Πορείες διαμαρτυρίας με αφορμή την 82η ΔΕΘ, δεν έλειψε η ένταση (pics & vid)
Με σύνθημα «Η αξιοπρέπεια μας είναι αδιαπραγμάτευτη», οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΞΘ και ΕΔΟΘ ξεκίνησαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γύρω στις 6 το απόγευμα, στο 'Αγαλμα του Βενιζέλου και ακολούθησε πορεία, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ξεχωριστή συγκέντρωση, με αφετηρία την Πλατεία Αριστοτέλους, πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτό, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στην Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκε το μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), παρουσία και του επικεφαλής της, Παναγιώτη Λαφαζάνη και ξεκίνησε πορεία με τη συμμετοχή και μελών της ΟΚΔΕ και συνδικαλιστών του χώρου.
Στην Καμάρα έγινε η συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Συνδικάτων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και μελών των επιτροπών αγώνα κατά του χρυσού. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πορεία που ξεκίνησε στη συνέχεια, η οποία στις 8.30 το βράδυ έφτασε στη ΧΑΝΘ, απέναντι από τη ΔΕΘ και το συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης".
"Οκτώ χρόνια μνημονιακών πολιτικών έχουν φέρει τις δυνάμεις της εργασίας αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε απελπιστική κατάσταση. Είναι αλήθεια πως αρχικά υπήρξε οργή, θυμός, αγανάκτηση. Τώρα βλέπουμε παντού να υπάρχει θλίψη. Μια εθνική θλίψη. Εμείς, με τις μικρές δυνάμεις των συνδικάτων, που δεν είχαμε καμία αυταπάτη για το πού οδηγούνται με αυτές τις πολιτικές η χώρα μας και οι άνθρωποί της, λέμε σε όσους κυβερνούν και σε όσους προσδοκούν να κυβερνήσουν, ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος. Δημιουργεί ανεργία, φτώχεια και εθνική κατάθλιψη. Και δείχνουμε έναν άλλο δρόμο, έναν δρόμο αξιοπρέπειας, αγωνιστικής προσπάθειας που προσδοκούμε και στο τέλος θα φέρει αποτέλεσμα" δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Παναγόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πάιδας, προεδρεύων της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, τόνισε: «Δίνουμε το παρών για να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση, να τελειώνει η φτωχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, δεν ανεχόμαστε περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών του δημοσίου, δεν ανεχόμαστε την εξαθλίωση των συνταξιούχων. Ζητούμε την κατάργηση των κατάπτυστων νόμων του Κατρούγκαλου, που έχουν οδηγήσει χιλιάδες συνταξιούχους του δημοσίου στην εξαθλίωση. Επίσης ζητάμε τη στελέχωση των υπηρεσιών του δημοσίου, όπου το ποσοστό υποστελέχωσης είναι 20% έως 60%. Ζητάμε δε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων του δημοσίου και να τελειώνει η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων».
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλιδης, τόνισε: "Συγκεντρωθήκαμε σε έναν χώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, για να απαιτήσουμε να καταργηθούν τα μνημόνια, να επανέλθει ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα 751 ευρώ ως κατώτατος μισθός, η προστασία των εργαζομένων, το δίχτυ προστασίας που μας υποσχέθηκαν για τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, όλα αυτά δηλαδή που μας έταζε ο πρωθυπουργός ως "Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και τώρα σφυρίζει αδιάφορα. Αυτά ζητάμε, αυτά είχε συμφωνήσει μαζί μας κι εάν δεν επανέλθουν θα είμαστε στους δρόμους, θα αγωνιζόμαστε προκειμένου να τα επαναφέρουμε. Η αξιοπιστία του καθενός κρίνεται".
Στα προβλήματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης, «των λαϊκών οικογενειών, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας» αναφέρθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας ΠΑΜΕ. "Είμαστε η τάξη που παράγει τα πάντα, χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά" είπε χαρακτηριστικά ο κ.Στολτίδης και πρόσθεσε ότι το ταξικό κίνημα μπορεί να αντισταθεί και να δυναμώσει και άλλο. "Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σους χώρους δουλειάς. Το ταξικό κίνημα μπορεί να ανασυνταχθεί, να γίνει δυνατό και ρωμαλέο. Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα στους χώρους εργασίας σε κάθε κλάδο", κατέληξε. Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ υπήρξε και ένα δρώμενο, με ανθρώπους που παρίσταναν τον Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με εκπροσώπους της ΕΕ και του ΣΕΒ, να πετούν ψίχουλα "από το πλουσιοπάροχο γεύμα τους" σε εργάτες, που ακολουθούσαν πεζή με φόρμες εργασίας και προστατευτκά κράνη.
Ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισήμανε από την πλευρά του ότι "ο λαός διαμαρτύρεται με το σημερινό συλλαλητήριο ελπίδας, ανατροπής και νέας προοπτικής. Η ΛΑΕ είναι δύναμη ενωτική, θέλει να δημιουργηθεί μεγάλο μέτωπο όλων των ριζοσπαστικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, γιατί αυτό μπορεί να φέρει πιο γρήγορα το ποθούμενο αποτέλεσμα, μια Ελλάδα ελεύθερη, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, χωρίς μνημόνια και λιτότητα".
Πηγή: reader.gr