Τσίπρας για ΠΓΔΜ: «Υπάρχει ακόμα δρόμος για την τελική συμφωνία»
Διανύσαμε μια μεγάλη απόσταση σε ότι αφορά την ονομασία της πΓΔΜ αλλά μένει ακόμα μεγάλη απόσταση να διανυθεί, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά από την συνάντηση του με τον Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρόοδο αλλά πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για συμφωνία» και επεσήμανε ότι «τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι πάντα τα πιο δύσκολα».
«Συναντηθήκαμε και χθες με τον Ζόραν Ζάεφ και το βράδυ, μετά το τέλος της Συνόδου. Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση σε πολύ χαλαρό κλίμα έως τις πρώτες πρωινες ώρες και περίπου μίας ώρας συνάντηση το πρωί», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Η πρόοδος και στο Σούνιο ήταν ουσιαστική αλλά είναι ακόμα αρκετά ζητήματα ανοιχτά. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση. Διανύσαμε μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει κι άλλη απόσταση να διανυθεί. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να έχουμε αποτέλεσμα που θα προλάβει τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν είναι αισιόδοξος για λύση μέσα στον Ιούνιο ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «δεν επιδιώκουμε μια εύθραυστη συμφωνία αλλά μια που θα αντέξει στον χρόνο και θα υιοθετηθεί από τους λαούς μας, με σεβασμό στην παράδοση, την ιστορία και το συναίσθημα των δύο λαών. Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι πάντα τα πιο δύσκολα».
Σε επόμενη ερώτηση για το τι είναι αυτό που θα κρίνει το αν η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της πΓΔΜ θα γίνει τον Ιούνιο, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι αυτό που θα καθορίσει το αν η συνάντηση μεταξύ τους θα πραγματοποιηθεί είναι οι διεργασίες των επόμενων ημερών στην πλευρά της γείτονος αλλά και οι επόμενες συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά τις οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν οι αποστάσεις. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο για συνάντηση στις Πρέσπες αλλά πρέπει να έχουμε φτάσει στο σημείο μια τέτοια συνάντηση να έχει πιθανότητες επιτυχίας και τελικής λύσης» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συμφωνία σε όλα ή σε τίποτα
«Σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή σε τίποτα. Δεν μπορείς να πεις έχουμε συμφωνήσει στα μισά. Αν δεν συμφωνηθούν αυτά που μένουν, δεν υπάρχει συμφωνία. Δεν υπάρχει ως εκ τούτου νόημα να κατηγοριοποιήσω και δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες», δήλωσε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και το που υπάρχουν διαφωνίες.
«Αυτό που υπάρχει είναι διάφορες σκέψεις για τα κρίσιμα και ανοιχτά θέματα. Οι θέσεις μας παραμένουν ίδιες σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές. Ακόμα και το θέμα της ονομασίας και πως θα στέλνει ένα μήνυμα ότι διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της από την χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, είναι ένα κρίσιμο θέμα και όχι απλό ζήτημα. Υπάρχουν σκέψεις και εναλλακτικές, οφείλω όμως να μη δώσω περαιτέρω διευκρινίσεις πριν να έχουμε την τελική στάση της άλλης πλευράς», πρόσθεσε.
Για την Αλβανία
«Η διαπραγμάτευση εκεί ήταν πιο δύσκολη. Κράτησε περισσότερο χρόνο. Έχουμε ζητήματα ανοιχτά από τον Β' ΠΠ. Το θέμα της ΑΟΖ, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, είμαι πολύ αισιόδοξος, μπορούμε μέσα στο ν Ιούνιο να έχουμε θετική έκβαση. Αν θα πάρει το πράσινο φως για την ενταξιακή της διαδικασία, δεν εξαρτάται μόνο από την επίλυση των διμερών διαφορών», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Συναντήσεις με Μακρόν και Μέρκελ
Μιλώντας για τις συναντήσεις που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω διεξοδικά για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της τέταρτης αξιολόγησης, την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Όλοι μας βρισκόμαστε σε κοινή συνισταμένη της επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων αν γίνεται μέσα στον Ιούνιο, που είναι κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα».
Ζάεφ: Θα υπάρξει λύση
«Θα υπάρξει λύση για το Σκοπιανό», εκτίμησε νωρίτερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραφ Ζάεφ, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια.
Μάλιστα, ο Ζόραν Ζάεφ θεωρεί πιθανή μια λύση μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και ευελπιστεί ότι η χώρα του θα λάβει και ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έχει δημιουργηθεί «μια τόσο καλή άνευ όρων σχέση (με τον κ. Τσίπρα) που ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό θα συνεχίσουμε να συζητάμε και μετά τον Ιούνιο».
Τέσσερις μήνες σχεδόν μετά την πρώτη τους συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας, οι δυο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν εκ νέου, με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.
Ανάμεσα στις δυο συναντήσεις των πρωθυπουργών, μεσολάβησαν έντεκα συναντήσεις των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών, Κοτζιά και Δημητρόφ, που επεξεργάστηκαν μια σειρά σχεδίων και σεναρίων αναφορικά με την επίλυση μιας διαμάχης που αριθμεί πλέον 27 χρόνια.
Πηγή: reader.gr