Τα reality και το (μικρό) κοινωνικό έργο τους

Στον χώρο του εμπορίου βασιλεύει ένας χρυσός κανόνας: «για όλα τα προϊόντα, υπάρχει ο κατάλληλος πελάτης».
Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τα τηλεοπτικά προϊόντα. Κι εκεί, το καθένα έχει τον πελάτη του. Εδώ μάλιστα, μπορούμε να το πάμε κι ένα βήμα παρακάτω (κυριολεκτικά και μεταφορικά) λέγοντας ότι επιτελούν και κοινωνικό έργο.
Παρακολουθήσαμε - λίγο έως πολύ- όλοι την "σκόνη" που σήκωσε η πρεμιέρα γνωστού reality του οποίου σκοπό έχει να βρει ο εργένης τον έρωτα της ζωής του (ή κάποιο συμβόλαιο σε πρωινάδικο πάνελ, ας μην κολλάμε σε λεπτομέρειες), αλλά και να μάθουν οι συμμετέχουσες πως για έναν καλό γαμπρό μέχρι και push ups μπροστά στην κάμερα θα πρέπει να πάρεις.
Και όλοι έχουμε την άποψή μας γι' αυτό, όπως άλλωστε και για σχεδόν όλα τα πράγματα που ερεθίζουν την αντίληψή μας. Το θέμα όμως είναι πως το συγκεκριμένο reality εξυπηρετεί πολλές ανάγκες.
Και εξηγώ:
- Κάποιοι το βλέπουν από την "ντοκιμαντερίστικη" σκοπιά. Όπως πχ παρακολουθούν National Geographic για να μάθουν πώς η λιονταρίνα γοητεύει το λιοντάρι, έτσι και η υποψήφια νυφη σίγουρα θα επιστρατεύει όσα ένστικτα αναπαραγωγής/επιβίωσης διαθέτει για να προσελκύσει το αρσενικό του σκηνικού.
- Κάποιοι το βλέπουν ως σκάουτερς. Σημειώνουν κόλπα και τεχνικές, ελπίζοντας να τα αντιγράψουν σωστά και να τα χρησιμοποιήσουν στην κανονική τους - εφόσον διαθέτουν- ζωή.
- Κάποιοι το βλέπουν για λόγους ψυχολογικής ανάτασης. Καθώς θεωρούν ότι εκείνοι δεν θα έπεφταν ποτέ σε αυτό το επίπεδο έκθεσης (ίσως μερικοί χρησιμοποιήσουν την λέξη "ξεφτίλα" - δεν υιοθετώ), η αυτοπεποίθησή τους ανεβαίνει κατακόρυφα.
- Κάποιοι το βλέπουν για λόγους εκτόνωσης. Δεν χάνουν καρέ από τα επεισόδια, όχι επειδή τους αρέσει, αλλά ακριβώς επειδή το σιχαίνονται και το εκφράζουν καθημερινά με κείμενα των 700 λέξεων στο Facebook και το Twitter. Κοινώς, το παρακολουθούν, το απεχθάνονται, αλλά λατρεύουν να το κράζουν. Και με αυτόν τον τρόπο, βγάζουν κάπως τα εσώψυχα τους, τον θυμό τους, τη στεναχώρια ή και την πίεση της καθημερινότητας (σ.σ. την συγκεκριμένη τακτική χρησιμοποιούν και αρκετοί οπαδοί της ΑΕΚ, όπου reality βάλτε Μανταλος).
- Κάποιοι το βλέπουν για λόγους τεκμηρίωσης άλλων, άσχετων απόψεών τους. Το γεγονός δηλαδή, ότι κάποια θηλυκά συμφώνησαν να μπουν σε μια τηλεοπτική αρένα για τα μάτια ενός άνδρα (ή για κάποιους εκατοντάδες followers στο Instagram, και πάλι ασήμαντες λεπτομέρειες), δεν σημαίνει ότι η πατριαρχία και η αμφισβήτηση για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία δεν υφίστανται. Είναι σαν να λέω εγώ ότι λυπάμαι που κάηκε η Πάρνηθα και να μου απαντά κάποιος "ναι, αλλά όταν ανάβεις το τζάκι, τότε δεν λυπάσαι τα ξύλα!".
- Για να μην είμαι άδικη (πρέπει να) υπάρχουν κι εκείνοι που το βλέπουν γιατί τους αρέσει. Για το σκηνικό, την πλοκή, τους χαρακτήρες, την αγωνία. Δεν ξέρω κάποιον προσωπικά, αλλά (μπορεί και να) ζουν ανάμεσά μας.
- Τέλος, υπάρχω κι εγώ που δεν το βλέπω. Και χρησιμοποιώ πρώτο ενικό γιατί μπορεί να είμαι και η μόνη με αυτή την επιλογή. Δεν έχει σημασία.
Αυτό ίσως που θα έπρεπε να έχουμε στο νου μας, το βλέπουμε δεν το βλέπουμε, είναι ότι - ευτυχώς - αυτό και τα άλλα παρόμοιου τύπου reality, δεν είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας μας. Είναι ίσως ένα μέρος, θα ήθελα να πιστεύω μικρό.
Εκεί έξω, υπάρχουν γυναίκες που παλεύουν για τα δικαιώματά τους, που δουλεύουν, που πασχίζουν να τα φέρουν βόλτα με δουλειά, παιδιά, σπίτι. Υπάρχουν νέα κορίτσια που ανεβάζουν καλοκαιρινές φωτογραφίες με μαγιό στο Instagram και παράλληλα σπουδάζουν (απίστευτο; κι όμως συμβαίνει). Υπάρχουν κοπέλες που δεν ψάχνουν "χορηγό", τους κόβονται τα πόδια και η μέση στο πάνω - κάτω και το κουβάλημα με τον δίσκο στα χέρια.
Εκεί έξω, υπάρχουν άνδρες που σέβονται τις γυναίκες. Δεν τις θεωρούν καλές μόνο για το κρεβάτι, για να πλένουν πιάτα, για να καθαρίζουν το σπίτι. Υπάρχουν άνδρες που δεν σκέφτονται πως "αν πάρω προαγωγή την αξίζω, αν την πάρει αυτή, έχει κοιμηθεί με το αφεντικό".
Οπότε, ας αφήσουμε τις βαρύγδουπες κοινωνικοπολιτισμικές αναλύσεις και την επιρροή που έχει στο κοινό, γιατί δεν έχει. Ας μην δίνουμε περισσότερη προσοχή και σημασία σε κάτι που λίγη σχέση έχει με την πραγματικότητα εκεί έξω.
Υγ. Αν φοβάστε πως μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά σας και να τα δείτε μια μέρα μπροστά στην κάμερα να παίρνουν push ups φορώντας επίσημη τουαλέτα, απλώς πατήστε εκείνο το κόκκινο κουμπάκι του τηλεκοντρόλ. Συνήθως βρίσκεται πάνω δεξιά.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Καρυστιανού στους Sunday Times: «Για τρία φρικτά λεπτά η Μάρθη ήταν ζωντανή με τη φίλη της, στην Ελλάδα οι πολιτικοί δεν φταίνε ποτέ για τίποτα»
- Νέος σοβαρός τραυματισμός από βεγγαλικά: Ακρωτηριάστηκε 37χρονος στην Κρήτη
- Οικογενειακή «σφαγή» στο Ρέθυμνο: Κάρφωσαν τζάμι στο λαιμό του γαμπρού, πώς ξεκίνησε ο καβγάς