Οι Ελβετοί επιβεβαίωσαν την αίτηση συνδρομής για την δικαστική έρευνα του σκανδάλου Νovartis
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστσελίδας swissinfo οι υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων της Novartis εκτιμάται ότι έχουν κοστίσει στην Ελλάδα περίπου 3 δισ. ευρώ ενώ παρόμοιες πρακτικές στον τομέα της υγείας φαίνεται, όπως συμπληρώνει ο συντάκτης του άρθρου, επικαλούμενος ανθρώπους που σχετίζονται με τις έρευνες, να έχουν κοστίσει στη χώρα περίπου 23 δισ. ευρώ το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2015.
Η θυγατρική της Novartis στην Ελλάδα είχε εκδώσει μια ανακοίνωση για την υπόθεση λέγοντας ότι «έχει ενημερωθεί για τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις πρακτικές της εταιρείας» και ότι «συνεργάζεται με τις αρχές».
Προετοιμάζεται η Προανακριτική Επιτροπή
Ωστόσο τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα προτείνει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, αύριο Δεύτερα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, από την οποία θα ζητήσει και την τυπική -και μόνο- έγκριση.
«Βούληση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών είναι να προτείνει στην ΚΟ που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία» ανέφερε άλλωστε την Παρασκευή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Όπως εξήγησε «η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της. Σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει Σύνταγμα και νόμος».
«Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία αλλά για μια πολύκροτη υπόθεση που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα για αρκετά χρόνια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας: «Αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο».
Πηγή: insider.gr