Επαναφορά στις ελληνικές εργοστασιακές ρυθμίσεις

Το ρητό «η ζωή συνεχίζεται» είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αναντίρρητα αξιώματα που έχω βιώσει στα 48 μου χρόνια. Ό,τι κι αν έχει συμβεί προηγουμένως, ο χρόνος κυλά, άλλους τους γιατρεύει κι άλλους τους ξεχνά παγωμένους, αφήνοντάς τους να διαχειρίζονται μόνοι το προσωπικό τους δράμα, μέχρι να περιθωριοποιηθούν, αν δεν υπακούσουν στο παραπάνω αξίωμα.
Πέρα από την προσωπική μνήμη και την προσωπική διαχείριση υπάρχουν και οι συλλογικές αντιδράσεις, το πως η κοινωνία ολόκληρη θυμάται ή ξεχνά, διδάσκεται ή αγνοεί και προσωπικά δεν έχω λόγο να πιστεύω, πως η ελληνική κοινωνία επιθυμεί κάτι διαφορετικό από το να χασκογελάσει, αντί να χαμογελάσει ξανά.
Το τραγικό δυστύχημα άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και τις χαροκαμένες οικογένειές τους μεταξύ θρήνου, απορίας και πένθιμης σιωπής. Σε αυτές τις οικογένειες το Κράτος απηύθυνε με εξαιρετικά αντανακλαστικά τα συλλυπητήριά του και το χάδι των μέτρων, που οι κυβερνώντες έκριναν, ότι αρμόζουν στην περίσταση.
Διαβάζω λοιπόν στο reader την αναλυτική δέσμη μέτρων και για «τις πρωτοβουλίες στήριξης και αρωγής συγγενών θυμάτων, τραυματιών και επιβαινόντων του μοιραίου Intercity που ενεπλάκη στη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Η σύνταξη για τους συγγενείς είναι 1.655 ευρώ το μήνα, ενώ διαγράφονται χρέη σε τράπεζες. Επιπλέον, δίνεται το δικαίωμα διορισμού στον Δημόσιο Τομέα για ένα μέλος των οικογενειών των θανόντων, έως και β’ βαθμού συγγένειας.»
Η αντίδραση στα παραπάνω εκ μέρους των οικογενειών των θυμάτων είναι μια απολύτως ιδιωτική τους υπόθεση και υπεράνω κριτικής. Πιστεύω πως ούτε η ψυχιατρική δεν μπορεί να δώσει με βεβαιότητα την απάντηση, πότε ένας πατέρας και μια μάνα μπορούν να αντιμετωπίσουν με λογική κι ευθυκρισία τις παραπάνω ανακοινώσεις. Δεν μπορεί κανείς μας και δεν θέλει νομίζω να μπει στη θέση αυτών των ανθρώπων και να κρίνει πόσο συντετριμμένοι είναι, πόσο πιεσμένοι υπήρξαν ως οικογενειάρχες-πολίτες πριν το δυστύχημα των Τεμπών. Προτιμότερο να τους αφήσουμε ήσυχους και να ασχοληθούμε με το Κράτος.
Αν λοιπόν το Κράτος μας έχει να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο πιεσμένο οικογενειάρχη-πολίτη με οικονομική στενότητα και τα παιδιά του εν ζωή, προτιμά να νομοθετήσει, ώστε το δάνειο που χρωστά για την οικογενειακή κατοικία, να μπορεί να το εκχωρήσει η τράπεζα κατά προτεραιότητα σε ξένα funds αντί στον ίδιο τον οικογενειάρχη δανειολήπτη με πολύ καλύτερους όρους αποπληρωμής. Τώρα που κάποιοι έχασαν τα παιδιά τους, τους δικούς τους ανθρώπους, το Κράτος θα φροντίσει να διαγραφούν τα χρέη.
Στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο απαιτούνται 270 ευρώ από συγκεκριμένη εν ζωή φοιτήτρια, να καταβληθούν ως τέλος για την φοιτητική εστία, ειδάλλως δεν της δίνεται το πτυχίο για το οποίο κόπιασε επί αρκετά χρόνια. Αν αυτή η φοιτήτρια βρισκόταν μέσα στο μοιραίο τρένο, πιθανώς να της απένεμαν τιμής ένεκεν το πτυχίο αυτό και τα 270 ευρώ να παραγράφονταν.
