Ισπανική ΜΚΟ καταγγέλλει πως διεξάγεται εκστρατεία για να «εξαλειφθούν οι μάρτυρες»
«Η ProActiva Open Arms είναι ο νέος στόχος μιας διάφανης θεσμικής, πολιτικής και ειδησεογραφικής εκστρατείας με στόχο να εξαλειφθούν οι μάρτυρες που καταγγέλλουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μεσόγειο», υποστήριξε ο ιδρυτής της ΜΚΟ, ο Όσκαρ Καμπς.
Η οργάνωση κατηγορείται από τις ιταλικές αρχές για συνέργεια σε παράνομη μετανάστευση διότι αρνήθηκε στα μέσα Μαρτίου να παραδώσει στην ακτοφυλακή της Λιβύης 200 και πλέον μετανάστες που είχε διασώσει το πλοίο της στα ανοικτά των ακτών της βορειοαφρικανικής χώρας.
Αλλά το να οδηγηθούν οι μετανάστες πίσω στη Λιβύη, μια χώρα όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση και όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συχνές, θα σήμαινε «την επιστροφή τους στην κόλαση από την οποία απέδρασαν», τόνισε ο Όσκαρ Καμπς.
Η εισαγγελία της Κατάνης (Σικελία) κατηγορεί τη ΜΚΟ για συνέργεια σε παράνομη μετανάστευση, σύσταση και συμμορία. Η οργάνωση είναι αντιμέτωπη με την επιβολή ποινών φυλάκισης τριών ετών σε βάρος του καπετάνιου του πλοίου της και του στελέχους της που συντόνιζε την επιχείρηση καθώς και πρόστιμα 15.000 ευρώ για κάθε μετανάστη ή μετανάστρια που διέσωσε στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει πάνω από 3,2 εκατ. ευρώ για τους 216 ανθρώπους που διέσωσε στην επιχείρηση στα μέσα Μαρτίου.
Η ιταλική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε ότι το πλοίο της ProActiva Open Arms, που η ΜΚΟ τονίζει πως έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχει κατασχεθεί.
Για τον Χάιμε Ροδρίγο, έναν ειδικό στο δίκαιο της θάλασσας που συμβουλεύει τη ΜΚΟ, η νομική βάση για την ακινητοποίηση και την κατάσχεση του πλοίου της «είναι ανύπαρκτη».
«Είναι πιθανό το πλοίο να κρατηθεί για πολύ καιρό εκεί κάτω, διότι η κατάσχεση μπορεί να διαρκέσει όσο και η δίκη -- και γνωρίζουμε πόσο μακρόσυρτες είναι οι διαδικασίες» αυτές, σημείωσε ο ίδιος.
Η δράση της ProActiva Open Arms στη Μεσόγειο έχει διακοπεί εντελώς μετά την κατάσχεση, καθώς η ΜΚΟ δεν διαθέτει παρά μόνο ένα πλοίο κι αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.
«Είμαστε κουνούπια και μας ρίχνουν με κανόνια», τόνισε ο Καμπς, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες για δωρεές και προς οργανισμούς και τους θεσμούς για υποστήριξη.
Πριν από έναν χρόνο, περίπου δέκα πλοία που ανήκαν σε ΜΚΟ συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης στα ανοικτά της Λιβύης. Πλέον δεν απομένει παρά μόνο ένα, αν και μερικά ακόμη αναμένεται να βγουν στη θάλασσα ξανά την άνοιξη.
«Εάν εξαλειφθούν οι ΜΚΟ που επιχειρούν στη Μεσόγειο, οι διασώσεις των μεταναστών που αναχωρούν από τη Λιβύη θα σβήσουν», προειδοποίησε ο Όσκαρ Καμπς.
Η Ιταλία είναι η βασική πύλη εισόδου των παράτυπων μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη μέσω της κεντρικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), από την αρχή της χρονιάς ως την 25η Μαρτίου πάνω από 6.100 μετανάστες αφίχθησαν στις ιταλικές ακτές, ενώ άλλοι 359 βρήκαν τον θάνατο στη Μεσόγειο. Το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ο αριθμός των αφίξεων στην Ιταλία ανερχόταν σε 22.000, ενώ οι θάνατοι υπολογιζόταν πως είχαν φθάσει τους 727.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Ντόναλντ Τραμπ: Αναβάλλεται επ' αόριστον η ανακοίνωση της ποινής για την υπόθεση Ντάνιελς
- Νέα φρικιαστική υπόθεση στη Γαλλία: Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την έφηβη κόρη του σε αγνώστους
- Αποστολή στο Τορίνο: «Εδώ χτυπά η καρδιά του κόσμου» έλεγε ο Νίτσε - Η πόλη του Γανυμήδη, του Θουκυδίδη και της Ιεράς Σινδόνης