Η Κίνα εκτόξευσε τον πρώτο της ιδιωτικό πύραυλο στο διάστημα

Gazzetta team
Η Κίνα εκτόξευσε τον πρώτο της ιδιωτικό πύραυλο στο διάστημα
Η Κίνα εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλο που κατασκεύασε ιδιωτική κινεζική εταιρεία. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε από τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης το τελευταίο ορόσημο στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο πρόεδρος Σι έχει θέσει ως μια από τις προτεραιότητές του να κάνει την Κίνα υπερδύναμη στο διάστημα, με αιχμή την τοποθέτηση σε τροχιά γύρω από τη Γη ενός μόνιμου επανδρωμένου διαστημικού σταθμού περίπου το 2022.

Η εκτόξευση του πυραύλου "Chongqing Liangjiang Star", τον οποίο ανέπτυξε η ιδιωτική εταιρεία OneSpace Technology με έδρα το Πεκίνο, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένας ιδιωτικός κινεζικός πύραυλος τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και το Ρόιτερς.
Ο πύραυλος, γνωστός και ως OS-XO, διαθέτει κινητήρα στερεών καυσίμων και μπορεί να θέσει ένα φορτίο βάρους 100 κιλών σε τροχιά απόστασης έως 800 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Η εταιρεία OneSpace ιδρύθηκε το 2015 και ενθαρρύνεται από την κινεζική κυβέρνηση να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος της χώρας, κατά το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου η παρουσία του ιδιωτικού τομέα είναι ολοένα πιο αισθητή, με πιο γνωστή την περίπτωση της Space X του Έλον Μασκ.

Η κινεζική εταιρεία προσδοκά ότι το 2019 θα αναλάβει δέκα εκτοξεύσεις και, όπως δήλωσε ο ιδρυτής της Σου Τσανγκ, σταδιακά θα εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκτόξευσης μικρών δορυφόρων παγκοσμίως.
Το 2017, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με τον κρατικό όμιλο Chongqing Liangjiang Aviation Industry Investment Group για να αναπτύξουν από κοινού ερευνητικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη νοτιοδυτική πόλη Τσονγκίνγκ.

 

Η στρατηγική τοποθεσία της υπό κατασκευή βάσης, στο πλαίσιο της ευρύτερης πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος» της Κίνας, αποσκοπεί στο να δημιουργήσει μια μεγάλη εξαγωγική εξαγορά για την OneSpace. Όπως είπε ο Σου Τσανγκ, «θα αναπτύξουμε μεγαλύτερους πυραύλους στο μέλλον και θα συμμετάσχουμε στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Προφανώς, τελείωσε οριστικά η εποχή που η Κίνα αποτελούσε ανταγωνιστή των άλλων χωρών μόνο για φθηνά χαμηλής τεχνολογίας προϊόντα...