Το μικρότερο κατοικημένο νησί στον κόσμο φέρνει στο χείλος του πολέμου την Αφρική (pics & vid)

Gazzetta team
Το μικρότερο κατοικημένο νησί στον κόσμο φέρνει στο χείλος του πολέμου την Αφρική (pics & vid)
Το νησί Μιγκίνγκο αποτελεί το «μήλον της έριδος» μεταξύ Κένυας κι Ουγκάντας, με τους 500 μόνιμους κατοίκους του που ζουν στοιβαγμένοι στην αυτοσχέδια παραγκούπολη να αγωνιούν για το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης.

Πρόκειται για ένα από τα μικρότερα σε έκταση κατοικημένα νησιά στον κόσμο. Με μέγεθος που δεν ξεπερνάει τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα (μόλις το 1/4 του συνολικού εμβαδού ενός γηπέδου ποδοσφαίρου), το νησί Μιγκίνγκο αποτελεί το σπίτι για περίπου 500 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι βρίσκονται στο μέσο μίας πολύχρονης διαμάχης μεταξύ της Ουγκάντας και της Κένυας, καθώς κι οι δύο αφρικανικές χώρες διεκδικούν την επικυριαρχία του.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Μάλιστα, δεκάδες «θερμά» επεισόδια έχουν λάβει κατά καιρούς χώρα στα νερά γύρω από το νησί, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της λίμνης Βικτώριας. Άντρες από το λιμενικό των δύο χωρών επιδίδονται συχνά πυκνά σε επεισόδια, με τους κατοίκους να εκτιμούν ότι μία πολεμική σύρραξη δεν απέχει και πολύ.

 

Το Μιγκίνγκο κατοικήθηκε αρχικά από δύο Κενυάτες ψαράδες το 1991, ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα η πληθυσμιακή έκρηξη στην περιοχή ανέβασε τον αριθμό των κατοίκων σε 200 το 2009 και πάνω από 500 σήμερα. Οι συνθήκες διαβίωσης, όμως, των κατοίκων του νησιού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κάτι παραπάνω από τραγικές, καθώς το νησί δεν διαθέτει κυριολεκτικά την παραμικρή υποδομή για την μόνιμη διαμονή ανθρώπων.

Οι 500 κάτοικοι του Μιγκίνγκο ως επί το πλείστον απασχολούνται ως ψαράδες στα νερά της μεγαλύτερης λίμνης της Αφρικής, ενώ τα σπίτια τους θυμίζουν παραγκούπολη, με τις λαμαρίνες να καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την έκταση του νησιού.΄Στο σημείο δεν υπάρχει καμία επίσημη υπηρεσία του κενυατικού κράτους, καθώς η διαμάχη με την γειτονική Ουγκάντα έχει οδηγήσει στην δημιουργία μία «νεκρής ζώνης» στην περιοχή.

Το νησί δεν διαθέτει το παραμικρό απόθεμα πόσιμου νερού, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους για το μαγείρεμα, την προσωπική υγιεινή και το πλύσιμο των ρούχων από τα νερά της λίμνης Βικτώριας, ενώ προφανώς δεν υπάρχει δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος. Μόνο μερικές γεννήτριες είναι σε θέση να παρέχουν ηλεκτροδότηση σε περιορισμένο αριθμό κατοικιών, οι οποίες είναι δομημένες τόσο άναρχα, που με δυσκολία κανείς ξεχωρίζει τα όριά τους.

Ουγκάντα και Κένυα συμφώνησαν πριν από μερικά χρόνια σε ένα καθεστώς διπλής επικυριαρχίας στα εδάφη του νησιού, ωστόσο οι παραβιάσεις των συμφωνημένων είναι συνεχείς κι από τις δύο πλευρές, με την κατάσταση πολλές φορές να φτάνει στα άκρα με επεισόδια με οπλισμένους στρατιώτες κι ανταλλαγές πυροβολισμών, κάτι όμως που φαίνεται να μην πτοεί τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού, που φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την ζωή τους στο Μιγκίνγκο.