Απάνθρωπες συνθήκες στη «ζούγκλα του Καλαί» (pics)
Μια επίσημη έκθεση, τη σύνταξη της οποίας ζήτησε η γαλλική κυβέρνηση, εκτιμά ότι είναι «αληθοφανείς» οι καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες πρόσφυγες έχουν πέσει θύματα κακοποιήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τη διάλυση της «ζούγκλας» στο Καλαί, πριν από έναν χρόνο.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας θεωρεί ωστόσο ότι η έκθεση δεν επιβεβαιώνει «τις πιο σοβαρές καταγγελίες» του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το οποίο είχε κατηγορήσει στα τέλη Ιουλίου τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας ότι κακομεταχειρίζονται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Μετά την επιχείρηση για τη διάλυση της «ζούγκλας», της τεράστιας παραγκούπολης που είχε δημιουργηθεί στο Καλαί, όπου ζούσαν 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η οποία ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου 2016, κάποιοι επέστρεψαν εκεί, με την ελπίδα να καταφέρουν να περάσουν στη Βρετανία.
Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τους τελευταίους μήνες τις συνθήκες διαβίωσής τους, ενώ το HRW κατηγόρησε τη γαλλική αστυνομία ότι κάνει τακτικά χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον των προσφύγων.
Η επίσημη έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα αναφέρει ότι «η συγκέντρωση γραπτών και προφορικών μαρτυριών (…) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό να υπήρξαν παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας της αστυνομίας και του κανονισμού περί χρήσης βίας».
Η έκθεση θεωρεί τη χρήση αερίου πιπεριού ως «πολύ απίθανη» και «αβάσιμη», όμως κάνει λόγο για «καταχρηστική χρήση δακρυγόνων» με στόχο να εμποδιστεί η διανομή γευμάτων ή ο ύπνος των προσφύγων.
«Πολλές συγκλίνουσες μαρτυρίες και διάφορες πηγές φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη χρήση δυσανάλογης βίας, δηλαδή αδικαιολόγητης, εναντίον μεταναστών και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονταν στο σημείο», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, οι οποίοι συναντήθηκαν με 93 ανθρώπους και συνομίλησαν ανεπίσημα με περίπου 100 μετανάστες.
Η «καταστροφή των υπαρχόντων των μεταναστών» ή ακόμη και η παράλειψη να φέρουν διακριτικά είναι μερικές ακόμη από τις «παραλείψεις» των αστυνομικών που αναφέρονται στην έκθεση.
«Κανένα στοιχείο της έρευνας δεν επιτρέπει να επιβεβαιωθούν οι πιο σοβαρές καταγγελίες που έχει διατυπώσει το HRW», τόνισε πάντως το υπουργείο Εσωτερικών, αντιδρώντας στη δημοσιοποίηση της έρευνας.