Νεκροί δύο νεαροί από επίθεση σε εκκλησία
Συνολικά, περισσότεροι από 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 2.000 έχουν τραυματιστεί στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στη Νικαράγουα τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH).
«Ζητάμε από τον Θεό να μας συνοδεύσει. Πάμε να σώσουμε τα αγόρια», δήλωσε ο αποστολικός νούντσιος Στανισλάβ Βαλντεμάρ Σόμερταγκ, πηγαίνοντας να συνοδεύσει τα λεωφορεία που μετέφεραν τους νέους οι οποίοι απελευθερώθηκαν από την εκκλησία του Θείου Ελέους στην πρωτεύουσα Μανάγκουα.
Οι νεαροί κουνούσαν σημαίες της Νικαράγουας, φωνάζοντας «ευχαριστώ» και υψώνοντας τη γροθιά σε χαιρετισμό των εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής τους.
«Ζήτω οι φοιτητές!», «Δικαιοσύνη!» και «Νικαράγουα!» φώναζε από την πλευρά του το πλήθος την ώρα που οι οδηγοί πατούσαν τα κλάξον.
«Μας είπαν ότι υπήρχαν δύο θάνατοι και πολλοί τραυματίες», είχε δηλώσει λίγο πριν από τη λύση της κρίσης ο Νικαραγουανός καρδινάλιος Λεοπόλδο Μπρένες κατά την άφιξή του στην περιοχή όπου βρίσκεται η εκκλησία, η οποία είχε περικυκλωθεί από τις 02:00 ώρα Ελλάδας από αστυνομικούς και παραστρατιωτικούς.
Οι δύο νέοι σκοτώθηκαν με σφαίρα στο κεφάλι, ο ένας στο εσωτερικό της εκκλησίας και ο άλλος σε ένα οδόφραγμα, σύμφωνα με μάρτυρες.
Ο καρδινάλιος Λεοπόλδο Μπρένες, πρόεδρος της Διάσκεψης Επισκόπων της Νικαράγουας (CEN), είπε πως η κυβέρνηση είναι η «μοναδική υπεύθυνη» για τα γεγονότα αυτά και την κάλεσε να «σταματήσει τη σφαγή».
Η εκκλησία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μανάγκουα, κοντά στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο (UNAN), όπου είχαν καταφύγει προκειμένου να γλιτώσουν από μια επίθεση εναντίον του UNAN, όπου είχαν ταμπουρωθεί προηγουμένως, περίπου 200 φοιτητές που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα.
«Δεν θέλουμε να πεθάνουμε», «βοηθήστε μας», μπορούσε κανείς να ακούσει να φωνάζουν απελπισμένοι νεαροί εν μέσω κρότου από πυρά, σε απευθείας αναμετάδοση των γεγονότων από τρεις τοπικούς δημοσιογράφους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στην εκκλησία.
Στη διάρκεια της νύχτας, ένας ιερέας βγήκε από την εκκλησία κρατώντας τη σημαία του Βατικανού προκειμένου να απομακρύνει τους σοβαρά τραυματίες καθώς και ένας Αμερικανός δημοσιογράφος της Washington Post, ο Τζόσουα Πάρτλοου, έπειτα από διαπραγματεύσεις με την καθολική Εκκλησία.
Οι φοιτητές είναι η αιχμή του δόρατος ενός μαζικού κινήματος αμφισβήτησης που ξεκίνησε στις 18 Απριλίου κατά του 72χρονου προέδρου Ορτέγα, ο οποίος είναι επικεφαλής της Νικαράγουας, της πιο φτωχής χώρας της Κεντρικής Αμερικής, από το 2007. Ο Ορτέγα ήταν πρόεδρος και από το 1979 έως το 1990.
Κατηγορείται ότι κατέστειλε βίαια της διαδηλώσεις και ότι έχει εγκαθιδρύσει από κοινού με τη σύζυγό του μια «δικτατορία» η οποία χαρακτηρίζεται από διαφθορά και νεποτισμό. Οι αντίπαλοί του ζητούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ή την αποχώρησή του.
Την Παρασκευή στη Μασάγια, την πιο εξεγερμένη πόλη της χώρας που βρίσκεται περίπου τριάντα χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, οπαδοί του Ντανιέλ Ορτέγα «πυροβόλησαν με όπλα μεγάλου διαμετρήματος» στη συνοικία Μονίμπο, στο νότιο τμήμα της πόλης, σκοτώνοντας «έναν αστυνομικό και έναν διαδηλωτή», σύμφωνα με τον Άλβαρο Λέιβα, αξιωματούχο της νικαραγουανής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ANPDH).
Ο πρόεδρος Ορτέγα είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν πορεία την Παρασκευή στη Μασάγια, απαντώντας στη γενική απεργία. Πιστοί στον πρόεδρο αναχώρησαν από τη Μανάγκουα με εκατοντάδες αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ανεμίζοντας κόκκινες και μαύρες σημαίες του κυβερνώντος κόμματος, Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης των σαντινίστας (FSLN, αριστερά).
Ο Ορτέγα και η σύζυγός του Ροσάριο Μουρίγιο, που είναι αντιπρόεδρος, βρίσκονταν σε αυτή την αυτοκινητοπομπή σε ανάμνηση ενός σημαντικού επεισοδίου της επανάστασης των σαντινίστας το 1979.
«Καλούμε όλο τον κόσμο (...) να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης», είχε δηλώσει ο Ορτέγα μπροστά από ένα αστυνομικό τμήμα στη Μασάγα, που προστατευόταν από μεγάλο αριθμό βαριά οπλισμένων αστυνομικών με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων.
Η γενική απεργία της Παρασκευής ήταν η δεύτερη μετά εκείνην της 14ης Ιουνίου στη διάρκεια της οποίας τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Για την κυβέρνηση οι διαδηλωτές είναι «παραβάτες» που προέρχονται από την «πραξικοπηματική δεξιά» η οποία υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η καθολική Εκκλησία, που ασκεί μεγάλη επιρροή στη Νικαράγουα, ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κάτι που αρνείται ο πρόεδρος Ορτέγα.
Η ένταση είχε αυξηθεί ήδη από τη Δευτέρα όταν περίπου 100 οπαδοί του Ντανιέλ Ορτέγα και παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν σε πρελάτους της καθολικής Εκκλησίας μέσα σε μια εκκλησία, στην επομένη συγκρούσεων με αντιπάλους της κυβέρνησης που είχαν προκαλέσει 14 θανάτους.
Πηγή: insider.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- «Κατέστρεψα τη ζωή σας»: Άργησε τέσσερα χρόνια η συγγνώμη της μαθήτριας για το ψέμα που οδήγησε στον αποκεφαλισμό του Σαμουέλ Πατί από τζιχαντιστή
- Πύθωνας επτά μέτρων συνέθλιψε και καταβρόχθισε 30χρονο αγρότη στην Ινδονησία (vid)
- Αγγλία: Συνελήφθη ο TikToker που κατέγραφε κρυφά νεαρές κοπέλες με «καυτό» ντύσιμο στις βραδινές τους εξόδους στο Μάντσεστερ (vid)