Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Μακρόν: «Να τελειώσουν όλα τον Αύγουστο του '18»

Gazzetta team
Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Μακρόν: «Να τελειώσουν όλα τον Αύγουστο του '18»
Στο χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος και στον καθοριστικό του ρόλο για την επιτυχία του αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Εμάνουελ Μακρόν, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι το κλειδί για την επιτυχία του σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον γάλλο Πρόεδρο,Εμάνουελ Μακρόν, στο πλαίσιο της επίσημής επίσκεψής του στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας «είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε σε βάθος κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης. Συζητήσαμε για την εμβάθυνση της ιστορικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας. Σχέση που έχει δοκιμαστεί στην ιστορία. Στον αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία, στον αγώνα ενάντια στον φασισμό.

Γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει στη Γαλλία και σφυρηλάτησαν τις ελληνογαλλικές σχέσεις. Διανοούμενοι που βρέθηκαν στη Γαλλία μετά τον εμφύλιο, ή στην δικτατορία. Την στήριξη του γαλλικού λαού στα πρώτα βήματα της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γαλλική κυβέρνηση ήταν πάντα στο πλευρό των ελληνικών προσπαθειών κατά τη διπλή κρίση. Μας επισκέπτεται σε μια κρίσιμη στιγμή για όλη την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Σε πείσμα όσων επένδυσαν στην πολυδιάσπαση της Ευρώπης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, μπορούμε να το πούμε σήμερα με σιγουριά. Αύξηση εξαγωγών, μεταποιητική δραστηριότητα, λιανικές πωλήσεις, άνοδος του τουριστικού κλάδου για Τρίτη συνεχή χρονιά.

 

Όλα αυτά μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας μεγάλης περιπέτειας. Πρέπει να πω ότι αυτό δεν αρκεί. Στόχος η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση, είμαι βέβαιος πως την ίδια κατεύθυνση έχουν και οι θεσμοί. Πιστεύουμε ακράδαντα και το συζητήσαμε και με τον πρόεδρο, ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας είναι κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος.

Η Ελλάδα έχει τομείς προτεραιότητας που οι γαλλικές εταιρείες έχουν μεγάλη δυνατότητα και ενδιαφέρον για επενδύσεις. Ήρθαν μαζί με τον πρόεδρο, διευθυντές σημαντικών γαλλικών εταιρειών.

Συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να διευκολύνουμε την συνεργασία, σε νέες τεχνολογίες, τουρισμό, αγορά ακινήτων, μεταφορές, υποδομές, αμυντική τεχνολογία. Να ευχαριστήσω τη γαλλική κυβέρνηση, για τη βοήθεια στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων δεν παραλείψαμε να κουβεντιάσουμε και τις περιφερειακές εξελίξεις. Συζητήσαμε για την προσφυγική κρίση, την Τουρκία, υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η ΕΕ να μείνει σταθερή ως προς τα μηνύματα που εκπέμπει, αναμένοντας από την γείτονα σεβασμό. Την ίδια στιγμή όμως τονίσαμε την σημασία της διατήρησης των βασικών στοιχείων για την προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κοινής ατζέντας.

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει αξία για τον τουρκικό λαό, για την Ευρώπη αλλά και για δημοκρατικές αλλαγές στην γείτονα. Μίλησα για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Όπως είναι κατανοητό μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στις μεταρρυθμίσεις και το μέλλον της Ευρώπης. Δεν θα αναφερθώ περισσότερο, γιατί είναι το θέμα της παρουσίας μας στην Πνύκα. Θα αφήσω τη σκέψη και τις προτάσεις μας να ακουστούν εκεί.»

Για το ΔΝΤ και το χρέος

Ερωτώμενος σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση και τα προγράμματα διάσωσης, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε: «Το ΔΝΤ συμμετέχει στα ελληνικά προγράμματα εδώ και 7 χρόνια συμμετέχει με τη μορφή του standby arrangement και αναμένουμε τις αποφάσεις για το αν θα συμμετέχουν χρηματοδοτικά. Στο θέμα του χρέους, βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά. Όμως υπάρχουν γνωστές διαφωνίες, των εκτιμήσεων θεσμών και Ταμείου. Η συμβολή του Ταμείου συνολικά σε ευρωπαϊκά προγράμματα, θα πρέπει να αποτιμηθεί και με βάση αυτή την αποτίμηση να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα. Ο αντίκτυπος δεν ήταν πάντα θετικός.

Η Ευρώπη έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια σφαίρα. Αν λοιπόν καλείτε να επιλύσει παγκόσμια προβλήματα, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να επιλύει τα δικά της με δικές της δυνάμεις. Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι πρέπει να φτιάξει και τους κατάλληλους θεσμούς για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που την αφορούν. Αυτό θα μας απασχολήσει στη συζήτηση που ανοίγεται για το μέλλον της Ευρώπης.»

Πηγή: reader.gr