Το Κράτος μας αντιλαμβάνεται ως έπαθλο τη «σίγουρη» θέση στο δημόσιο για εν ζωή αδέρφια, γονείς, γιους και κόρες των θυμάτων του δυστυχήματος και την προσφέρει απλόχερα, ώστε να απαλύνει τον πόνο τους. Ελπίζω οι θέσεις αυτές και τα 1655 ευρώ τον μήνα να παραμείνουν ανέγγιχτα από ειδικές ρυθμίσεις, αναπροσαρμογές κλπ στο βάθος του χρόνου, που ίσως το Κράτος χρεωκοπήσει και μειώσει ας πούμε μισθούς και συντάξεις.
Πιθανώς σε άλλα Κράτη οι αποζημιώσεις που θα δίνονταν, να ήταν τόσο δυσθεώρητες, που όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις να ήταν περιττές και δε θα έδιναν την αίσθηση μιας μονόπλευρης συναλλαγής. Ίσως σε άλλα Κράτη, το να χρεωκοπήσει μέσω υπέρογκων αποζημιώσεων οριστικά ένας φαύλος Δημόσιος Οργανισμός ή μια Ιδιωτική Εταιρία εξαιτίας τραγικών λαθών και παραλείψεων, έδινε μια μεγαλύτερη αίσθηση δικαιοσύνης αλλά και μελλοντικής ασφάλειας. Θα ήξεραν βλέπετε οι Εταιρίες που θα διεκδικούσαν τη συμμετοχή σε μια ιδιωτικοποίηση, ότι σε περίπτωση που χαθούν ζωές από κακοδιαχείριση και καθυστερήσεις, το Κράτος θα επιτρέψει θεσμικά στη Δικαιοσύνη να αποδώσει δίκαιες τιμωρίες.
Η επιστροφή στις ελληνικές εργοστασιακές ρυθμίσεις απαιτεί τσιμέντωμα και ασφαλτόστρωση, όχι μόνο στον τόπο του δυστυχήματος αλλά και στις συνειδήσεις όσων ψάχνονταν για το μετά, όσων ήλπιζαν ότι 57 νεκροί αρκούν για να ταράξουν τα νερά της δημόσιας συζήτησης.
Με τη μορφή του κατεπείγοντος πρέπει να επανέρθουμε σε μια γόνιμη προεκλογική περίοδο με δημοσκοπήσεις και κομματικούς διαξιφισμούς, η ελληνική τηλεόραση πρέπει να ξαναβρεί το γέλιο της (λες και το έχασε), τα show να ξαναρχίσουν, η Eurovision να κερδίσει στην επικαιρότητα το μερίδιο που της αξίζει.
«Και τι θέλετε δηλαδή; Να σταματήσει ο χρόνος;» Αυτή η ερώτηση πρέπει να σας ομολογήσω με βασανίζει μερικά βράδια τώρα. Ο χρόνος δε γίνεται να σταματήσει, η προσωπική μας ζωή, η κοινωνική μας ζωή, οι παρέες μας, οι χαρούμενες στιγμές με τα παιδιά μας. Προσωπικά κάνω ολικό shut down συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, δεν θα υποκριθώ πως ασχολούμαι ολημερίς με το πολύνεκρο δυστύχημα.
Προσπαθώ όμως να ενημερωθώ, να μην ξεχάσω ότι το αγαθό της δημόσιας συγκοινωνίας θα διατίθεται ξανά αύριο στα δικά μου παιδιά και θα πρέπει να διατίθεται με όρους ασφάλειας για τη ζωή τους. Παρακολουθώ επίσης το θέμα της Δικαιοσύνης πολύ στενά, γιατί αν και τώρα αυτή δεν δώσει οριστικές απαντήσεις και δεν επιβάλλει ποινές, δεν εμπιστεύομαι καμιά επιτροπή της Βουλής και κανένα κομματικό όργανο, για να απομακρύνει τους άχρηστους κι επικίνδυνους. Βλέπετε ήδη να αλληλομεταθέτουν τις ευθύνες αναλογικά στο χρόνο που κυβέρνησαν, χωρίς να αποδέχονται τη λογική της κυβερνητικής συνέχειας.
