Μπαλί: Έκρηξη ηφαιστείου τρομοκρατεί εκατοντάδες χιλιάδες Ινδονήσιους (pics & vid)

Gazzetta team
Μπαλί: Έκρηξη ηφαιστείου τρομοκρατεί εκατοντάδες χιλιάδες Ινδονήσιους (pics & vid)
Το «ξύπνημα» του ηφαιστείου Αγκούνγκ στο θέρετρο του Μπαλί της Ινδονησίας, έχει προκαλέσει συναγερμό στις αρχές και τους κατοίκους, ενώ τουλάχιστον 140.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από το φόβο της τέφρας και της λάβας.

Εξερράγη στο Μπαλί της Ινδονησίας το ηφαίστειο Αγκούνγκ, εκτοξεύοντας ηφαιστειακή τέφρα στον ουρανό.

Το ηφαίστειο Αγκούνγκ, στο ομώνυμο όρος σε ύψος 3.031 μέτρων, βρίσκεται στην περιοχή Καράνγκ Άσεμ, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από το τουριστικό θέρετρο Κούτα. Το ηφαίστειο εξερράγη το μεσημέρι της Τρίτης 21 Νοεμβρίου. Το ηφαίστειο εκτοξεύει ηφαιστειακή τέφρα που φθάνει στα 700 μέτρα ενώ προληπτικά έχουν εκκενωθεί παρακείμενες περιοχές.

Οι ηφαιστειολόγοι είναι καθησυχαστικοί και έχουν υποβαθμίσει το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο στο δεύτερο υψηλότερο ενώ ταυτόχρονα έχει περιοριστεί και η ακτίνα της απαγορευμένης ζώνης.

 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή καταστροφές λόγω της έκρηξης. Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του κινδύνου έκρηξης του ηφαιστείου μειώθηκε στις 29.245 από τις περίπου 144.000 τον Οκτώβριο, όταν το επίπεδο συναγερμού ήταν στον ανώτερο βαθμό.

Το ηφαίστειο Αγκούνγκ εξερράγη τελευταία φορά το 1963 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 1.100 άνθρωποι.

Στην Ινδονησία, μια χώρα με πάνω από 17.500 νησιά, υπάρχουν 129 ενεργά ηφαίστεια.

Πηγή: reader.gr