«Βράζει» η Μέση Ανατολή από την απόφαση Τραμπ

Gazzetta team
«Βράζει» η Μέση Ανατολή από την απόφαση Τραμπ
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η Χαμάς «απάντησε» με κάλεσμα σε Ιντιφάντα, ενώ ολόκληρη η Μέση Ανατολή μοιάζει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης 06 Δεκεμβρίου, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ραμάλα, της Βηθλεέμ και της Λωρίδας της Γάζας.

Οι διαδηλωτές έκαιγαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες αλλά και αφίσες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Δεκαεπτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από ισραηλινά στρατιωτικά πυρά, δήλωσαν τραυματιοφορείς. Στις πόλεις Χεβρώνα και αλ-Μπίρεχ της Δυτικής Όχθης χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας: «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης».

 

Στη Λωρίδα της Γάζας, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στον συνοριακό φράκτη με το Ισραήλ και εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον στρατιωτών στην άλλη πλευρά. Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά, ο ένας σοβαρά, δήλωσαν τραυματιοφορείς.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν είχε κάποιο άμεσο σχόλιο. Οι παλαιστινιακές αρχές κάλεσαν σε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανακοίνωση που έκανε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Τι σημαίνει η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας

Η Ιερουσαλήμ θεωρείται ιερή πόλη όχι μόνο για τους Χριστιανούς, αλλά επίσης για τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους. Η πόλη είναι το πιο σημαντικό από τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Παλαιστίνης λόγω της εξαιρετικής ευαισθησίας που παρουσιάζει.

Η Παλαιστίνη διεκδικεί ως πρωτεύουσα της επίσης την Ανατολική Ιερουσαλήμ, οπότε η κίνηση αυτή του Τραμπ ουσιαστικά «τελειώνει» τις ελπίδες της, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να «τελειώσει» τις συζητήσεις για ειρήνη στην περιοχή. Παράλληλα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους Χριστιανούς που βρίσκονται εκεί, κάτι που άλλωστε τόνισε και ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ' σε επιστολή του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ειρηνευτική διαδικασία

Είναι δεδομένο πως η περιοχή μοιάζει με... καζάνι που σιγοβράζει από τότε που η ειρηνευτική αποστολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, απέτυχε το 2014. Παρόλ’ αυτα η διεθνής κοινότητα θεωρεί πως εάν υπήρχαν κάποιες ελπίδες να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη, αυτές εξαλείφθηκαν οριστικά με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που σημείωναν οι διπλωμάτες και οι ειρηνοποιοί πως πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών στις διαπραγματεύσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως, πήρε ο ίδιος την απόφαση γι' αυτούς.

Οι Παλαιστίνιοι είδαν την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ως το τέλος των ελπίδων και των αιτημάτων τους για την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Παρόλο που λίγοι Παλαιστίνιοι θέλουν την επιστροφή στη βία, θεωρούν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες δεν έχουν βοηθήσει τη δική τους θέση και θεωρούν πως πλέον υπάρχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις.

Από την άλλη πλευρά είναι δεδομένο πως η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενθουσιασμένη με τις εξελίξεις. Από τότε που κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον εξάμηνο πόλεμο του 1967, το Ισραήλ διεκδικούσε την πόλη ως μια «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσα και ζητούσε διεθνή αναγνώριση. Η ανακοίνωση του Τραμπ λοιπόν δεν σημαίνει μόνο ότι οι ΗΠΑ υιοθετούν την ισραηλινή θέση ότι η Ιερουσαλήμ ανήκει αποκλειστικά στο Ισραήλ. Νομιμοποιεί επίσης αναδρομικά την αρπαγή και στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967 και την επιβολή μεροληπτικών νόμων σε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που ζουν εκεί. Η ζημιά που έχει κάνει θα είναι μόνιμη: οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανατρέψουν αυτή την αναγνώριση.

Παράλληλα, αυτή η κίνηση του Τραμπ θα ενισχύσει την άποψη πολλών Ισραηλινών πολιτικών που σημείωναν πως δεν είχαν τίποτα να κερδίσουν από τη διαπραγμάτευση με τους Παλαιστινίους. Περίπου 200.000 Ισραηλινοί που ζουν σε οικισμούς στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και που είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα γιορτάζουν επίσης με την εξέλιξη αυτή.

Οι επιπτώσεις στην περιοχή και η ΕΕ

Η κίνηση του Τραμπ αναμένεται να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μια ήδη ασταθή περιοχή. Δεν είναι τυχαίο πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «βυθίζουν την περιοχή και τον κόσμο σε μια πυρκαγιά που δεν έχει κανένα τέλος». Η Τουρκία υπαινίχθηκε μάλιστα ότι μπορεί να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, εάν το σχέδιο προχωρήσει. Οι Σαουδάραβες, που είναι σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, πιστεύουν ότι η κίνηση καταστρέφει τις συνεχείς προσπάθειες του Ριάντ να αναζωπυρώσει μια ειρηνευτική συμφωνία. Οι αραβικές χώρες που συνορεύουν με το Ισραήλ, δηλαδή η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Λίβανο και η Συρία, έχουν όλες καταδικάσει την κίνηση.

Ιδιαίτερα ανήσυχες είναι και οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τερέζα Μέι ήδη καταδίκασαν την απόφαση του Τραμπ. Ένα βασικό ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι το εάν η ΕΕ θα αναλάβει δράση, όπως η αυστηρή επιβολή απαγορεύσεων στις εισαγωγές από τους οικισμούς της Δυτικής Όχθης και η άρνησή της να ασχοληθεί με ισραηλινές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε κατεχόμενα εδάφη, δείχνοντας έτσι μια σαφώς διαφοροποιημένη στάση σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ.

Τι σημαίνει για την ίδια την πόλη

Το 2015, οι Παλαιστίνιοι αποτελούσαν το 37% του πληθυσμού της Ιερουσαλήμ. Περίπου 850.000 κάτοικου ζουν σε υπερπληθωρισμένα σπίτια και γειτονιές και δεν μπορούν να πάρουν άδειες για να χτίσουν ή να επεκτείνουν τα κτήρια που ήδη έχουν.

Τρεις στους τέσσερις ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και το 25% ζει σε γειτονιές που χωρίζονται από την υπόλοιπη πόλη από το φράγμα διαχωρισμού. Πολύ δύσκολα η κίνηση του Τραμπ θα βελτιώσει τις συνθήκες γι όλους αυτούς τους ανθρώπους. Η ελπίδα έσβησε λοιπόν και γι' αυτούς και είναι άγνωστο το πως θα αντιδράσουν.


Πηγή: reader.gr