Οι 10 πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα
Μπρόγκος Σάμου, 6 Ιουλίου- Αύγουστος 2000
Το καλοκαίρι του 2000 -ταυτόχρονα με τα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών- η Σάμος ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της. Πολλοί οικισμοί επλήγησαν, με τις μεγαλύτερες ζημιές να εντοπίζονται στο χωριό Μαυρατζαίοι, όπου βρέθηκε νεκρή μία ηλικιωμένη γυναίκα και κάηκαν 47 σπίτια. Συνολικά καταστράφηκαν 145.000 στρέμματα, το αεροδρόμιο του νησιού έκλεισε προσωρινά για λόγους ασφαλείας και χιλιάδες τουρίστες κατευθύνθηκαν προς τα θέρετρα της Τουρκίας.
Ξυλόκαστρο Κορινθίας 12-19 Ιουλίου 2000
Η είδηση ότι ο απολογισμός του 1999 από το μέτωπο των πυρκαγιών ήταν θετικός σε σχέση με το 1998 δεν προϊδέαζε κανέναν για αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει. Το καλοκαίρι του 2000 βρήκε τη χώρα παραδομένη στο έλεος της φωτιάς. Ενα από τα μέτωπα που ξέσπασαν ήταν στην περιφέρεια της Κορίνθου και συγκεκριμένα στους οικισμούς Άνω Πιτσά, Λουτρό, Βρυσούλες και Καμάρι που ανήκουν στο Δήμο Ξυλοκάστρου. Συνολικά κάηκαν 200.000 στρέμματα, ενώ υπαίτιος θεωρήθηκε ένας κτηνοτρόφος που είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για εμπρησμό στην ίδια περιοχή.
Κουνινά Αίγιου, 24 Ιουλίου-20 Αυγούστου 2007
Στις 24 Ιουλίου, την ώρα που μεγάλη φωτιά έπληττε τη Ζαχάρω, άλλο ένα πύρινο μέτωπο ξέσπασε στο Αίγιο και συγκεκριμένα στο χωριό Κουνινά. Η φωτιά ξεκίνησε τις πρωινές ώρες και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε και σε διπλανά χωριά. Καταστράφηκαν 150.000 στρέμματα γης, ενώ λίγο έλειψε να κινδυνέψουν δέκα άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στη Μονή Ταξιαρχών. Η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Αθηνών-Πάτρας διακόπηκε και στρατιωτικά αεροπλάνα super puma επιστρατεύτηκαν για τον απεγκλωβισμό κατοίκων.
Λαδά Καλαμάτας, 23 Αυγούστου-Σεπτέμβριος 2007
Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι και σε συνδυασμό με τους ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες δεν άργησε να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Συνολικά 8 χωριά εκκενώθηκαν, 113.000 στρέμματα κάηκαν και χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για την πλήρη κατάσβεση όλων των εστιών.
Καλλιθέα Λακωνίας 23 Αυγούστου-Σεπτέμβριος 2007
Παράλληλα με τη φωτιά στο Νομό Ηλείας ξέσπασε μέτωπο και στην Καλλιθέα, έναν οικισμό 49 χλμ ανατολικά της Σπάρτης που ανήκει στον Δήμο Γερονθρών. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι, που έφταναν έως και τα 9 Μποφόρ, έκαναν τη φωτιά να επεκταθεί πολύ γρήγορα και η Λακωνία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κάηκαν συνολικά 220.000 στρέμματα.
Παλαιοχώρι Ζαχάρως 24 Αυγούστου- 8 Σεπτεμβρίου 2007
Ο Νομός Ηλείας ήταν εκείνος που δέχτηκε το πιο φονικό πλήγμα από τις φωτιές που ξέσπασαν στη χώρα τον Αύγουστο του 2007. Η φωτιά στη Ζαχάρω αποτελεί ίσως την πιο καταστροφική φωτιά των τελευταίων χρόνων. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιουσίες κάηκαν ολοσχερώς και ένα από τα πιο όμορφα δάση της Ελλάδας καταστράφηκε. Συνολικά κάηκαν 400.00 στρέμματα, ενώ το πύρινο μέτωπο έφτασε μέχρι και τον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας θέτοντας σε κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής.
Αγραπιδοχώρι Ηλείας, 24 Αυγούστου-6 Σεπτεμβρίου 2007
Το Αγραπιδοχώρι είναι ένα από δεκάδες χωριά που πλήγηκαν από τις φωτιές που ξέσπασαν στον Νομό Ηλείας το καλοκαίρι του 2007. Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα και επεκτάθηκε σε γύρω περιοχές που τελικώς εκκενώθηκαν. Συνολικά κάηκαν 120.000 στρέμματα.
Βρύση Εύβοιας 25 Αυγούστου 2007
Ο Νομός Εύβοιας δέχτηκε εκτεταμένο πλήγμα από τις φωτιές του 2007. Χωριά πλούσια σε δασικές εκτάσεις αποτεφρώθηκαν, οικείς χάθηκαν και καταστράφηκαν 180.000 στρέμματα. Οι καταστροφές λόγω των ισχυρών ανέμων ενισχύθηκαν και αφορούσαν εκτός από μεγάλες δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές. Το μέτωπο ξεκίνησε από τη Βρύση Εύβοιας, έναν οικισμό που ανήκε στον Δήμο Κονίστρων, ενώ την ίδια μέρα η κυβέρνηση κήρυξε ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία παρέα τριών αντρών και μίας γυναίκας συνελήφθησαν και ομολόγησαν πως είχαν βάλει περισσότερες από μία φωτιές στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Άγιος Ισίδωρος, Ρόδος, 22 Ιουλίου-5 Αυγούστου 2008
Στις 22 Ιουλίου, λίγο μετά τις 11 το πρωί δόθηκε σήμα για πυρκαγιά στο χωριό του Αγίου Ισιδώρου του Δήμου Ατταβύρου της Ρόδου. Ως αιτία της πυρκαγιάς αναφέρθηκε η προσπάθεια κατοίκου του χωριού να κάψει ξηρά χόρτα και κλαδιά στο χωράφι του με θερμοκρασία περιβάλλοντος 36 βαθμούς Κελσίου και ένταση ανέμων 6 Μποφόρ. Το αποτέλεσμα ήταν να καούν τουλάχιστον 110.000 στρέμματα γης.
Σέσι Αττικής, 21 Αυγούστου-3 Σεπτεμβρίου 2009
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει γνωρίσει ποτέ ο νομός Αττικής. Η φωτιά ξεκίνησε από τον παραθαλάσσιο οικισμό Σέσι Γραμματικού και πολύ γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας τις περιοχές του Βαρνάβα, του Μαραθώνα και της Πεντέλης. Ενισχυόμενο από τους ανέμους το μέτωπο άρχισε να καίει σπίτια στο Ντράφι, την Παλαιά Πεντέλη και την Παλλήνη, ενώ συνολικά κάηκαν 175.000 στρέμματα στην περιοχή του Γραμματικού.
Πηγή: Πυροσβεστική Υπηρεσία, thetoc.gr