Η ζωή πράγματι συνεχίζεται και για εμένα και για την οικογένειά μου, θα ήθελα όμως να συνεχίζεται με συνθήκες «ζωής» κι όχι «επιβίωσης», δηλαδή με μια ποιότητα που συνεπάγεται ασφάλεια και πρόοδο, χωρίς να πρέπει να διασφαλίζουμε μόνοι τα αυτονόητα, ότι δηλαδή ένας Δημόσιος Οργανισμός, δεν θα βάλει ξανά στις ίδιες ράγες δύο τρένα, να συγκρουστούν μεταξύ τους.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- «Ράγισαν» καρδιές στα αποκαλυπτήρια του μνημείου για την Κυριακή Γρίβα στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων (vid)
- Ο Φλωρίδης βάζει «στοπ» στα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών: Δεν θα μπορούν να αποκτήσουν παιδί με παρένθετη μητέρα
- Νέα στοιχεία για την υπόθεση του 51χρονου: Εγκληματική δραστηριότητα και ιστορικό κακοποίησης (vid)
polu
Για μια σαπια ελλαδα η θεση στο δημοσιο ειναι πανακεια..Στο εξωτερικο δε το δημοσιο ειναι η τελευταια τους επιλογη..Συνταξη για το παιδι τους που εχει πεθανει..Ξερουν πολυ καλα ολοι τους πως αν πανε σε ευρωπαικα δικαστηρια ε δεν τους ξεπλενει τπτ..Μαζι με την καιλη θα ναι αλλα ξεχασα μωρε εδω υπαρχει ασυλο..Ειμαι υπουργος δεν ξερω την τυφλα μου αλλα μπορω να παιζω με τις ζωες των πολιτων αφου οτι και να κανω δεν θα τιμωρηθω..Με τον κορονοιο μας κοροιδευαν και ελεγαν δεν θα γινουμε εμεις σουηδια να που ηρθε η ωρα ομως να γινουμε μπαγκλαντες..
beyonder
Κ. Κιούση επειδη τυγχάνει να έχουμε την ίδια ηλικία είμαι σίγουρος ότι οι επικλήσεις σας στην δικαιοσύνη και στο κράτος το γνωρίζετε καλά κι εσείς ότι δεν αποτελούν παρά ευχολόγια, όπως και το ότι οι «εργοστασιακές ρυθμίσεις» μας είναι ακριβώς αυτές! Από την ώρα που δημιουργήθηκε το σύγχρονο κράτος μας λειτουργεί με αυτές τις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Οι «αφυπνίσεις» μας ιστορικά είναι λίγες, σύντομες και παραδειγματικά κατεσταλμενες και όσοι τις προκάλεσαν ή προσπάθησαν να τις προκαλέσουν έγιναν βορά της «μαρμάγκας». Η δικαιοσύνη, που εσχάτως ΟΛΟΙ οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος που εκφράζονται δημόσια δεν αμελούν να προσθέσουν το επίθετο «ανεξάρτητη», είναι το τρανότερο παράδειγμα των «ρυθμίσεων» αυτών. Το κατά πόσο είναι ανεξάρτητη θα το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε αναζητήσει τους εισακτέους στην σχολή δικαστών ανά περίοδο.
NZ
Ολες οι οικογενειες πρεπει να συγκεντρωθουν και να απαιτησουν αποζημιωσεις και οχι τις χαρες που δινουν τωρα. Αποζημιωσεις για τα παιδια τους που δεν ξαναδουν. Αλλιως να μην ξαναφησουν τρενο να κινηθει .
SeazeTheDay
Οι οικογένειες μαζικά πρέπει να απευθυνθούν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.!
