Θετικά σχόλια για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον

Gazzetta team
Θετικά σχόλια για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον
Έπαινοι για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον, «μικρό καλάθι» για το χρέος.

Μπαράζ θετικών σχολίων για την πρόοδο που έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα δέχεται η Ελλάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο.

Ωστόσο, οι έπαινοι απέχουν πολύ από τον στόχο που έχει θέσει η Αθήνα από την παρουσία της στην αμερικανική πρωτεύουσα, που δεν άλλος από το να αποσπάσει άμεσες δεσμεύσεις – και κατ’ επέκταση αποφάσεις – για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος που επικρατεί, τα τελευταία 24ωρα, για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον είναι το τελευταίο δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η υπερχρεωμένη Ελλάδα από τον ερχόμενο Αύγουστο θα μπορεί πιθανότατα να τα βγάλει πέρα χωρίς άλλη βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων».

 

«Η κατάσταση είναι πλέον διαφορετική απ’ ότι πριν από δύο χρόνια. Γι’ αυτό και μπορεί κανείς ήδη να ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα φτάσει αισίως στο τέλος του», δήλωσε, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ο Σολτς στο περιθώριο της εαρινής διάσκεψης του ΔΝΤ.

«Και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει επίσης ότι η χώρα θα μπορέσει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, να σταθεί και πάλι στα πόδια της κι ότι η εμπιστοσύνη των αγορών θα μεγαλώσει τόσο ώστε η Ελλάδα να μπορεί να χρηματοδοτείται στο μέλλον μόνη της» σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι το ζήτημα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στην Ουάσιγκτον, καθότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι οι φορείς που συντονίζουν την βοήθεια.

«Μικρό καλάθι» για το χρέος

Ωστόσο οι έπαινοι δεν μεταφράζονται αυτόματα και σε… θετικές αποφάσεις.

Η απουσία της Λαγκάρντ από τη συνάντηση των Ευρωπαίων δανειστών με το ΔΝΤ χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για ουσιαστικό βήμα προόδου μεταξύ των συνομιλητών σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και, ειδικότερα, τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Εξ αρχής, αναφέρουν πηγές του Ταμείου, το ΔΝΤ κρατούσε «μικρό καλάθι» σχετικά με τις εν λόγω συνομιλίες.

Στο Washington Group, στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, καθώς και ο Μάριο Ντράγκι από την ΕΚΤ και ο Κλαους Ρέγκλινγκ από τον ESM, το ΔΝΤ και η Γερμανία προσήλθαν με διαμετρικά αντίθετες θέσεις όσον αφορά στον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους.

Το Ταμείο επιμένει ότι ο μηχανισμός πρέπει να είναι αυτόνομος και ανεξάρτητος από πολιτικές αποφάσεις -βασικά στο Eurogroup- ενώ η Γερμανία δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ίδια άποψη, όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο περιθώριο της Συνόδου. «Το θεωρώ απίθανο να έχουμε έναν πλήρως αυτοματοποιημένο μηχανισμό για το χρέος», δήλωσε στο insider.gr ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή.

Μια ακόμη αντίθεση που αναδεικνύεται μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών είναι το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι τα χρονικά περιθώρια για συμμετοχή του Ταμείου εξαντλούνται και θα πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν όσο το δυνατό συντομότερα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε αντιθέτως ότι η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Ecofin στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα και πως θα απαιτηθεί χρόνος. «Θα απαιτηθούν πολλές ακόμα εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: reader.gr