Η Ιταλίδα «Λεπέν» που φιλοδοξεί να κάνει την έκπληξη στις σημερινές εκλογές (pics)
Όταν η επτά μηνών έγκυος Τζόρτζια Μελόνι έβαλε υποψηφιότητα για το αξίωμα του δήμαρχου της Ρώμης το 2016, ο σύμμαχός της Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της είπε ότι μια μητέρα δεν θα μπορούσε να κάνει τόσο σκληρή δουλειά.
Εκείνη επέμεινε στην υποψηφιότητα της, ούτως ή άλλως και έχασε, εν μέρει επειδή οι συντηρητικοί της σύμμαχοι την εγκατέλειψαν.
''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις
Δύο χρόνια αργότερα, εκείνη και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρέθηκαν και πάλι δίπλα-δίπλα σε ένα κεντροδεξιό συνασπισμό που θα παλέψει για την εξουσία στις εθνικές εκλογές στις 4 Μαρτίου, με την Μελόνι να επιμένει ότι το κοινό τους πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα που θα βοηθήσουν τις εργαζόμενες μητέρες και θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να έχουν παιδιά.
Το κόμμα της, Fratelli d'Italia (οι αδελφοί της Ιταλίας), το οποίο έχει ρίζες στο μεταφασιστικό ιταλικό κοινωνικό κίνημα, είναι ένα μικρό αλλά κρίσιμο κομμάτι της συμμαχίας που, όπως υποδηλώνουν οι δημοσκοπήσεις θα κερδίσει τις εκλογές, αν και δύσκολα θα εξασφαλίσει το ποσοστό που του χρειάζεται για να δημιουργήσει κυβέρνηση (μια σειρά από δημοσκοπήσεις του Bloomberg έδειξε πως ο συνασπισμός φτάνει στο 36 τοις εκατό, ποσοστό μικρότερο από το 40 τοις εκατό που απαιτείται για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση).
«Το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε ήταν ένα μεγάλο σχέδιο για τη διατήρηση του ποσοστού γεννήσεων και την παροχή κινήτρων για να γίνει κάποιος γονιός, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας», είπε πριν από έναν μήνα περίπου στο στο Reuters η Meloni, η μόνη γυναίκα που θα ηγηθεί ενός υψηλόβαθμου κόμματος στις εκλογές της Ιταλίας.
«Πολλές γυναίκες πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του να είναι μητέρα και να έχουν δουλειά» συνέχισε.
Από τότε που έγινε η νεαρότερη υπουργός της Ιταλίας, πριν από 10 χρόνια, η 41χρονη έδειξε να αντιπροσωπεύει μια σκληρή δεξιά, εθνικιστική πλατφόρμα με σύνθημα το «Οι Ιταλοί πρώτα».
Μεγαλώνοντας σε μια γειτονιά εργατικής τάξης στη Ρώμη, η Μελόνι (ο πατέρας της ήταν από την Σαρδινία και η μητέρα της από την Σικελία) ενεπλάκη στην ακροδεξιά πολιτική ως έφηβη, εκλέχτηκε σε τοπικό αξίωμα στα 21 και εισήλθε στο Κοινοβούλιο στα 29 της ως μέλος της Εθνικής Συμμαχίας, απόγονο του μεταφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος. Μετά από έναν συνασπισμό κομμάτων, πήρε μια γεύση της εξουσίας σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, υπηρετώντας ως υπουργός νεολαίας υπό τον Μπερλουσκόνι από το 2008 έως το 2011.
Την επόμενη χρονιά, ίδρυσε τους αδελφούς της Ιταλίας, υιοθετώντας το λογότυπο τρίχρωμης φλόγας των ακροδεξιών προκατόχων του, ενώ το όνομά του προέρχεται από την πρώτη γραμμή του ιταλικού εθνικού ύμνου (αδελφοί της Ιταλίας, η Ιταλία ξύπνησε).
Σήμερα προωθεί μια λαϊκιστική πλατφόρμα που απαιτεί αυξημένες πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης, φορολογικές ελαφρύνσεις για εταιρείες που παράγουν και μισθώνουν στην Ιταλία και επανεξέταση των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζουν το ευρώ. Είναι ενάντια στον γάμο των ομοφυλοφίλων και αντιτάσσεται στην παραχώρηση της ιθαγένειας σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Ιταλία από μετανάστες.
Θέλοντας να προσελκύσει νεαρούς Ιταλούς, το τελευταίο διάστημα διεξάγει την καμπάνια της και μέσω Facebook. Σε μία πρόσφατη ζωντανή μετάδοση από το Μιλάνο, έδειξε κάποιες χρησιμοποιημένες σύριγγες στο έδαφος, καταγγέλλοντας τους εμπόρους ηρωίνης «οι οποίοι κατά το πλείστον είναι παράνομοι μετανάστες» όπως είπε.
Σε μια άλλη της ανάρτηση επισκέφθηκε έναν εστιάτορα που πυροβόλησε και σκότωσε έναν ρουμάνο κλέφτη πέρυσι.
