Υποχωρεί σημαντικά η ανεργία στην Ιταλία που ανακάμπτει

Gazzetta team
Υποχωρεί σημαντικά η ανεργία στην Ιταλία που ανακάμπτει
Σε επίπεδα προ κρίσης επανέρχεται η ανεργία στην Ιταλία, με τους εργαζόμενους να ξεπερνούν τα 23 εκατ. για πρώτη φορά πριν το 2008.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Ιταλία, δείχνει να ανακάμπτει όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία για την απασχόληση. Ο αριθμός των εργαζομένων σημείωσε άνοδο ξεπερνώντας τα 23 εκατομμύρια για πρώτη φορά από το 2008, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η οικονομική ανάκαμψη για τη χώρα κερδίζει έδαφος.

Η ιταλική στατιστική υπηρεσία, Istat, ανέφερε την Πέμπτη ότι η απασχόληση αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 59.000 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σε συνδυασμό με τα αναθεωρημένα προς τα επάνω στοιχεία του Ιουνίου, η άνοδος της απασχόλησης στα ίδια επίπεδα προσεγγίζει εκείνα της προς κρίσης εποχής.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την πεποίθηση ότι η Ιταλία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Η Ιταλία ήταν ένας από τους πιο «αδύναμους κρίκους» στην ευρωζώνη εξαιτίας της βραδείας ανάπτυξης, της υψηλής ανεργίας, του μεγάλου δημόσιου χρέους και του αποδυναμωμένου τραπεζικού συστήματος.

Όμως οι οικονομικές τις επιδόσεις φέτος ξεπέρασαν τις προβλέψεις. Αυτή την εβδομάδα, ο οίκος Moody’s αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του πραγματικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος στο 1,3% το 2017 και το 2018 από το 0,8% και το 1% αντίστοιχα.

 

Από την άλλη, πολλοί οικονομολόγοι παραμένουν ανήσυχοι για την ανάκαμψη της Ιταλίας. «Σε γενικές γραμμές τα πράγματα πάνε καλύτερα στην Ιταλία αλλά αυτά τα νούμερα δεν μπορούν να μας εντυπωσιάσουν πολύ. Η Ιταλία εξακολουθεί να υπολείπεται των άλλων κρατών της ευρωζώνης», είπε ο Jack Allen, οικονομολόγος στην Capital Economics στο Λονδίνο.

«Τα μεγάλα δομικά ζητήματα δεν πρόκειται να πάψουν να υπάρχουν και έτσι η χώρα είναι ευάλωτη στην απώλεια εμπιστοσύνης», σημειώνει.

Η βελτιωμένη πρόβλεψη προσφέρει μια ικανοποιητική εικόνα για το κυβερνών κεντροαριστερό δημοκρατικό κόμμα (PD) το οποίο βρίσκεται εν όψει μιας κρίσιμης πολιτικής περιόδου. Στη χώρα αναμένονται γενικές εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2018 και τα λαϊκά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένων και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη δυσφορία που υπάρχει για την οικονομική κατάσταση καθώς και την προσφυγική κρίση στη Μεσόγειο και να ανατρέψουν την κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πάολο Τζεντιλόνι.

Παράλληλα, στη χώρα υπάρχει η ανησυχία ότι θα ήταν πρόωρη μια ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια και το ίδιο ισχύει και για την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ η οποία θα μπορούσε να βλάψει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Μερικοί οικονομολόγοι ανησυχούν επίσης και για τον υψηλό πληθωρισμό ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την καταναλωτική δαπάνη. Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι θα ανακοινώσει τον προϋπολογισμό του 2018 αλλά ακόμη και με την πρόσφατη αναβάθμιση των προβλέψεων για το ΑΕΠ δεν είναι πιθανό να υπάρξουν πολλά περιθώρια αναθέρμανσης της οικονομίας δεδομένων των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ.

Η απασχόληση στην Ιταλία αυξάνεται σταθερά και πέρυσι δημιουργήθηκαν 294.000 θέσεις εργασίας με τα περισσότερα κέρδη να κατευθύνονται προς εργαζομένους ηλικίας άνω των 50.

Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε επίσης τα τελευταία χρόνια αν και τον Ιούλιο βρισκόταν στο 11,3% αρκετά πάνω από το 9,1% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης και πάνω από τα προ-κρίσης επίπεδα.

Η αύξηση της ανεργίας οφειλόταν κυρίως στην κατακόρυφη μείωση των ανενεργών εργαζομένων οι οποίοι επέστρεψαν στην εργασιακή αρένα με αυξημένες ελπίδες να βρουν εργασία αλλά δεν είχαν ακόμη διασφαλίσει κάποια θέση και έτσι καταχωρήθηκαν στους ανέργους.

Το μερίδιο των ανενεργών εργαζομένων στην Ιταλία έπεσε στο 34,3% και έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004.

Σε ένα tweet , ο Τζεντιλόνι «ζητωκραύγασε» για 23 εκατομμύρια των εργαζομένων Ιταλών. «Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν κατά της ανεργίας αλλά υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των θέσεων εργασίας», έγραψε αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση του 2015 για τον εργασιακό νόμο, τον οποίο εισήγαγε ο προκάτοχός του, Ματέο Ρέντζι.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ένας νομοθέτης του κόμματος Forza Italia της κεντροδεξιάς, είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης «νάρκωσε» την οικονομία με πρωτοβουλίες προσλήψεων και όταν αυτές σταματήσουν θα σταματήσουν και τα θετικά αποτελέσματα.

Πηγή: insider.gr