Oι δημοσιογράφοι στην Ινδία θέλουν να πάρουν σοβαρά την σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας
Με την επέκταση του κινήματος #MeToo στην Ινδία, μια ένωση εκδοτών κάλεσε να διεξαχθεί έρευνα για όλες τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών στις αίθουσες σύνταξης (newsroom), ενώ ένα δίκτυο δημοσιογράφων δημιουργεί μια γραμμή βοήθειας για την αναφορά περιστατικών.
Οι γυναίκες που εργάζονται σε ΜΜΕ σε όλη τη χώρα μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση σε αναρτήσεις στο Facebook και στο Twitter, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #MeToo.
Η Ένωση Εκδοτών της Ινδίας ανέφερε ότι «εκτείνει τη συνολική υποστήριξή της σε όλες τις γυναίκες δημοσιογράφους που υπέστησαν ένα μειονέκτημα στη σταδιοδρομία τους, φυσικό ή ψυχικό τραύμα, ως αποτέλεσμα [επιθέσεων] σεξουαλικών αρπακτικών».
«Καλεί τις οργανώσεις ΜΜΕ να διεξαγάγουν αμερόληπτες έρευνες για όλες τις υποθέσεις που έχουν αναφερθεί», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη (9/10).
Περισσότερες από δώδεκα περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλων σεξουαλικών παραπτωμάτων έχουν αναφερθεί ηλεκτρονικά τις τελευταίες ημέρες σε βάρος γνωστών ηθοποιών, σκηνοθετών, κωμικών και άλλων δημοσίων προσώπων, δημοσιογράφων περιλαμβανομένων.
Ανάμεσά τους και ο Μ.Τζ. Άκμπαρ, βετεράνος δημοσιογράφος και νυν υφυπουργός Εξωτερικών. Δεν έχει κάνει οποιαδήποτε δημόσια δήλωση ως απάντηση στις κατηγορίες και το γραφείο του ανέφερε ότι δεν είναι διαθέσιμος για σχόλια.
Η μεγάλη σε κυκλοφορία εφημερίδα Hindustan Times ανέφερε πως ζήτησε από τον Πρασάντ Τζα, αρχισυντάκτη του πολιτικού τμήματος, να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του στη διεύθυνση της εφημερίδας εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας για τους ισχυρισμούς ότι έστειλε ανάρμοστα μηνύματα σε μια πρώην συνάδελφό του.
Ο Τζα δεν έχει κάνει δημόσια δήλωση ούτε ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνήματα ή μηνύματα κειμένου που του ζητούσαν να σχολιάσει.
«Η σεξουαλική παρενόχληση ήταν ο ελέφαντας στο δωμάτιο», δήλωσε η Καλπάνα Σάμρα, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Γυναικών στα ΜΜΕ (NWMI) το οποίο δημιούργησε μια γραμμή βοήθειας.
«Είχαμε εμπειρίες διαφόρων πραγμάτων, αλλά το αποκαλούσαμε απλώς επαγγελματικό κίνδυνο και προχωρούσαμε με την εργασία μας. Δεν είχαμε τη γλώσσα γι΄αυτό».
Το NWMI πραγματοποιεί έρευνα σε εταιρίες ΜΜΕ για το αν ακολουθούν τις νομικές κατευθυντήριες οδηγίες προκειμένου να αποτρέψουν τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, δήλωσε η Σάρμα στο Thomson Reuters Foundation.
Η ομάδα συγκροτεί επίσης επιτελείο δικηγόρων τους οποίους μπορούν να συμβουλεύονται οι δημοσιογράφοι για νομική βοήθεια, είπε.
«Ορισμένοι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν τις αίθουσες σύνταξης τοξικές», είπε η Σάρμα, η οποία πρόσθεσε πως το κίνημα #ΜεΤοο είναι ένας τρόπος οι δημοσιογράφοι να μοιραστούν ιστορίες παρενόχλησης και κακοποίησης.
«Η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να είναι καθαρτική».