Ο «αργός θάνατος» της λίμνης Βικτόριας (pics & vid)

Gazzetta team
Ο «αργός θάνατος» της λίμνης Βικτόριας (pics & vid)
Η κατάσταση της ζωής στην λίμνη- σύμβολο της Αφρικής βαίνει από το κακό στο χειρότερο, με τους κατοίκους να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον, ενώ οι κυβερνήσεις των όμορων κρατών λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για τη μείωση της εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων.

H λίμνη Βικτόρια αποτελεί ένα από τα «διαμάντια» της αφρικανικής ηπείρου, καθώς εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί βασικό στοιχείο της ζωής και της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού για χιλιάδες χρόνια, αποτελεί κι ένα ύψιστης σημασίας υδροβιότοπο για τα δεκάδες είδη ζώων και φυτών που εξαρτώνται από την ύπαρξή της.

Βρίσκεται στο κέντρο της ηπείρου, καλύπτοντας μία έκταση περίπου 68.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ αποτελεί μία από τις βασικές πηγές του Λευκού Νείλου.

Η λίμνη μοιράζεται μεταξύ των χωρών της Κένυας, της Ουγκάντας αλλά και της Τανζανίας, ενώ στα νερά της βρίσκονται περίπου 3.000 νησιά.

 

Στην λίμνη βασίζονται χιλιάδες κάτοικοι των παράκτιων περιοχών για την εύρεση τροφής, καθώς η αλιεία αποτελεί μοναδική πηγή τροφής κι εισοδήματος για πολλούς από τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Όμως, οι μέρες της αφθονίας ψαριών στην λίμνη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς η παραγωγή ολοένα και μειώνεται, προκαλώντας προβληματισμό κι ανησυχία σε όσους εξαρτώνται από αυτά για την επιβίωσή τους.

Οι σχεδόν 36.000 χιλιάδες τόνοι αλιευμάτων στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ, εξαιτίας τόσο της υπεραλίευσης, όσο κι εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας στις όχθες του οικοσυστήματος της λίμνης αλλά και στη ροή των ποταμών που την τροφοδοτούν και ανανεώνουν τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή των ψαριών.

Πλέον, σε διάφορα σημεία της λίμνης, όπως στον κόλπο Murchison, έχουν πάρει ένα πράσινο χρώμα, εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης (περίπου 20 φορές περισσότερο από το συνηθισμένο) φυκιών κι άλλων φυτικών προϊόντων, τα οποία λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την αύξηση της ύπαρξης ψαριών στην περιοχή, καθώς μειώνουν τις διαθέσιμες ποσότητες οξυγόνου για την ανάπτυξη ζωής.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, που παρακολουθούν την κατάσταση εκφράζουν φόβους για το μέλλον, καθώς όσο συνεχίζονται οι επιβλαβείς δραστηριότητες σε βάρος της λίμνης, τόσο το πρόβλημα θα οξύνεται εις βάρος όλων.