Στις 10 Φεβρουαρίου, όταν οι Ιταλοί βγήκαν στους δρόμους σε αρκετές πόλεις για να διαδηλώσουν εναντίον του ρατσισμού και των νεοφασιστών, η Μελόνι δημοσίευσε ένα βίντεο από μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που χτύπησαν έναν αστυνομικό. Μέσα σε μια μέρα, το βίντεο είχε περισσότερα από 700.000 views.
Οι αδελφοί της Ιταλίας, φτάνουν στις δημοσκοπήσεις γύρω στο 5%, ενώ η προσωπική δημοτικότητα της Μελόνι ξεπερνάει το κόμμα της, αφού συγκεντρώνει περισσότερο από 20%.
Οι πολιτικές της είναι παρόμοιες με εκείνες του ηγέτη της «Λέγκας του Βορρά» Ματέο Σαλβίνι, αλλά ενώ η δύναμη της Λέγκας βρίσκεται στον βιομηχανικό βορρά, οι αδελφοί της Ιταλίας είναι ισχυρότεροι στο κέντρο και τον υποανάπτυκτο νότο - όπου προτείνει ένα επενδυτικό σχέδιο με φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εταιρείες.
Αυτή και ο Σαλβίνι αντιτάχθηκαν στη νομοθεσία για τα γκέι πολιτικά συνδικάτα και την ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών και συχνά εξαπολύουν επιθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα εθνικιστικά τους μηνύματα έχουν προκαλέσει ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις Βρυξέλλες, με τον Μπερλουσκόνι να αποκρίνεται πως ο ίδιος, ως πιο μετριοπαθής, μπορεί να εγγυηθεί πως θα κρατήσει υπό έλεγχο τους ακροδεξιούς συμμάχους του.
Έχει υποσχεθεί να κρατήσει την Ιταλία στο ευρώ, στο οποίο τόσο ο Σαλβίνι όσο και η Μελόνι είναι εχθρικοί και να διατηρήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας εντός των ορίων που επιβάλλονται από την ΕΕ. Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων είναι συχνές σε αυτά και σε άλλα θέματα.
Η Μελόνι αποκάλεσε το ευρώ «ένα νόμισμα που θα μπορούσε να καταρρεύσει», που σημαίνει ότι η Ιταλία χρειάζεται ένα «σχέδιο Β», αλλά που όπως υποστηρίζει δεν πρέπει να βγει από την Ένωση μονομερώς.
Εάν η κεντροδεξιά κερδίσει την εξουσία, όποιο κόμμα πάρει τις περισσότερες ψήφους θα διαλέξει τον πρωθυπουργό, πράγμα που σημαίνει ότι η Μελόνι είναι απίθανο να είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, αλλά περιμένει ότι η ομάδα της θα κερδίσει περισσότερες από 50 έδρες, τετραπλασιάζοντας σχεδόν αυτές που έχει σήμερα (12).
Εκτός από το σχέδιο γονικής μέριμνας, το οποίο περιλαμβάνει μηνιαία επιδόματα για γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των έξι ετών, οι αδελφοί της Ιταλίας επιθυμούν να διεξάγονται οι μουσουλμανικές θρησκευτικές υπηρεσίες στα ιταλικά κι όχι στα αραβικά και να περιοριστεί ο αριθμός των αλλοδαπών μαθητών στις σχολικές αίθουσες.
«Είπαν ότι ήμασταν ξενοφοβικοί επειδή ζητήσαμε να υπάρξει μια συμφωνία με τη κυβέρνηση της Λιβύης ώστε να μπλοκάρει στις ακτές της τα πλοία με τους μετανάστες, αλλά όταν ο υπουργός εσωτερικών είπε ακριβώς το ίδιο, αντιμετωπίστηκε σαν ιδιοφυΐα» είπε πριν λίγο καιρό η Μελόνι.
Η σχέση της με τους κεντροδεξιούς συμμάχους της, κυρίως με τον Μπερλουσκόνι, έχει τα «πάνω και τα κάτω» της, αλλά και οι δύο υποστηρίζουν πως έχουν σκοπό να θάψουν τις διαφορές τους, προκειμένου να κυβερνήσουν.
«Είμαστε οι μόνοι που μπορούν να δώσουν στην Ιταλία μια κυβέρνηση πατριωτών, που θα φροντίζει για τα συμφέροντα των Ιταλών» υποστηρίζει η ίδια.
Τα «παρατσούκλια» της είναι αρκετά. Άλλοι την φωνάζουν «Μεγκ Ράιαν της ακροδεξιάς», άλλοι «Μαρίν Λε Πεν της Ιταλίας». Αυτό που φαντάζει δεδομένο είναι πως το όνομα της θα το συναντάμε συχνά πλέον, τόσο στα θέματα που αφορούν την Ιταλία, όσο και σε αυτά που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη.
Πηγή: reader.gr