Συνταγματάρχης Λιάπκιν: Μια παλιά ιστορία του Μ. Καραγάτση

Αντώνης Πατσούρας
Συνταγματάρχης Λιάπκιν: Μια παλιά ιστορία του Μ. Καραγάτση
Η Ελλάδα της δεκαετίας του '30, ένας Ρώσος αξιωματικός και η δύσκολη ζωή στη Λάρισα.

Τον "Συνταγματάρχη Λιάπκιν" ο Μ. Καραγάτσης το έγραψε όταν ήταν μόλις 25 ετών.

Είναι μια νουβέλα για μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα και ο συγγραφέας καταφέρνει να "ενώσει" τις συνήθειες των κατοίκων της Λάρισας στη δεκαετία του '30 με την νοοτροπία ενός Ρώσου συνταγματάρχη.

Ο Λιάπκιν στην τσαρική Ρωσία ήταν μεγάλο "κεφάλαιο". Όταν την εξουσία πήραν με την βία οι Μπολσεβίκοι και ξεκίνησε η εποχή του Λένιν ο Λιάπνικ ήταν πλέον παρείσακτος στη Ρωσία.

Ταξιδεύει στη Λάρισα. Είμαστε στη δεκαετία του '30. Θα διοριστεί στη Γεωργική Σχολή της πόλης, που άκμαζε εκείνη την περίοδο. Ο Καραγάτσης επιχειρεί ένα ψυχογράφημα του ενός αξιωματικού με μεγάλη στολή και παράσημα, του Λιάπκιν, ο οποίος είχε ... ξεπέσει.

 

Ο Λιάπκιν είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας που έχει πάνω απ' όλα την πατρίδα. Ζει με αναμνήσεις και με την βότκα. Στην Ελλάδα μαθαίνει το ούζο. Στην Ελλάδα θα παντρευτεί, θα φτιάξει μια νέα ζωή αλλά δεν θα εγκλιματιστεί απόλυτα.

Ο Καραγάτσης βάζει τον ήρωα μας να αναπολεί το παρελθόν και να το συγκρίνει με την τότε κατάσταση στη Ρωσία. Είναι μια άλλη περίοδος και για την Ελλάδα.

Η σκηνή με την ....μοιχαλίδα είναι την τιμωρία της είναι συγκλονιστική όπως είναι συγκλονιστική και η "ανακάλυψη" του Λιάπκιν για τον παλιό αξιωματικό της πατρίδας του που είναι ζητιάνος στη Λάρισα.

Αξίζει να διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο για να εισέλθει στον κόσμο του Καραγάτση αλλά και για να δει ότι αν και η Ελλάδα έχει αλλάξει αρκετά πράγματα έχουν μείνει ίδια. Απλά έχει αλλάξει το περιτύλιγμα.

*«Συνταγματάρχης Λιάπκιν», Εκδόσεις Εστία 2011.