Στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα ετοίμαζε ο Τραμπ!

Gazzetta team
Στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα ετοίμαζε ο Τραμπ!
Την αποπομπή του προέδρου Μαδούρο από την ηγεσία της Βενεζουέλας επιθυμεί διακαώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να το καταφέρει.

Ενδεικτικό της στάσης του προέδρου Τραμπ αποτελεί το γεγονός ότι πέρυσι, ουκ ολίγες φορές, έφερε και επανέφερε το ενδεχόμενο της λύσης της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να εξασφαλίσει την ανοχή και την υποστήριξη και άλλων χωρών στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε για πρώτη φορά να καταλάβει τη χώρα στις 10 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο για τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Μεταξύ των κορυφαίων στελεχών στη συνάντηση ήταν και οι Ρεξ Τίλερσον και ΜακΜάστερ, τότε υφυπουργός και σύμβουλος Εθνικής Άμυνας, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι σύμβουλοι του προέδρου τον προειδοποίησαν σε όλους τους τόνους ότι τυχόν ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να αντιστρέψει τη στάση των άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής και οι ΗΠΑ να χάσουν τη στήριξή τους.

 

Παρά τις προειδοποιήσεις των βοηθών του, ο Τραμπ συνέχισε να μιλά για μια στρατιωτική εναλλακτική προσέγγιση με στόχο την απομάκρυνση του προέδρου Μαδούρο από την εξουσία στη Βενεζουέλα.

Μάλιστα, σε ένα ιδιωτικό δείπνο στο πλαίσιο συνάντησης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ένα μήνα αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τέσσερις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής να αναλάβουν από κοινού στρατιωτική δράση. Ο μόνος Λατινοαμερικανός ηγέτης που κατονομάστηκε από το πρακτορείο AP ήταν ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χοσέ Μανουέλ Σάντος.

«Οι βοηθοί μου μού συνέστησαν να μην το πω αυτό», είπε ο πρόεδρος Τραμπ στους 4 ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. Στη συνέχεια, γύρισε γύρω-γύρω στο τραπέζι και τιυς ρώτησε έναν-έναν εάν ήταν σίγουροι πως δεν ήθελαν να εισβάλουν στη Βενεζουέλα. Φυσικά, όλοι τους ήταν βέβαιοι, σημειώνει το Associated Press.

Ο πληθωρισμός της Βενεζουέλας αυξήθηκε πάνω από 41.000% τον περασμένο μήνα, καθιστώντας σχεδόν όλα τα αγαθά απρόσιτα, και το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλε εκτροχιασμό και χειραγώγηση του νόμου και της τάξης στη χώρα, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες νεκρούς από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ενώ ταυτόχρονα προστάτευαν από τη δίωξη υπόπτους για εγκληματικές πράξεις.

Εξάλλου, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας συνεχίζουν να ζητούν άσυλο σε χώρες του εξωτερικού όπως η Βραζιλία, η Κολομβία, η Χιλή, οι ΗΠΑ και η Ισπανία.

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε νέες κυρώσεις σε δεκάδες αξιωματούχους της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του προέδρου Μαδούρο, τον Μάιο.

Το μπούλινγκ του Τραμπ στον Μαδούρο ίσως ενισχύσει τη θέση του προέδρου της Βενεζουέλας στη χώρα του, καθώς οι υποστηρικτές του εδώ και καιρό έχουν δαιμονοποιήσει την αμερικανική επεμβατική πολιτική στα εσωτερικά της χώρας. Ο πρόεδρος Μαδούρο συχνά έχει απευθυνθεί στο αντιαμερικανικό θυμικό των οπαδών του προκειμένου να σφυρηλατηθούν έναντι των αντιπάλων του.

«Ασχοληθείτε με τη δική σας δουλειά και λύστε τα δικά σας προβλήματα, κύριε Τραμπ», είχε πει πέρσι ο γιος Μαδούρο, επίσης Νίκολας.


Πηγή: insider.gr