Zάεφ: Αισιόδοξος για λύση, αρνητικός στην αλλαγή του συντάγματος
Tην πεποίθηση πως θα υπάρξει σύντομα λύση στο θέμα της ονομασίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Συγκεκριμένα οι FT αναφέρουν: «Η Μακεδονία (έτσι αναφέρονται τα Σκόπια στους Financial Times) βρίσκονται κοντά στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, λέει ο πρωθυπουργός της χώρας. Ο τερματισμός της διαφωνίας θα ανοίξει δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η χώρα του και η Ελλάδα πλησιάζουν περισσότερο στην επίλυση μιας από τις πιο δύσκολες διπλωματικές διαφορές στην Ευρώπη - της διαμάχης για το όνομα που θα πρέπει να χρησιμοποιεί η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.
Ο κ. Ζάεφ είπε ότι ελπίζει σε μια διευθέτηση. Ωστόσο, ανέφερε ότι η ελληνική απαίτηση να τροποποιήσει η πΓΔΜ το σύνταγμά της, ώστε να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει βλέψεις στην ελληνική επικράτεια, ήταν παράλογο και κινδύνευσε να χαλάσει τη συμφωνία που κάθε πλευρά λέει ότι θέλει.
Ο κ. Ζάεφ ελπίζει ότι αυτός και ο Αλέξης Τσίπρας, ο αριστερός Έλληνας πρωθυπουργός, θα βρουν έναν συμβιβασμό πριν από μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11-12 Ιουλίου.
«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.
«Τώρα, η νέα απαίτηση από την Ελλάδα είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το σύνταγμά μας. Αλλά ένα σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο με κανόνες. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του συντάγματος δεν θα ήταν τελική εγγύηση, διότι μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε απλώς να αλλάξει το σύνταγμα ξανά».
Με επικεφαλής τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο κ. Ζάεφ και ο κ. Τσίπρας εξετάζουν πέντε ονόματα για την ΠΓΔΜ: Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια), Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Βαρδάρη Μακεδονία και Νέα Μακεδονία.
Ο κ. Ζάεφ είπε ότι το Νέα Μακεδονία δεν ήταν αποδεκτό επειδή δεν είχε γεωγραφική ακρίβεια, αλλά ήταν ανοικτός στις διαπραγματεύσεις για τα άλλα τέσσερα ονόματα.
Η συγκεκριμένη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας προβληματίζει τις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, διότι ενσαρκώνει τις δυνατότητες σύγκρουσης σε μια περιοχή της Ευρώπης της οποίας η σύγχρονη ιστορία περιλαμβάνει βίαιες συγκρούσεις για την επικράτεια και την ταυτότητα.
Μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια αδιεξόδου, η πρόοδος αντανακλά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας βρήκε έναν συμπαθητικό ομόλογό του στα Σκόπια στον κ. Ζάεφ, έναν σοσιαλδημοκράτη που εγκατέλειψε τον βομβιστικό εθνικισμό της προηγούμενης κυβέρνησης της Μακεδονίας.
Εάν η Αθήνα και τα Σκόπια καταλήξουν σε συμφωνία, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 28-29 Ιουνίου για να καθορίσουν ημερομηνία για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Μακεδονίας. Δύο εβδομάδες αργότερα το Νάτο θα θέσει τη Μακεδονία στο δρόμο της ένταξης.
Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι η ενσωμάτωση της Μακεδονίας στις συμμαχίες της Δύσης θα πρέπει να προχωρήσει παρά τις ρωσικές αντιρρήσεις για την επέκταση του ΝΑΤΟ.
«Η Ρωσία δεν έχει τίποτα ενάντια στην ένταξή μας στην ΕΕ, αλλά δεν είναι τόσο θετική για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για τη χώρα μας από την ενσωμάτωση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ », ανέφερε.
Εάν καταλήξουν σε συμφωνία, τόσο ο κ. Ζάεφ όσο και ο κ. Τσίπρας θα χρειαστούν την υποστήριξη τουλάχιστον ορισμένων πολιτικών της αντιπολίτευσης για να επικυρώσουν τη συμφωνία μέσω των αντίστοιχων κοινοβουλίων τους. Αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο. «Υπάρχουν πολλοί εθνικιστές, πολλές κριτικές, πρόσωπα και ομάδες που αντιτίθενται σε μια συμφωνία και στις δύο χώρες», ανέφερε ο κ. Ζάεφ.
Επί του παρόντος, η μακεδονική εθνικιστική αντιπολίτευση μποϊκοτάρει το νομοθετικό σώμα στα Σκόπια. Στην Ελλάδα, όπου πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές το επόμενο έτος, το κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι η Μακεδονία πρέπει να αλλάξει το σύνταγμά της και φαίνεται ελάχιστα διατεθειμένη να κάνει τον κύριο Τσίπρα μια χάρη, εγκρίνοντας μια συμφωνία» καταλήγουν οι Financial Times.
Πηγή: reader.gr