ARISSnake3
Δεν θα άλλαζα ούτε τις τελείες...και μην ξεχνάμε ότι η Εριέττα είναι ακόμα αγνοούμενη.. πρέπει να περάσουν 5 χρόνια για να δηλωθεί θανούσα..πω ρε δεν μπορώ να το διανοηθω ακόμα αυτό που έγινε.. πένθιμη σιωπή
Γεώργιος-Ghèorghios
Εργοστασιακές ρυθμίσεις; Επειδή ζούμε σίγουρα στην ίδια χώρα θα ήθελα να καταλάβω ποιες είναι αυτές οι ρυθμίσεις διότι έφτασα στα σχεδόν 44 με τη γνώση ότι εργοστασιακές ρυθμίσεις... δεν υπάρχουν! Μια σκέτη συσκευή είναι και ο καθένας βάζει το λειτουργικό και λογισμικό που γουστάρει (αφαιρώντας φυσικά τα προηγούμενα) χωρίς να διερευνήσει χωρητικότητα, συμβατότητες και αντοχές. Το «πάμε και όπου βγει» δεν έχει καμία εργοστασιακή ρύθμιση ως υπόβαθρο...
roubas
Δυστυχώς αναμενόμενο ξέπλυμα από την πρώτη στιγμή Κ γενικά να μην αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει. Ας ψάξουν που πήγαν τόσα δις και δεν υπάρχουν τα χρήματα για τις στοιχειώδεις ασφαλιστικές δικλείδες. Τώρα αν πάει ένας γονιός που έχασε το μοναχοπαίδι του και καθαρίσει κανέναν ποιος θα του δώσει ευθύνη;
gethrillos
Ό,τι και να δώσουν, ο πόνος δεν απαλύνεται. Ό,τι και να δώσουν οι τεράστιες ευθύνες δεν ξεπλένονται. Ό,τι και να δώσουν οι ψυχούλες δεν γυρίζουν πίσω.
iakovos64497
Συγχαρητήρια πάρα πολύ σωστά τα όσα γράψατε το θέμα είναι να τα ακούσουν ολοι και δεν μιλώ μόνο για την κυβέρνηση αλλά και όλους μας σαν λαός έχουμε και εμείς ευθύνες μην κρυβόμαστε, αλλά σίγουρα την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση που νομοθετεί αλλά δεν εφαρμόζει τα νομοθετούμενα ένα απλό παράδειγμα για πάρα πολλά χρόνια γίνονται καταστροφές στα πανεπιστήμια εργασίες που με κόπο έγιναν καταστρέφονται ντρέπεται κανένας και βάζω μέσα όλους τους πολιτικούς πρόσφατα έγινε αστυνομικό σώμα να φυλάει τα πανεπιστήμια αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολιτεύσεις με την γελοία δικαιολογία ότι παραβιάζεται το άσυλο της καταστροφές δεν της πληρώνουν τα κόμματα αλλά ο λαός πουθενά στον κόσμο τον πολιτισμένο δεν συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις κρίμα και πάλι κρίμα είμαι 72 χρονών πάντα ψήφιζα τώρα απλά δεν ελπίζω σε τίποτε και δεν θα παω να ψηφίσω ειδικά μετα τα Τέμπη .
savas79
Να δούμε τι θα πάρουν πρώτα και τι χαρτιά θα υπογράψουν. Καποιος που δεν εχει ουτε χρεή ,ουτε αλλα παιδια, ουτε θέλει να δουλέψει στο δημόσιο τί ακριβως θα πάρει; Φωτογράφησαν 2-3 περιπτώσεις αφου τους εχουν ηδη περάσει απο κόσκινο και βγηκαν να κάνουν τους φιλάνθρωπους. Με αυτον τον τρόπο ουσιαστικά πατάνε πάνω στην φτώχεια των πολιτών που αυτοι δημιουργησαν και πανε να το παίξουν απο "Δημιοι", "ευεργέτες" . Οχι βεβαια απο την τσέπη της ιδιωτικης εταιρίας ,ουτε κάποια ασφαλιστικης αλλα με αυτα που εισπράτουν απο τους υπόλοιπους φτωχους πολίτες. Νομιζω οτι το καλυτερο που εχουν να κάνουν ειναι να πάνε δικαστικά και μαλιστα σε Ευρωπαικα δικαστηρια . Τα καταστροφικά εγγραφων οπως λενε εχουν πάρει φωτια και η Ελληνικη δικαιοσύνη δεν ειναι στα καλυτερα της (ποτε ηταν).