Τεράστιο ρήγμα απειλεί με διχοτόμηση την ανατολική Αφρική (pics & vid)
Ένα ρήγμα μήκους πολλών χιλιομέτρων προκαλεί αναστάτωση τόσο στον επιστημονικό προσωπικό όσο και σε εκατομμύρια κατοίκους της ανατολικής Αφρικής.
Africa is losing its Horn https://t.co/R1RQmdcfXE #NationNewsplex pic.twitter.com/BhVLO6NKV9
— Daily Nation (@dailynation) March 20, 2018
Το ρήγμα έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία αλλά και πολλά προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες αλλά και τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι σχετικά με την πορεία του φαινομένου.
Mai mahiu road cracks again, motorists stuck in slow moving traffic https://t.co/DiMqWG6S8O pic.twitter.com/gi3xTnRGbK
— NTV Kenya (@ntvkenya) March 18, 2018
Όλα άρχισαν πριν μερικούς μήνες, όταν παρατηρήθηκε η δημιουργία του ρήγματος σε διάφορα σημεία στην περιοχή της βορειανατολικής Κένυας, κοντά στα σύνορα με την Σομαλία, ενώ το φαινόμενο εξελίσσεται ταχύτατα με αρκετές περιοχές να παραμένουν αποκλεισμένες, καθώς τα συνεργεία αποκατάστασης δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν σε όλα τα σημεία που χρειάζονται επιδιορθώσεις.
Μάλιστα, ορισμένες εκτιμήσεις των ειδικών που ασχολούνται με το ρήγμα και τις αιτίες δημιουργίας του, κάνουν λόγο για την απαρχή της διχοτόμησης της περιοχής, καθώς το ρήγμα θα φτάσει μέχρι τις ανατολικές ακτές της ηπείρου, γεγονός που θα αποτελεί μοναδικό γεγονός για την επιστήμη της γεωλογίας.
Bird’s-eye view of Mai Mahiu - Suswa road after a fault line split it into two again. #NTVNews pic.twitter.com/enUXs10x9K
— NTV News (@NTVnewsroom) March 19, 2018
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γεωλόγων, ο ωκεανός θα καλύψει το κενό στο έδαφος που δημιουργείται από το ρήγμα, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα νέο μεγάλο νησί στην ανατολική Αφρική, αλλάζοντας για πάντα τον χάρτη στην περιοχή.
Βέβαια, για να φτάσουμε μέχρι εκείνο το σημείο θα πρέπει να περιμένουμε αρκετές χιλάδες χρόνια ακόμα, καθώς τέτοιου είδους μεταβολές έχουν απειροελάχιστες πιθανότητες ραγδαίας εξέλιξης.
Ως αιτία του φαινομένου, που μοιάζει περισσότερο με σενάριο ταινίας παρά με πραγματικότητα, εμφανίζεται η ηφαιστειακή και τεκτονική δραστηριότητα, ενώ δεκάδες ερευνητές συρρέουν στην περιοχή για να μελετήσουν το φαινόμενο.