετά την εκλογή της και κάτω από τις έντονες αντιδράσεις για την υπογραφή του πρώτου μνημονίου παρέδωσε στην τρικομματική (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ).
Κυβέρνηση Παπαδήμου που άντεξε λίγο περισσότερο από 6 μήνες παραδίδοντας με τη σειρά της στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου που πραγματοποίησε τις εκλογές του Μαΐου του 2012.
Κυβέρνηση Σαμαρά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) το 2012 που άντεξε για 2,5 χρόνια. Τον Δεκέμβρη του 2014 η βουλή δεν κατάφερε μετά από τρεις προσπάθειες να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Κυβέρνηση Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) η οποία παρέμεινε για 8 μήνες. Μετά το δημοψήφισμα, τον συμβιβασμό και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου παραμονές Δεκαπενταύγουστου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ παραιτήθηκε οδηγώντας τη χώρα σε νέες εκλογές τις οποίες και κέρδισε.