Φόβοι για 800.000 πρόσφυγες από την επικείμενη σύγκρουση στην Ιντλίμπ της Συρίας

Gazzetta team
Φόβοι για 800.000 πρόσφυγες από την επικείμενη σύγκρουση στην Ιντλίμπ της Συρίας
Η επιθετική εκστρατεία των συριακών δυνάμεων ενάντια στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, μπορεί να οδηγήσει στον εκτοπισμό έως και 800.000 αμάχων που ζουν ήδη σε επισφαλείς συνθήκες ανέφερε σήμερα το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA),

Παράλληλα ο γενικςό γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε για τους «αυξανόμενους κινδύνους της ανθρωπιστικής καταστροφής στην περίπτωση μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης στην επαρχία».

Η Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, βρίσκεται στο στόχαστρο μιας επίθεσης των στρατευμάτων του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ρώσων συμμάχων του. Η επαρχία ελέγχεται κατά το μεγάλο μέρος της από ισχυρές δυνάμεις τζιχαντιστικών οργανώσεων και επλήγη από ένα κύμα βομβαρδισμών από αεροσκάφη και βαριά πυροβόλα τον περασμένο μήνα, που θεωρήθηκε προάγγελος μιας ολομέτωπης επίθεσης.

«Αν υπάρξει μια κλιμάκωση στην περιοχή, είμαστε ανήσυχοι ότι έως και 800.000 άνθρωποι μπορεί να εκτοπιστούν», δήλωσε η Λίντα Τομ, εκπρόσωπος του OCHA στη Δαμασκό, σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο ήδη μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να αυξηθεί δραματικά», πρόσθεσε.

 

Η αξιωματούχος των ΗΕ υπογράμμισε το «τεράστιο μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής που μπορεί να συμβεί στην περιοχή της Ιντλίμπ».

Δράμα δίχως τέλος για εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες

Συνολικά σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην επαρχία και στους θύλακες των ανταρτών στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια, σύμφωνα με τον OCHA.

Περίπου οι μισοί είναι άνθρωποι που έχουν ήδη εκτοπιστεί από τη βία σε άλλες περιοχές της Συρίας, από την αρχή του πολέμου στη χώρα το 2011.

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι ο OCHA εκτιμά ότι βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση και έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Για τους αμάχους αυτούς, η τροφή, τα φάρμακα και η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγείται κάθε μήνα μέσω Τουρκίας, από τα ΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι αναγκαία.

Με ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών σε συνέχεια παρόμοιας προειδοποίησης που διατύπωσε στις 21 Αυγούστου, υπογράμμισε ότι «η οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απολύτως απαράδεκτη».

«Ο γενικός γραμματέας ζητά επειγόντως από τη συριακή κυβέρνηση και όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εστιάσουν στην προστασία αμάχων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