Συνεχίζεται η ένταση στην πΓΔΜ με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών

Gazzetta team
Συνεχίζεται η ένταση στην πΓΔΜ με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών
Η βουλή στα Σκόπια επικύρωσε χθες τη συμφωνία των Πρεσπών μετά από ένα διήμερο έντασης στην ΠΓΔΜ, με τους διαδηλωτές στους δρόμους, και την κυβέρνηση να φτάνει στα άκρα την κόντρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τελικά με 69 ψήφους υπέρ και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να απέχουν από τη διαδικασία, το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία. Ο Ζόραν Ζάεφ έδειξε πάντως από πολύ νωρίς το πού θα κριθεί η τύχη της συμφωνίας και συνάρτησε εξ’αρχής τις πολιτικές εξελίξεις για το επόμενο διάστημα με το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα. Η κυβέρνηση στη γειτονική χώρα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στη λαϊκή νομιμοποίηση που θα μπορούσε να λάβει η συμφωνία εφόσον υπερψηφιστεί από τους πολίτες της ΠΓΔΜ στο δημοψήφισμα που θα διοργανωθεί το φθινόπωρο, όπου το ερώτημα θα είναι έτσι διατυπωμένο ώστε να εκμαιεύεσει τη θετική ψήφο των πολιτών. Θα ζητάει δηλαδή από τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας ως προϋπόθεση της ένταξης της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ).

Ο κ. Ζάεφ όμως από χθες έδωσε μια πρόγευση των εξελίξεων του ερχόμενου φθινοπώρου, προεξοφλώντας στην ουσία πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καθορίσει τις εξελίξεις: για αυτό και φρόντισε να στείλει ένα σκληρό μήνυμα στον Πρόεδρο Ιβάνοφ (που αντιτάσσεται σθενάρα στην επικύρωση κι εφαρμογή της συμφωνίας) προειδοποιώντας τον με καθαίρεση, εφόσον ο ίδιος δεν συναινέσει στη λαϊκή βούληση. Ο κ. Ιβάνοφ βέβαια σήκωσε το γάντι, απαντώντας “ας τολμήσουν” υπονοώντας ότι ο Πρωθυπουργός Ζάεφ και το κόμμα του δεν διαθέτουν στη βουλή την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για να περάσουν τις συνταγματικές αλλαγές ή να καθαιρέσουν τον Πρόεδρο.

Είναι προφανώς ότι η ΠΓΔΜ οδηγείται σε μια έντονη περίοδο εσωστρέφειας, όπου οι δυο πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα επιδοθούν σε έναν αγώνα διαρροών και αλληλοκατηγοριών με φόντο την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Ο κ. Ζάεφ είναι σαφές πως θα στηρίζεται από ένα σύστημα εξουσίας σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Βερολίνο που βλέπει στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού τον άνθρωπο που διαθέτει την πολιτική βούληση να φτάσει τη συμφωνία μέχρι το τέλος. Ο κ. Ζάεφ απευθύνθηκε χθες στους βουλευτές του Κοινοβουλίου περιγράφοντας τη συμφωνία ώς ένα ντιλ όπου η Ελλάδα αναγνώρισε «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα ενώ η πΓΔΜ δεν έδωσε τίποτα και σε κανέναν.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την “Μακεδονία” και αποτελεί μια αξιοπρεπή και αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές, με την οποία επιβεβαιώνονται μόνιμα η ταυτότητα και η γλώσσα της “Μακεδονίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Ζάεφ όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, ΜΙΑ.

 

«Έχουμε μια συμφωνία με σαφή αναγνώριση της μακεδονικής μας ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας μας. Δεν δώσαμε τίποτα και σε κανέναν, ούτε κανείς πήρε τίποτα όταν συμφωνήσαμε σε γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα προς το συμφέρον του μέλλοντος των πολιτών και των παιδιών μας, προς ένα ειρηνικό μέλλον. Ας δώσουμε στη συμφωνία μια ευκαιρία, απορρίπτοντας την ξενοφοβία», είπε, μεταξύ άλλων, ο Ζάεφ.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, η Ελλάδα θα ενηερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι στηρίζει την χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΠΓΔΜ και τα υπόλοιπα δυτικά βαλκάνια, απόφαση που η ΕΕ αναμένεται να λάβει την ερχόμενη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα συγκληθεί στο Λουξεμβούργο.


Πηγή: reader.gr