Διαβάζοντας το βιβλίο «Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία»
Το βιβλίο με τίτλο «Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία» το διάβασα πριν από καμία δεκαριά χρόνια. Το είχα δει στο βιβλιοπωλείο και ως λάτρης της ιστορίας και της πολιτικής αποφάσισα να το αγοράσω.
Ήθελα να μάθω για ένα θέμα που δεν ήξερα και πολλά έως τότε. Στην Ελλάδα είχαμε όλοι ζήσει την περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε χρόνια προβλήματα με την καρδιά του και πήγαινα ακόμη σχολείο όταν ήταν πρωθυπουργός και νοσηλευόταν στο "Ωνάσειο" όπου και κατέληξε.
Είχα διαβάσει για δυο τρεις ακόμη περιπτώσεις αλλά δεν ήξερα και ήθελα να μάθω.
Το βιβλίο που είναι πάντα επίκαιρο και ειδικά σήμερα που ο Μπόρις Τζόνσον είναι στην εντατική αφού προσβλήθηκε από τον κορονοϊό (covid-19) έχει γραφτεί από τον λόρδο Ντέιβιντ Όουεν.
Ο λόρδος υπήρξε υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση Κάλαχαν στη Μεγάλη Βρετανία αλλά ήταν και γιατρός. Είναι μια σπουδαία μελέτη για τους πολιτικούς και τις ασθένειες τους και κατά πόσο επηρεάζονταν στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Δεν είναι μυθιστόρημα. Είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την περίοδο 1901-2007 η οποία καλύπτει 450 σελίδες!
Στις σελίδες του βιβλίου θα διαβάσει κανείς για την ασθένεια του Χίλτερ, για την μελαγχολία του προέδρου Τζόνσον, για τον Τσόρτσιλ και το αλκόολ, για τον πρόεδρο Κένεντι που έπασχε από την νόσο του Άντισον.
Κάποιοι έκρυβαν με επιμέλεια την αρρώστια τους για να μην προκληθεί αναστάτωση στον λαό, στο εκλογικό σώμα. Στο βιβλίο υπάρχουν πολλές ιστορίες Βρετανών πολιτικών αλλά θα διαβάσουμε και για τον Μπους, τον Μιτεράν, τον Σαρόν, τον Μάο και τον Σιράκ.
Είναι τόσοι πολλοί εκείνοι που είχαν κάποια χρόνια ή παροδική ασθένεια και είναι όλοι μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Φυσικά ο συγγραφέας λόγω της ιδιότητας του εξηγεί τα περιστατικά και από ιατρικής απόψεως ενώ υπάρχει και ιστορική καταγραφή των γεγονότων.
Είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει ιστορία, ιατρική και πολιτική και είναι χρήσιμο να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη.
*«Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία», Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009.