Που καταλήγουν τα κέρματα που πέφτουν στην Φοντάνα ντι Τρέβι (pics & vid)
Η Φοντάνα ντι Τρέβι αποτελεί έναν από τους πιο must προορισμούς για όσους επισκέπτονται την «Αιώνια Πόλη», καθώς το περίφημο συντριβάνι της ιταλικής πρωτεύουσας προσελκύει κάθε μέρα εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι με γυρισμένη την πλάτη τους, πετούν μέσα τα κέρματά τους, περιμένοντας να βγουν αληθινές οι ευχές που έχουν κάνει προηγουμένως.
Εύλογα, λοιπόν, θα αναρωτηθεί κανείς, πόσο είναι το συνολικό ποσό που μαζεύεται αλλά και το τι γίνεται με τα χρήματα που συγκεντρώνονται από την δημοτική αρχή της Ρώμης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Caritas, της φιλανθρωπικής οργάνωσης της ρωμαιοκαθολικής εταιρείας που έχει το δικαίωμα να μαζεύει και να διαχειρίζεται το χρηματικό ποσό από το συντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι («Η κρήνη των τριών δρόμων») περίπου 15.000 ευρώ συλλέγονται σε εβδομαδιαία βάση από τον πυθμένα της, ενώ σε ετήσια βάση το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1 εκατομμύριο.
Στη συνέχεια, η οργάνωση διαθέτει το ποσό σε άπορους Ρωμαίους αλλά και σε ιδρύματα τα οποία φιλοξενούν κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, ενώ πριν από μερικά χρόνια η ίδια οργάνωση εγκαινίασε ένα σούπερ μάρκετ χαμηλού κόστους, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες βιοπορισμού όσων δεν έχουν τον τρόπο να βγάλουν τα προς το ζην.
Πάντως, η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι μακράν το πιο επικερδές συντριβάνι του κόσμου, καθώς οι υπόλοιπες «απομιμήσεις» αποδεικνύονται λιγάκι ρηγμένες σε σχέση με το εμβληματικό συντριβάνι της Ρώμης.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι το συντριβάνι έξω από το καζίνο Bellagio του Λας Βέγκας έχει κέρδη 12.000 δολαριών τον χρόνο, ενώ τα συντριβάνια της Disney World αποφέρουν σχεδόν 18.000 δολάρια τον χρόνο και τα οποία δωρίζονται σε παιδικά ιδρύματα.
Η ιστορία της Φοντάνα ντι Τρέβι
Η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι σιντριβάνι στην περιοχή Τρέβι στη Ρώμη, στην Ιταλία. Είναι το μεγαλύτερο μπαρόκ σιντριβάνι της πόλης ύψους 25,9 μέτρων και πλάτους 19,8 μέτρων. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Νικόλα Σάλβι και ολοκληρώθηκε από τον Πιέτρο Μπράτσι.
Το Ρωμαϊκό έθιμο της κατασκευής ενός όμορφου σιντριβανιού στο τέλος ενός υδραγωγείου που έφερνε νερό στη Ρώμη επανήλθε το δέκατο πέμπτο αιώνα στην εποχή της αναγέννησης.
Το 1453 ο πάπας Νίκολας Ε΄ τελείωσε τις επισκευές του Άκουα Βέρτζινε, έχτισε μια απλή λεκάνη σχεδιασμένη από τον ανθρωπιστή αρχιτέκτονα Λέον Μπαττίστα Αλμπέρτι για να σηματοδοτεί την άφιξη του νερού. Το όνομα «Φοντάνα ντι Τρέβι» σημαίνει «κρήνη στους τρεις δρόμους» (tre vie), στην κυριολεξία σημαίνει «κρήνη του τριδρόμου».
Το συντριβάνι αυτό σηματοδοτεί το τέλος του «σύγχρονου» Άκουα Βέρτζινε, ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου το οποίο υδροδοτούσε την αρχαία Ρώμη.
Το 19 π.Χ.., οι Ρωμαίοι τεχνίτες εντόπισαν με την υποτιθέμενη βοήθεια μιας παρθένου μια πηγή καθαρού νερού περίπου 13 χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Ωστόσο, το μήκος του υδραγωγείου είναι 22 χιλιόμετρα, γιατί δεν έχει ευθύγραμμο σχήμα.
Το Άκουα Βίργκο οδηγούσε το νερό στα μπάνια Λουτρά του Αγρίππα. Υδροδότησε τη Ρώμη τουλάχιστον για τετρακόσια χρόνια.
Η καταστροφή των υδραγωγείων από Γότθους πολιορκητές το 537 με 538 ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την αστική ζωή της ύστερης κλασσικής Ρώμης. Οι Ρωμαίοι στο Μεσαίωνα υδροδοτούνταν από μολυσμένα πηγάδια και από τον επίσης μολυσμένο ποταμό Τίβερη.
Πληροφορίες: Wikipedia